Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Mokry kaszel, katar, gorączka i ból głowy

Rekomendowane odpowiedzi

Od kilku tygodni mam kaszel mokry i katar, który nie ustaje.Byłam u lekarza i powiedział,że mi nic nie jest. Dziś jak poszłam do szkoły miałam gorączkę, bolała mnie głowa i byłam osłabiona lekcjami i nauką .Nigdy się tak nie czułam. Zaraziłam 2 osoby od siebie z klasy to musi być przenośne bo zarazili się dopiero dzisiaj.Jutro oczywiście nie idę do szkoły.Czekam na wasze odpowiedzi.Mam nadzieję, że mi pomożecie.Dziękuję!!!
może jak byłaś u lekarza ,to infekcja nie była w pełni rozwinięta.Chyba musisz iść jeszcze raz ,a potem leżęć w łóżku i wygrzewać się,zaznaczam,nie polegiwac na kanapie i siedziec przy kompie,ale cały czas leżęć!!!!Pod kołdra w cieple.Wysmarowac plecy i klatkę spirytusem lub kamforą oraz wysmarowac kostki i kolana.Założyc skarpety i spac w nich choć jedna noc.Termofor na klatkę .Dużo dużo picia!!!!!Najlepiej ciepłe mleko z miodem lipowym i łyżeczka masła.Woda z sokiem malinowym lub z czarnej porzeczki.Herbata z dzikiej róży letnia z sokiem z cytryny.Niech ci ktoś zrobi w termosie lub dzbanku.Jak wychodzisz do toalety- nigdy boso-skarpety i szlafrok lub sweter.Rutinoscorbin.Sok z cytryny,pomarańczy świeżo wyciśnięty.Oscillococcinum .Jak masz mniej niż 38,to nie jest to grypa,a przeziębienie.Musisz sie porzadnie wypocić.Wypij herbatę lipową i lez,w cieple ze 2 godziny aż się spocisz.Potem juz normalnie możesz leżeć.
w obecnym okresie niestety występuje wzmożona zachorowalność na infekcje wirusowe co jest bardzo naturalne zważywszy na porę roku i nieustabilizowana temperaturę. Katar powinien przejść w ciągu tygodnia jeśli jest to typowy katar związany z przeziębieniem (zgodnie ze starym powiedzeniem że katar leczony trwa tydzień a nieleczony 7 dni), jeśli nie przechodzi to może być to związane z infekcją w obrębie zatok przynosowych, o czym może również świadczyć kaszel mokry spowodowany spływaniem wydzieliny po drogach oddechowych, a także pojawiająca się gorączka i ból głowy. Czy ból głowy dotyczy okolicy czołowo-skroniowej czy jest to ból innej części lub ból promieniujący? Na pierwszy rzut oka wygląda to na stan zapalny zatok, ale bez badania a najlepiej rtg zatok nie da się postawić przez internet żadnej diagnozy. Niestety na zapalenie zatok rutinoscorbin to trochę za mało, choć rzeczywiście na razie o chodzeniu do szkoły lepiej zapomnieć.
jeśli to zatoki,to pomoże ci inhalacja.Zaparzyć w garnku rumianek,wstawić garnek do zlewu i parę minut oddychać nad garnkiem,wdech ustami,wydech nosem.Głową nakryta dużym ręcznikem,potem założyć na czoło czapke lub opaskę .Na zatoki jest dory solux.Wygrzanie czoła i zatok przynosi dużą ulgę.Tylko o wychodzeniu na dwór nie ma mowy .trzeba w jednakowej temperaturze przebywać.