Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Implant zęba a zastawka serca

Gość marsky

Rekomendowane odpowiedzi

Może znajdzie się osoba która która zdecydowała się na wszczepienie implantu zębnego mimo posiadania sztucznych zastawek serca, osobiście straciłem ostatnio dwa zęby z przodu a mam wszczepioną sztuczną zastawkę serca. proteza raczej nie wchodzi w rachubę, ale mam dylemat czy ponieść takie ryzyko które będzie wiązało się z kolejnym sztucznym tworem w organizmie.

Pytanie od marsky'ego padło 13 lat temu. Wieki temu 😉 Ale ze względu na szybki rozwój i postęp w świecie medycyny pytanie ma sens, bo być może owe ograniczenia już nie są aż tak surowe? Ja np. bałam się, że przy stymulatorze nie będę mogła u stomatologa mieć usuwanego kamienia, a jednak nie było problemu. Natomiast, gdy pytałam o implant zęba moją kardiolożkę odparła, że ryzyko jest, bo to właśnie kolejny sztuczny element. Niestety mam i sztuczną zastawkę i stymulator. Ale łudzę się, że taka opcja jest dopuszczalna, że można mieć implant. Skoro IZW może wywołać nawet szczotkowanie zębów. Czy ktoś ostatnio lub wcześniej zdecydował się na implant zęba albo mostek?

Witam Wszystkich, 

Bardzo dobre pytanie. Mi stomatolodzy odpowiadają różnie. Raz pada informacja, że nie można, innym, że można to zrobić.

Być może trzeba o to zapytać kardiochirurga lub kardiologa specjalizującego się w zastawkach bo stomatolodzy mają bardzo różne opinie i mam wrażenie, że nie do końca czują temat.

Pozdrawiam

5 godzin temu, Gość sjm napisał:

Witam Wszystkich, 

Bardzo dobre pytanie. Mi stomatolodzy odpowiadają różnie. Raz pada informacja, że nie można, innym, że można to zrobić.

Być może trzeba o to zapytać kardiochirurga lub kardiologa specjalizującego się w zastawkach bo stomatolodzy mają bardzo różne opinie i mam wrażenie, że nie do końca czują temat.

Pozdrawiam

Sim, dokładnie. Stomatolodzy, ale też kosmetolożki czasem na wyrost dokładają obostrzenia. Na przykład piszą na swoich stronach, że nie mogą wykonywać pewnych zabiegów, a kardiolodzy w artykułach medycznych piszą, że są one dopuszczalne i bezpieczne. Natomiast, my Sercowcy, mamy zrozumiały nawyk dbania o zdrowie, profilaktykę IZW i szukamy potwierdzenia na to czy możemy sobie na coś pozwolić czy nie.