Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ubytek przegrody międzyprzedsionkowej z bardzo dużym przeciekiem

magdzik

Rekomendowane odpowiedzi

Moj problem to wlasnie ten ubytek przegrody i przeciek,podobno mam warunki do zamkniecia ubytku zapina Amplatza.czekam wlasnie na termin zabiegu w warszawie w Anin.mam pytanie czy ktos jest juz po takim zabiegu i moze mi napisac jak to wyglada i jak sie czul po zabiegu..i czy moze ktos mial w warszawie ten zabieg wykonywany.bedzie robil to prof.Demkow.moze ktos cos o nim wie.bardzo boje sie tego zabiegu mam dopiero 29 lat i male dziecko ,boje sie powiklan i jesli ktos moze mi jakos pomoc piszac jak to wyglada to bede wdzieczna.
Zapinkę wprowadzają przez tętnicę udową ,po kontrola echa przezprzelykowego ,tak że cały czas jesteś świadoma jak to robią,napisz jak to się stało ze znaleźli u Ciebie dziurkę,miałaś jakieśobjawy. Jak chcesz to prześlę Ci informacje na temat zabiegu i zapinki tylko podaj mi nr swojego gg ,możemy popisać na ten temat. Ja tutaj na forum trafiłam na super kobietę i ona mi przekazała wiele wiadomości.
wiesz co jesli chodzi o to jak do tego doszlam to tak ogulnie zawsze bylam slaba ,czesto sie meczylam ,mdlalam i to powinno byc zauwazone ale lekarze mowili mojej mamie ze mam poprostu slaby organizm ,pozniej doszla nerwica i no ze jestem znerwicowana .ale teraz ok 5 miesiecy temu dostalam pierwsszy raz palpitacji takich jakis uderzen serca walenia ze az kaszlalam i dziwnie sie czulam a 3 lata temu urodzilam dziecko i to pewnie powiekszylo dziure.poszlam do lekazra zrobila mi ekg i niespodobalo jej sie ,pozniej do kardiologa zrobila echo serca i wyszlo cos nietak wiec zeby potwierdzic zrobiliam echo przez przelykowe i tu juz czarno na bialym wyszlo ze jest duza dziura czyli przeciek...
zabieg jest wykonywany w znieczuleniu miejscowym tak juz sie dowiedzialam wiec jestesmy swiadomi co robia i czuje sie delikatny bol w miejscu naklucia ale nic wiecej.jak to jak stwierdzono czy sie nadaje skoro miala pani wykonane badanie stwierdzajace wyciek to lekazr pisze w wyniku czy sie nadaje na zamkniecie czy operacyjnie.tak ja mialam.chyba ze miala pani tylko zwykle echo bo to trzeba potwierdzic echem przez przelykowym koniecznie i oni wymierzaja ile ma przeciek i inne zeczy i stwerdzaja czy moze byc wykonany zabieg czy nie.Ja wybralam warszawe i jestem juz wpisana u nich papiery wyslane teraz czekam na tel z terminem....
