Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ból w klatce piersiowej pod żebrami po wypadku

Gość Radek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Mój tata miał wypadek samochodowy, Wszystkie badania OK (USG, TOMOGRAFIA, PRZEŚWIETLENIA RENTGENEM). Własnie wrócił do domu i bolą go wszyskie części ciała jak to po wypadku, szczególnie silne wydają mu się bóle, w klatce piersiowej - pod żebrami. Kolejne badania wyszły pozytywne. Moje pytanie - czy ktoś miał tego typu objawy i jak długo one trwają, wiem że pytanie jest może naiwne ale nie miałem nigdy wcześniej wypadku w rodzinie i po prostu nie wiemy czy się mocno martwić. Chciałbym poprostu wiedzieć o tym ile ciało potrzebuje czasu by wrócić mniej więcej do normalnego stanu. Jeszcze mam pytanie do osób doświadczonych czy bóle mogą się nasilać w 2 i 3 dniu po wypadku?
bóle po wypadku mogą być odczuwalne jeszcze przez dłuższy okres nawet 2-3 tygodnie w zależności od tego jak silne było uderzenie, szczególnie jeśli ojciec był przypięty pasami bezpieczeństwa które się zablokowały w czasie wypadku i w ten sposób mostek i cała klatka piersiowa mogły siłą uderzenia zawiesić się na pasach- barkowym i biodrowym. Mogło dojść po prostu do nadwyrężenia mięśni międzyżebrowych oraz stłuczenia żeber oraz mięśni brzucha, co w takich przypadkach jest normalne. Niestety trzeba się uzbroić w cierpliwość. To że ból jest odczuwalny z opóźnieniem to również sprawa psychiki- moja pierwszy szok pourazowy, opadają emocje, obniża się poziom adrenaliny odpowiedzialnej za podniesienie progu bólowego. Można obolałe miejsca smarować zewnętrznie maściami przeciwbólowymi.

od wypadku mineło mi około 20 godzin, zapiete pasy i poduszka powietrz. po prostu mnie zgniotły* ból jest niesamowity, i nasilił się właśnie, mogę oddychać tylko tzw. do połowy, w badaniu moczu stwierdzono mikro krwinki, czyli nerka tez dostała i krwawi, przy takich wypadkach gdzie auto jest dosłownie skasowane i udało się z niego wyjść żywo, lekarze badają w zasadzie wszystko od A do Z. ... a kierowce tira który mi zajechał droge, nie go szlak .......

Wczoraj miałam kolizje i szukam w internecie opisów podobnej sytuacji . Kierowałam nie szczęsnym fiatem cieniasem, pasy mnie uratowały ale też długo je będę odczuwać . W pierwszych 5 min myślałam że umieram taki miałam ból klatki , nie mogłam oddychać ani się poruszyć. Powoli doszłam do siebie po czym udałam się do szpitala na prześwietlenie. Wyniki wyszły dobrze , żadnych niepokojących objawów. Dziś mija 2 dzień a ja nie mogę się ruszać bez środków przeciwbólowych. Ból mostka i żeber przy poruszaniu , kichaniu czy kasłaniu. Dziś doszedł też ból szyi. Doszła gorączka i ostry katar- zapalenie zatok? Nogi pokaleczyły mi plastiki więc krwiak na krwiaku . Przeżyłam traumę i czuję się jak by mnie walec przejechał. Samochód oddałam na części, nic już po nim. Próbuję się wylizać ale czuję że czeka mnie trudny mc .

Gość po wypadkowa

Witaj, widzę że jesteśmy w podobnej sytuacji, ja również kilka dni temu miałam wypadek i również boli mnie jak diabli w klatce piersiowej po prawej stronie u góry. Nie mogę podnosić czegoś ciężkiego ani podnieść się z łóżka. Jednak na pogotowiu dostałam skierowania do chirurga oraz neurologa. Wybiorę się chyba po niedzieli. Zjednoczona w bólu Monika

Gość muerte

W ubegly czwartek mialem wypadek motorem...po pol godzinie zeszla adrenalina i od tamtej pory paralizujacy ruchy bol...srodki przeciwbolowe ( np naproxen) i trzeba uzbroic sie w cierpliwosc, z doswiadczenia wiem ze pierwszy tydzien bedzie bardzo bolalo ale pozniej to w zaleznosci od organizmu zapewne.Po poprzednim wypadku bol dokuczal przez ok 3 miesiace.Zycze szybkiego powrotu do zdrowia wszystkim pechowcom wypadkowiczom.

Witam od mojego wypadku za tydzień miną 4 miesiące Badania i przeswietlenia wykazały silne stłuczenie klatki piersiowej i żadnych złamań Jednak d-dimery były bardzo podwyższone co wskazywało na zakrzepice Po wykonaniu RTG klatki stwierdzono niedodme plucną -zapadnięcie obu płuc Ból w klatce piersiowej zelżał na tyle że mogę pracować lecz nadal boli okropnie ...