Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Operacja tętniaka aorty wstępującej przy zastawce dwupłatkowej i niedomykalności zastawki aortalnej

jola2607

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ! Obiecałem wcześniejszy powrót na forum ,,jestem teraz. Czuję się dobrze .Rehabilitację według poradników lekarzy /dostępne w internecie/ przeprowadzałem /wdrażałem/ sam w domu.Jestem pod stałą opieką i kontrolą 2 lekarzy /miejscowego i *warszawiaka*/. Korzystam z wizyt tylko planowych .Powrót do życia przed operacją wraca bez przeszkód.Jak na razie obyło się bez przeziębień,grypy,i innych wydarzeń.INR utrzymuję w granicach normy. Wyniki badań dobre.Mam zgodę lekarza na powrót do pracy na poprzednie stanowisko.Czekam na zakończenie chorobowego w ramach świadczenia rehabilitacyjnego.Do zofia5014 i innych niepewnych ,niezdecydowanych,wykonujcie równoległe konsultacje u dobrych lekarzy przed operacją.Przeciąganie terminów operacji i wchodzenie w *lata* niesie za sobą zwiększone ryzyko dla operacji i stanów pooperacyjnych.Więcej głowa do góry . Pozdrawiam ciepło wszystkich forumowiczów. ARGUSTO.
Argusto ale niespodzianka po takim długim czasie się odzywasz a miało być za 2 tygodnie pamiętasz jak dojdziesz do siebie oj długo to trwało ale fajnie że sięczujesz dobrze że wracasz do pracy że same ochy i achy związane z tą operacją Na forum pisze też o tej operacji Maurycy ,też sięczuje dobrze Ja się bardzo ciesze że wy czujećie się wspaniale ale ja też bez operacji czuję się dobrze nie wyobrażam sobie w takim stanie iśc pod noże i nie wiedząc jak to się u mnie potoczy zobacze co wykaże echo w czerwcu a narazie to o przodu pozdrawiam Maurycy dzięki tobie szczególnie za słowa otuchy Fajnie to jestem nawet wzruszona tymi twoimi radami
Do AUGUSTO. Napisałeś : Rehabilitację według poradników lekarzy /dostępne w internecie/ Możesz podać stronę ? Pozdro. Do Zosi. Jak by co to możemy Cie razem z Augusto zoperować. Już troche kumamy o co chodzi w temacie :))) Załatwim jakieś ostre noże i jazda :)))
Maurycy rozbawiłeś mnie jeszcze się śmieje i śmieje Ale te nożyki to muszą być ostre wyjałowione w autoklawie potem muszą się wyjaławiać pod lampą bakteriobójczą to może pomyśle i was zatrudnie Wy kumacie faktycznie o co chodzi a ja laik ale rady twoje wziełam do serca Nie szarżuje już na rowerze ,zmieniłam trase mniej pagórków raczej jeżdże po prostej drodze Jakie przydatne mogą być rady od kogoś obcego nieznanego a jakże miłe i i za to dzięki Daj znać chociaż raz na miesiąc co u ciebie i jak samopoczucie pozdrawiam cieplutko
Witam ! dla ~Maurycy i innych podaję: http://kardiochirurgia.olsztyn.pl/docs/pacjent_po_zabiegu.pdf http://bogdankowalik.pl/PORADNIK_PO_OPERACJI.pdf http://www.jaimojeserce.eu/operacje_zastawek http://www.jaimojeserce.eu/postepowanie_po_operacjach_kardiochirurgicznych do tego dobry aparat do pomiaru ciśnienia , zegarek naręczny z pulsometrem /pasek na klatkę / i rowerek .Powodzenia.ARGUSTO.