dzien dobry.z tego co udalo mi sie ustalic,to zabieg ten wykonuje sie w znieczuleniu ogolnym,tak nawet mozna przeczytac na stronie kliniki w ANINIE.dlaczego pisala pani z zapytaniem o p.doc.MARCINA DEMKOWA?czy wlasnie ten lekarz zajmuje sie ubytkami-ich zamknieciem?gdzie wykonywane miala pani usg przezprzelykowe,jak to badanie wyglada,czy jego przebieg nagrywano na plyte?jakie papiery przedstawila pani w ANINIE i jak dlugo od tego czeka sie na zabieg?jakie objawy sklonily pania do przebadania sie pod katem kardiologicznym?czy ma pani tylko przeciek,czy jeszcze przy tym przecieku tetniaczka?przepraszam za ogrom pytan,ale chcialabym wiedziec-na razie nie opisujac swoich dolegliwosci,jakie objawy maja inni pacjenci z rozpoznaniem ubytku w przegrodzie miedzyprzedsionkowej.do uslyszenia
WITAM PONOWNIE WIEC ZACZNE OD POCZATKU.pare miesiecy temu zaczelo mnie bolec w klatce piersiwej ado tego zaczelam miec nagle napady palpitacji serca i przy tym zadyszka lub kaszel myslalam z eto astma bo mam ja pare lat.ale poszlam dos wojego lekarza pierw.kont.i zrobila mi ekg i wyszlo jej bardzo zle wiec szybbko dala skeirowanie do kardiologa.on na zwykle echo serca i tam wyszlo z ewidza jakis przeciek ale niedokladnie wiec dali mi skierowanie na echo przez przelykowe.zeby dokladniej obejrzec co sie dzieje bo mam prawa komre serca wielka a lewa malutka .samo badanie choc balam sie bardzo wyglada podbnie jak gastroskopia .znieczulaja przelyk po przez psikniecie jakims preparatem ,dostaje cos w podobie glupiego jasia ale nieczuje sie nic zlego tylko troche przez moment kreci sie w glowie.pozniej na lezance bokiem wkladaja rure dluga grubosci palca i kaza polukac wiec to sie powoli robi odruch wymitny jejs wiec to troche meczace ale nieboli.i trwa ok 10 minut w miare szybko to robia .lezy sie spokojnie a oni wymierzaja i zobaczyli ze w przegrodzie miedzyprzedsionkowej jest ubytek ponad 3 cm .wyjmuja rure po cyzm gardlo boli ok 3 dni to wszystko .jesli ma sie plyte ja mialam zapisuja wszystko na plyte zwykle echo bo robili przed tym i to przez przelykowe tez wiec na plucie jest i na wyniku napisane ze sie kwalifikuje do zamkniecia ta zapina.nic wiecej mi niejest tylko te palpitacje to inaczej arytmia dostala ja wlansie od tej dziry .pow ze mam ja od urodzenia i dziwne ze nikt niewykryl a ze rodzilam naturalnie to sie powiekszyla,poszlam do lekazra kardiologa ktory mnie poprowadzil powiedzial ze ten lekarz sie tym zajmuje moze zabieg zrobi kto inny niewiem .co do znieczulenia tak pow moj kardiolog i mam kontakt z pania z tad ktora jest juz po zabiegu rok czasu i tez miala znieczulenie tylko w miejscu naklucia wszystko widziala jedynie co dostaje sie tab na uspokojenie wiec jest sie takim spokojnym i rozluznionym .ja tez sie na poczatku zastanawialam bo w internecie pisza co innego a i ludzie mowia co innego okaze sie .a co do terminu to czekam na tel ze szpitala .niemwe jak to doklaDNIE WYGLAda moj lekazr wzial ode mnie wyniki echo przez przelykowe i wyslal razem z danymi pesel itp i kazal czekac na tel od nich na termin wizyty .ile on juz niewiem czy miesaic czy pol roku tego niewiem .ja juz czekam miesiac .napisamal co mogla.a co pani dolega tez ma pani to stwierdzone?/
