Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Klepsydrowaty tętniak aorty brzusznej

Gość renata52

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo Was proszę o poinformowanie mnie gdzie można zoperować mojego tętniaka.Z badania TK jamy brzusznej dostałam opis, który mnie zaniepokoił. Oto opis TK. Aorta brzuszna z klepsydrowatym tętniakiem o łącznej długości ok. 16 cm.Brzusiec górny długości 11 cm. rozpoczyna sie na poziomie rozworu przepony, jego max. wymiar to 44x51mm. Wjego świetle przyścienna skrzeplina grubości do 12 mmna ścianie tylnej. Wjego obrębie ujścia tt nerkowych-lewe całkowicie nie drożne. nerka lewa z cechami marskości. Ujście prawej tętnicy nerkowejdrożne, choć widoczne zwężenie w miejscu przejścia światła naczynia przez skrzeplinę/ ok. 3,5 mm./. Ujście tętnicy krezkowej górnej niedrożne na odcinku ok. 8mm. Dolny brzusiec tętniaka /łączy sie z górnym nieposzerzonym odcinkiem dł.ok7mm/ ma długość ok.45mm. W najszerszym miejscu ma wymiar 45x54mm. Przyścienna skrzeplina grubości do 9mm. Nie uwidoczniono w badaniu obecności blaszki rozwarstwienia aorty.. Nieektórzy lekarze rozkładają ręce i nie chcą operować. Co mam robić?