Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Brak koncentracji i złe samopoczucie po lekach na nadciśnienie tętnicze

johnny

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Miałem problemy ze skaczącym ciśnieniem rozpoznanie to ciśnienie samoistne: Wykonane badania: 1.badanie krwi i moczu - w normie 2.Ekg i usg serca - w normie 3.usg i tomografia jamy brzusznej - w normie 4.badanie tsh t3 i t4 - w normie 5.badanie cholesterolu - podwyzszony cholesterol i trójglicerydy Aktualnie biore leki preastarium i teretnsif tylko rano i doraźnie nitrendypina Moje pytanie dotyczy tego iż ciśnienie mi się w miare unormowało ale moje samopoczucie kondycja koncentracja jest naprawde kiepsko. Ciężko mi się zyje. Nie wiem co mam zrobić dalej:(
niestety podobnie jak ty przechodze to samo 4 miesiace temu mialem cisnienie 150/160/170 na 100 / 110 obecnie tez biore PRESTARIUM 5mg pol tabletki juz i mam cisnienie 110 /120/130 na 60/70/80 czyli super ale niestety samopoczucie kiepsko z rana nic mi sie nie chce czuje taki zawrot glowy do poludnia od poludnia nabieram energii i do wieczora moglbym ogladac tv az do 01 02 w nocy. a ty jakie masz objawy ???
moje objawy to przede wszystkim osłabienie, problemy z koncentracją, czasami duszności, ogólnie nic mi sie na maxa nie chce i wszystko mnie męczy. Najgorzej w godzinach 11-16. Cholesterol i trójglicerydy miałem przekroczone w okolicach 50-80 jednostek od granicy maksymalnej. Wszedzie czytam ze ciśnienia i cholesterolu sie nie odczuwa a ja odkąd mam problemy z tym kiepsko strasznie sie czuje i bardzo mi to przeszkadza w prawidłowym funkcjonowaniu:((
Ale jak się ma podwyższony cholesterol to samopoczucie nie jest złe.Samopoczucie po prostu nie zależy od cholesterolu,ale skutki podwyższonego mogą w przyszłości stanowić zagrożenie dla zdrowia(miażdżyca),ale to jest dłuższa sprawa i wcale tak nie musi być.Na miażdżyce składa się wiele czynników np. właśnie podwyższony cholesterol,cukrzyca,brak ruchu,nadciśnienie.Wasze objawy wskazują na nerwicę.
Witajcie ja rowniez mam ataki paniki ten lek jest straSZny .mam pytanie czy ktos moze mi pomoc i odpowiedziec mi na pytanie. Od jakiegos czasu mam czarna plamke na oku ale tylko ja to widze .Bylam u okulisty zrobil mi badania dna oka i wyszlo zle ze mam poszarpane nerwy i skierowal mnie do szpitala na neurologie zrobiono mi rezonans i wyszlo ze mam gruczolaka przysadki mozgowej ale ten strach nie dal mi stym zyc pojechalam do naj lepszego specalisty przysadki mozgowej spojzal na badania i stwierdzil ze nie mam tego goza ze moze stwardnienie rozsiane tak bardzo sie boje zrobic tego badania moj lek coraz bardzie sie odzywa prosze POMOZCIE MI ZANETA????
Gość Babka z bagien.
johnny-- napiszże w koncu jaki masz ten cholesterol,czy bierzesz leki,czy oprócz leków stosujesz jeszcze inne metody obniżania cholesterolu i ciśnienia.Byc może jest tak,że bez leków mógłbyś sprawę załatwić,a złe samopoczucie to działania uboczne żle dobranego leku,który na jedno pomaga,a na drugie szkodzi.Pomogłam osobie bliskiej,która miała ciśnienie 160 na 115,a cholesterol 300,Hdl 25, trójglicerydy 237.Wszystko dietą,odpowiednim odżywianiem,zero alkoholu,papierosów i kawy.Codziennie nasiona wiesiołka,pestki słonecznika i dyni,ryby.itp. Wszystkie wskazówki wzięłam z artykułu,,Cholesterol i trójglicerydy**.Przeczytałam wiele o nadciśnieniu i cholesterolu i ten artykuł wydał mi się najrozsądniejszy.Wymyśliłam nawet nowe potrawy.Obecnie ta osoba bez żadnych leków ma ciśnienie prawidłowe-a cholesterol ostatnio 210,HDL 53,,a trójglicerydy,a trójglicerydy 98.Ta osoba schudła 8 kilo i ma teraz prawidłową wagę,chodzi na basen i jeżdzi na rowerze.I jest w doskonałej kondycji.Dziwi mnie ,że niektórzy ludzie mając niezbyt duże problemy z cisnieniem i cholesterolem ZAMIAST zmienić styl życia i odżywiania biorą leki,podczas gdy mogliby osiągnąć ten sam efekt wykazując odrobinę dyscypliny i dbałości o siebie.Sami się nakręcają czytając o chorobach w internecie i wymyślają czarne scenariusze.Warunkiem dobrego zdrowia jest prawidłowa waga,odpowiednia ilość ruchu,wypoczynku,odżywianie.Bądż dobry dla swego organizmu.
Gość Anna1975

Ja od pazdziernika zle sie czuję...nam dosc wysokie ciśnienie i ciężkie do zbicia...dodatkowo jak biore tab na nadcisnienie czuje strasne oskabienie...wysiłek jakikolwiek sprawia ze mam duszności ,brak sił,dusi mnie w klatce piersiowej,poprostu tylko bym leżała...bylam dwa tygodnie w szpitalu. .mialam porobione wyniki na wszystko prawie..stwierdzili cisnienie pierwotne...odstawilam sama tab i czuje sie lepiej....tylko te strasZne skoki ciśnienia....i pytanie czy sa jakies tab na ciśnienie co nie oslabiaja a regulują cisnienie