Hej, magdzik! Nie ma się czego bać! Ten zabieg jest o wiele, wiele razy mniej ryzykowny od tradycyjnej operacji. Wiem coś o tym, bo sama miałam takie VSD, ale z innymi jeszcze nieprawidłowościami, więc musiałam przejść 3 operacje, z czego dwie w Aninie. Dodam, że obecnie mam 28,5 lat, a w chwili operacji miałam 8 i 17. Miałam też 7 lat temu robiony jeden zabieg przeskórny, ale w innym celu, też w Aninie. Znam doc. Demkowa. To świetny fachowiec i bardzo życzliwy człowiek. Takie zabieg trwa ok. godzinę, za dwa dni wychodzisz do domu. Nic Cię nie boli, nie masz blizny pooperacyjnej, nie dochodzisz kilku tygodni do siebie. Masz szczęście w sumie, że dożyłaś czasów, gdy takie ubytki można zamknąć przezskónie. Zazdroszczę:-) Echo przezprzełykowe jest niezbyt przyjemne, ale da się znieść. Też to miałam. Poza tym zapraszam Was wszystkich na stronę Fundacji Serce Dziecka (www.sercedziecka.org.pl ) i na tamtejsze forum. Fundacja skupia osoby z wrodzonymi wadami serca oraz ich rodziny i przyjaciół. Własnie za kilka dni lecę do Oslo wraz z dwiema koleżankami z Fundacji, na spotkanie z innymi VIP-ami (bo niewątpliwie wszyscy na tym forum nimi jesteśmy). Proszę, ludziska, napiszcie do mnie: gg 5839861, ejmarczak@wp.pl Im nas więcej, tym weselej:-)
Gość abrakanabra
do MAGDZIK.dziekuje za twoje informacje.wiec tak mam stwierdzony przeciek 1cm,ale pozostale dane z usg nie wykluczaja,ze w rzeczywistosci jest on wiekszy-prawa komora przy max.normie 26mm a ja mam 34mm,stosunek Qp/Qs 1,8 ,a do zabiegu kwalifikuja od 1,5.ponadto jest jeszcze tetniaczek 2,5cm.samopoczucie mam kiepskie-brakuje mi powietrza-jak spie przy otwartym oknie,to mi dobrze-jak nie to tetno wzrasta mi powyzej 90uderzen na minute-budzi mnie niedosc,ze zmeczona,to zaraz przerazona,ale swiezy dostep powietrza powoli,ale poprawia sytuacje.mam suchy kaszel,szybko sie mecze.od dawna rozpoznawano u mnie tachykardie,ale bez istotnej przyczyny-tymczasem przyczyna byla od urodzenia.zdarzaja mi sie omdlenia ,gdy jest cieplo i duszno.mam bole w klatce piersiowej.napisz czy twoje wyniki sa podobne,serdecznie pozdrawiam-ucaluj swojego maluszka,postaram sie jutro tu zajrzec.do uslyszenia...bardzo cieplo napisala EWA,A TEZ wiele przeszla,teraz to najbardziejprzydaloby sie nam wsparcie psychiczne od fachowca i zyczliwi lekarze na naszej drodze,a skoro doc.DEMKOW DO TAKICH NALEZY to powinnismy byc spokojne...
Witam a wlasciwie dobrywieczor .dziekuje Ci bardzo ze nas znalazlas Ewuniu.bylam na tym forum co piszesz ale cos sie niemoglam odnalesc jeszcze raz tam zajrze.dziekuje ze potwierdzasz ze lekazr Demkow to dobry specjalista wlsnie chodzilo mi to czy ktos go zna i mial z nim do czynienia.dziekuje .juz mi lepiej i wiesz coraz mniej sie boje czytajac ciagle cos nowego ....pewnie mniej bym sie bala bedac sama ale jak ma sie rodizine i dziecko czlowiek boi sie podwojnie czy jeszcze ich zobacze bo zawsze cos moze sie zdazyc .ale jestem dobrej mysli :)))jak cos to moj adres aniol2306@wp.pl.piszcie pozdrawiam:))))