No więc na pewno nie obrona. Moze być atak na lewym skrzydle co nie znaczy ze z prawego skrzydła nie dałoby się zatakować. Wszystko zależy od tego jak zachowa się *przeciwnik* i ile goli pozwoli sobie strzelić. Myśle że tak ze trzy gole na dziś to bym *zapakował* o ile by mi się klata nie rozeszła he he he Rozumem że Ty lubisz stać na bramce :):) Bramkarze też czasem atakują :) :) .....co jest mile widziane :):)
Gość Ewa 29 z Zespołem Fa
Argusto: Zaczęłam czytać poradni pana Kowalika, choć choć po drugiej i trzeciej operacji jestem już 12 lat ( teraz mam 29). Co prawda to chyba zalecenia dla osób po by-passach, ale mnie też by się przydały.. Tylko żaden lekarz wtedy mi nie dał takich poradników. Dlatego do szkoły wróciłam 3 tygodnie po ostatniej operacji, choc niby powinnam przez miesiąc mieć nauczanie indywidualne w domu. Do sanatorium też mnie nikt nigdy nie skierował...Może po 4 operacji, dotyczącej właśnie wymiany aorty i poprawy innych rzeczy w końcu je dostanę?
Gość Maurycy
Spodobało mi się to co napisałaś...*zaraz marzą ci się 3 gole ty strzel jednego a z dobrej odległości * he he he Dobre :)) Stara prawda - nie ilość a jakość :)) Napisłabym coś jeszcze, no ale w końcu to forum kardiologiczne . No nie :))))
Ewa ja też starałam się o sanatorium i Kardiolog który mnie prowadzi powiedział tak Żadne sanatorium pani nie przyjmie bo będę tylko zmartwieniem bo z taką wadą nie przyjmuje się pacjentów i już przy rozdziale miejsc gdzie kto jedzie bo decyduje o tym komisja mój formularz będzie odrzucony Przykro mi było ale nie ponowiłam prośby Ibyć może na tej podstawie nigdy nie wysłano cię do sanatorium Tak myśle a może się mylę Może tam wyjeżdżają ludzie zdrowsi pozdrawiam
To dziwne trochę, bo moje młodsze koleżanki, też po operacjach serca ( jedna ma do tego ma wszczepiony rozrusznik), co roku przyjeżdżają nad morze, bo nadmorskie miejscowości są wskazane dla osób z chorobami układu krążenia...Wiem, że nawet dzieci z różnymi wadami serca mają takie turnusy zlecone i jeżdżą z rodzicami.
Ewa 29 posłuchaj ja nie jestem po operacji serca i rozmawiając z moim lekarzem miał na uwadze że tętniak ma to do siebie że może pęknąć w każdej chwili bo to logiczne prawda i bo życie z tętniakiem to porównuje się do odbezpieczonego granatu kwestia tylko kiedy ten granat wybuchnie I kto sobie taką chorą kobitkę weźmie na głowe A nie doszukuję się jakiś złośliwości w moim medyku bo jest bardzo zaangażowany w moim przypadku i kieruje mną już ładnych parę lat i wizja operacji jest oddalana i na razie jest dobrze On tak uważa i tym się kieruje a czy dobrze nikt nie wie Zresztą on sam mówi na wizycie ja nie wykluczam że stane przed problemem skierowania pani na zabieg ale póki co to nie teraz A zresztą prof w aninie też nie poganiał i dałam spokój pozdrawiam
Maurycy dość przeglądów sportowych Mam poważne pytania również Napisz mi kto cię kierował do Anina ijak to się stało że się tam znalazłeś Bo ja dostałam telefon od lekarki u której byłam do centrum kardiologi w Aninie ul Niemodlińska Najpierw się zapisałam telefonicznie czekałam 1 tydzień ale to było 4 lata temu i od tej pory nigdy tam nie byłam Jak ja słyszałam to dzisiaj czeka się na wizytę 1 rok czy to prawda i jeżeli jest coś pilnego to co wtedy robią przecież nie pojade w ciemno Przepraszam że cię pytam o takie bzdety ale one są dla mnie ważne Napisz czy miałeś wyniki z tomografu i koronografii a przede wszystkim napisz ile trwa taka operacja i jak wyglądają przygotowania do niej i czy to prawda że pacjenci wyrywają po przebudzeniu to do czego są po podłączani ,tak czytałam ciekawi mnie to może coś słyszałeś na ten temat pozdrawiam
Ja tam niczego nie wyrywałam...Czasu operacji nie da sie dokładnie przewidzieć, bo dopiero po otwarciu klatki lekarze widzą, jak duże są nieprawidłowości, czy pacjent miał wcześniej zabieg na otwartym sercu. W czasie operacji mogą się też pojawić jakieś problemy. Anin oznacza i prywatne Centrum Kardiologii przy ul. Płowieckiej, i Instytut Kardiologii przy ul. Alpejskiej i Spartańskiej, a przy ul. Niemodlińskiej mieści się Centrum Naukowo-Badawcze i Zespół Poradni Specjalistycznych tego instytutu.
