Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Stenoza i zwapnienie płatków zastawki aortalnej

pelagia

Rekomendowane odpowiedzi

Stenoza aortalna czyli zwężenie lewego ujścia tętniczego jest to wada serca, która polega na zmniejszeniu się otworu zastawki znajdującej się na granicy lewej komory serca i aorty. Choroba może być spowodowana przez: - wrodzone nieprawidłowości w budowie zastawki; - reumatyczne zapalenie wsierdzia; - bakteryjne zapalenie wsierdzia; - zwyrodnieniowe zmiany zastawki (z kalcyfikacją) związane z podeszłym wiekiem. Występuje dwukrotnie częściej u mężczyzn niż u kobiet. Do głównych objawów choroby należy kilka charakterystycznych objawów. Zwężona zastawka aortalna przeszkadza w swobodnym przepływie krwi z lewej komory serca do aorty. Lewa komora musi kurczyć się coraz mocniej, żeby wypchnąć krew do aorty. Po pewnym czasie dochodzi do przerostu przeciążonego mięśnia lewej komory serca, a w końcu do niewydolności lewokomorowej. Częstym objawem zwężenia zastawki aortalnej są nagłe zasłabnięcia, zawroty głowy i omdlenia, szczególnie podczas wysiłku. Jest to związane z tym, że serce nie może pompować przez zniekształconą zastawkę dodatkowych porcji krwi, której organizm potrzebuje w trakcie wysiłku, i mózg nie otrzymuje wystarczających ilości tlenu. Mogą występować też bóle dławicowe związane z niedokrwieniem przerośniętego mięśnia sercowego. http://www.epacjent.pl/artykul.php?idartykul_rodzaj=0&idartykul=604 poza tym masz niedomyklaność zastawki ii stopnia. Poaza tym wymary serca ok- masz strsznie dużą różnice miedzy prawą i lewą komorą, ale to ni ejst problem- jestes badzo szczupła?
mam 21 lat. nie byłam w ciąży, mam w planach za kilka lat. Lekarz powiedział, że jak zajdę w ciążę, to koniecznie jak najszybciej trzeba będzie zrobić badanie i robić je regularnie, kontrolować jak zachowują się moje i dziecka serce, poza tym za kilka/ kilkanaście/ kilkadziesiąt lat czeka mnie wymiana zastawki aortalnej i to jest pewne. Wadę wykryto u mnie juz około 5 lat temu, wtedy nikt mi nie mówił o tym, mówili, że jest minimalna. Teraz ten lekarz już nie mówił o minimalnej, tylko że jest taka *średnia*. Także wychodzi na to, że wada się powiększa.
ogólnie nie odczuwam serca w życiu codziennym, czasem tylko szybciej zabije, takie uczucie jakby serce chciało bić ale coś mu przeszkadza i to trwa jakies 5-6 sekund, ale to tylko wtedy gdy się czymś zdenerwuję, lub bardzo zmęczę. Poza tym jestem raczej pozytywnie nastawiona do życia, nie myślę o chorobie zbyt często. Boję sie tylko o ciążę i dziecko, i tylko to mnie martwi.