Magdzik! Kobieto! Nic Ci nie będzie, poza tym, że lepiej się poczujesz :-) To tylko zabieg, mniej bolesny od porodu (tak mówią, a ja nie mam dzieci i z powodu wady nie powinnam ich mieć). Super, że medycyna daje Ci takie możliwości. Ja nie miałam wyjścia, musiałam przejśc 3 operacje, czułam się po nich koszmarnie, po każdej miałam jakieś komplikacje, ale w sumie nic strasznego, wszystko dało się szybko naprawić. Nadal nie jestem zdrowa i nigdy nie będę, ale Ty tak:-) Ciesz się życiem, a także tym, ze dostaniesz się w dobre ręce. W Aninie mają najlepszych lekarzy, poza tym super warunki: dookoła las, cisza, pyszne jedzenie, basen, internet ( może juz nie ma) itp. A jakich tam fajnych ludzi można poznac! :-) Ja tam zawsze wypoczywam. Na forum jest wątek: dorośli z wadami serca. Tam Was wszystkich zapraszam:-) Co roku organizowane są przez Fundację zjazdy rodzin z dziećmi z wadami serca, a także dorosłych. W tym roku takich Guciów (ang. GUCH - dorosły z wrodzoną wadą serca) było pięcioro. To o wiele za mało, biorąc pod uwagę, że w Europie jest nas 5 milionów!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :-)
Witaj abrakanabra zamilkla bo czasu brak kochana ale pamietamy....ja dzwonilam tydzien temu do warszawy bo juz to czekanie bez zadnych wiadomosci mnie przytlacza i wiem tyle ze 23 listopada Demkof podpisal moje dokumenty i teraz mama czekac na termin jego czyli koniec grydnia lub styczen ..pewnie predzej ten styczen...u mnie bez zmian troche arytmia sie wyciszyla ale w klacie boli coraz czesciej i mocniej....pozdrawiam ......I ZYCZE ZDROWYCH I WESOLYCH SWIAT!!
Napiszcie mi czy wy macie strszny meczacy kaszel dostalam go 4 tyg temu i niemoge sobie poradzic.zrobilam przesw.pluc i jest ok z krwi badania i tez ok .lekzre rozkladaja rece bo kaszel brzmi jak gruzliczy ale z badan jestem zdrowa ,ale ja juz niemam sily kaszel jest napadowy az mi chce klatke rozszarpac...w nocy spac niemoge bo duzesz sie tym kaszlem ...czy ktos tak z was miala???czy to moze byc od serca??
czesc.kaszel moze byc wynikiem jezeli poziom potasu we krwi przekroczy gorna granice,moze bierzesz leki z potasem lub inne,kt.go powoduja.z krwi zrob poziom potasu i bialko crp,kt.wykluczy badz potwierdzi stan zapalny.poza tym kaszel moze byc od serducha.czy nie puchna ci nogi ,nie przybralas na wadze,jak z oddawaniem moczu-ile wypijasz a ile wydalasz?poza tym monituj Warszawe-nie ma na co czekac-poinformuj o swoich dolegliwosciach...a jak to nic nie pomoze to pojedz tam osobiscie,bo na odleglosc jestes tylko kolejnym pacjentem,kt.moze jeszcze poczekac,a konsultacja na miejscu zmienia sprawe...pozdrawiam
Witajcie ..kaszel mam podobno od serca ,ja do tej pory zadnych lekow niebralam bo tez dopiero w listopadzie dowiedzialm sie o tym ubytku.badania z krwi robilam bo lekazr tez podejzewal to co pisze abrakanabra.ale sa ok .20 stycznia teraz bede miec zamykany ubytek wiec trzymajcie kciuki.bylam juz tydz.temu bo termin mialam ale z nerw dostalam miesiaczke i odwolali zabieg na szczescie poszli mi na reke bo to niemoja wina i zabieg w tym tyg teraz bedzie .szpital sympatyczny lekazre tez mam swietnego porwadzacego i pielegniarki przemile i dbajace.tylko jedzenie tragiczne ale na szczescie niebede tak dlugo tak mysle .personel naprawde dobry zeby tylko udal sie zabieg.ja niepospieszalam bo czekam nie az tak dlugo niektorzy czekaja rok i niemoglam byc az taka narzucajaca sie mysle ze od listopada to i tak niezle ze znalezli dla mnie termin styczniowy.fatk to podobno najwyzszy czas by wykonac ten zabieg potem juz tylko operacja bo serce podobno juz jest bardzo slabe.narazie .odezwe sie po wyjsciu ze szpitalaa:)))pozdrawiam:))