Ja właśnie trafiłam do tego Centrum Naukowo Badawczego tam się odhaczyłam zapłaciłam i pojechałam dalej do szpitala Poszłam na oddział nie pamiętam jaki i przyjął mnie Prof Biederman .Może gdyby mnie wtedy zdopingował to była bym po wszystkim dzisiaj Więcej jak pisałam nie pojechałam co dalej nie myśle o tym pozdrawiam
Gość Agnieszka
Mój mąż jest 2 mies. po operacji tętniaka aorty wstępującej i wymiany zastawki na mechaniczną,operacja była w szpitalu wojskowym w Bydgoszczy ,wielkie dzięki dla ordynatora oddziału i całego personelu za wspaniałą opiekę oraz bardzo miłą atmosferę.Dziś czuję się dobrze poza bólem mostka który długo się goi.Jeździ samochodem,stara się drobne rzeczy robić.Musi badać wskaźnik IRN,bierze sintron na krzepliwość krwi.Pozdrawiam i gorąco polecam oddział kardiochirurgii.
Gość Maurycy
Agnieszko. Niech mąż pilnuje diety. Przy INR nie wolno kilku rzeczy jeść. W jednym z tych linków bedzie o tym. Warto wydrukować sobie wszystko. Pozdrawiam. Ja miałem te samą operację pod koniec lutego. Też czuje jeszcze mostek. http://kardiochirurgia.olsztyn.pl/docs/pacjent_po_zabiegu.pdf http://bogdankowalik.pl/PORADNIK_PO_OPERACJI.pdf http://www.jaimojeserce.eu/operacje_zastawek http://www.jaimojeserce.eu/postepowanie_po_operacjach_kardiochirurgicznych
Maurycy tyle ci pytań zadałam odnośnie tej operacji naprodukowałam się bo każdy mówi swoje i co innego a ty to przeszedłeś to wiesz troche więcej aja jestem przed bo w przyszłości i tak pójde czego nie wyklucza mój kardiolog Pytania zadawałam 2 maja przejrzyj ii odpowiedz mi na nie Mam taki mętlik w głowie co nie miara Dlaczego np kazano mi robić koronografie iczy tobie też kazano jak szłeś na operacje pozdrawiam
Gość Maurycy
Sorki - przegapiłem. Koronorografia robi się przed operacją. polega to na wpuszczeniu kontrastu do żył. Widać to potem na zdjęciu. Ocenia się sytuację czy i stan tętniaka. Wynik ważny 3 miesiące. Robi się to raczej w przypadku kiedy już jest decyzja o operacji. Mi tego nie robili. Miałem wpuszczny kohtrast w Aninie inną metodą. Zdecydowanie lepszą. Wpuszczli kontrast w żyłę na ręku. Trwało to 5 minut i po zawodach. Operacja trwa 5-6 godzin.Pacjęnci nic sobie nie wyrywają. To jakaś bzdura. Nie wszystko chiałbym pisać na forum więc jeśli chcesz podaj e-maila to ci napisze więcej. Pozdrówka