Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Operacja wstawienia zastawki biologicznej

Antek1948

Rekomendowane odpowiedzi

To ma być zastawka aortalna w sercu ,są mechaniczne i biologiczne a teraz jeszcze jakieś ,za które trzeba zapłacić 80 tys zł /to jakaś nowość , wszczepiają tylko osobom z wysokim ryzykiem,starszym / fundusz ich nie refunduje mój mąż ma 61 lat to taki wiek ani stary ani młody . Zyczę pani dużo zdrowia , to poważna operacja jaką pani przeszła .
Hmm, też słyszałam, że trzeba będzie płacić za zastawki. To skandal!Trzeba będzie jaieś zbiórki publiczne robić chyba. Na tym forum sa osoby z mechanicznymi zastawkami, warto je popytać, jak im się żyje. Ja nie czuję różnicy, zresztą wiele lat żyłam bez zastawki plucnej (urodziłam się z zarośniętą, więc najpierw mi ją wycięli, a po latach dopiero zrobili koretkte wszystkich nieprawidłowości, ktore miałam w sercu. Operacji nie można się bać, ani odwlekać. Jeśli lekarze chcę się jej podjąć, to trzeba się cieszyć. Ja jestem po 3 operacjach, a jeszcze jedna mnie czeka i to właśnie związana z aortą i zastawką aortalną. Na razie lekarze nie chcą nie operowac, bo za duże ryzyko.
Pani Dorotko , a jak się pani czuła przed operacją , męża nic nie boli tylko po badaniach echo serca lekarz stwierdził zwapnienie zastawki ,konieczność operacji mąż żyje w tej chwili normalnie bez większych ograniczeń , a co będzie po operacji czy będzie mógł jeżdżić samochodem , czy tylko spacerek i fotel , mąż lubi pracę w ogrodzie . pozdrawiam dziękuję za odpowoedź
Przed operacją strasznie się męczyłam.Parę kroków i odpoczynek nawet przy wolnym spacerze,oraz dodatkowo częstoskurcze..Dziś lekarz karze mi żyć jak normalny człowiek.Tak to robię po 1.5 roku od operacji.Jednak staram się nie dzwigać ciężarów.Najgorsze to to,że mostek był przecięty i na to potrzeba 3 miesiące,żeby się zrósł i trochę na rehabilitację.Kardiolog zawsze powie jak dalej żyć.Pozdrawiam!