Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dodatkowe skurcze

Gość elżbieta

Rekomendowane odpowiedzi

kochani...zwyczajowo tachycardie zamiennie uzywa się z częstoskurczem: Tachykardia inaczej częstoskurcz (łac. tachycardia) - to przyspieszenie akcji serca powyżej 100 uderzeń na minutę[. Najczęściej akcja serca przyspiesza wskutek zdenerwowania lub wysiłku fizycznego (tachykardia zatokowa). Typy tachykardii: tachykardia zatokowa, częstoskurcz nadkomorowy (suprawentrikularna tachykardia, SVT), częstoskurcz komorowy (wentrikularna tachykardia, VT) tachy, częstoskurcz-czyli OGÓLNIE PRZYŚPIESZENIE. ALE.... juz w praktyce lekarskiej zdecydowanie odróżnia się tachycardię zatokową od częstoskurczu nadkomorowego np, prawda?są to odrębne zjawiska, mają inne pochodzenie, całkiem inna rangę kliniczną, objawy i leczenie. także tachykardię zatokową mozna nazwać częstoskurczem i będzie to zgodne z prawdą, bo jest częstsze niż prawidłowe kurczenie się serca, ale już częstoskurczu nadkomorowego czy komorowego nikt nigdy nie nazwie tachykardią:))) mam nadzieję, ze jasno mówię:P
chcociaz nie, zle rzekałm w łacinskich nazwach częstoskurcu komorowego np figuruje wciąz tachy: częstoskurcz komorowy (wentrikularna tachykardia, VT)...:)))) czyli sa to pojecia zamienne, róznicuje się jedynie pochodzenie i źródło tachykardii. co innego zatokowa, co innego nadkomorowy....
witajcie,wymeczona jakosc zasnalam wczoraj,po przebudzeniu rano serce troche przeskakiwalo ale w ciagu dnia nie mam czasu o tym myslec i pewnie malo co odczuwam,najgorsze sa noce:(mialam dzisiaj isc do lekarza po skierowania na badania ale zwyczajnie nie mialam kiedy,moze jutro jakos sie wyrwe,chyba nawet dobrze ze ciagle jestem zajeta,w innym wypadku chyba bym zwariowala,pieknie sloneczko u nas swieci...ide zaraz na rowerek,czuc juz jesien,oj jak ja nie lubie tej pory roku...
o jedno badanko miałam takie a na innych to tylko utrwaolu częstosurcz zatokowy alo tachykardia zatokowa. a ten niżej ma burdel :( Rytm zatokowy – tachykardia zatokowa 74-190/min. śr 130/min. – najprawdopodobniej tachykardia około-zatokowa – częstoskurcz nawrotny przerywający się przez zablokowane pobudzenie o różnym czasie trwania, ale tachykardia trwa przez większość doby. Sporadycznie rytm zatokowy ok. 75/min. Średnia częstość rytmu serca wyniosła 131p/min, z maksymalną częstością 191p/min o godz. 18.18:19 i minimalną 74p/min o godz. 09.06:45. Poziom ST zmieniał się w zakresie od – 5.00 mm w kanale 3 o godz. 08.44:00 do + 5.00 mm w kanale 1 o godz. 14.33:00. Arytmie komorowe – nie występowały. Arytmie nadkomorowe – składały się z: 5 pojedynczych pobudzeń nadkomorowych, bez pauz lub wypadniętych pobudzeń, bez bradykardii, 52 tachykardii nadkomorowej, 3 okresów napadowego częstoskurczu nadkomorowego. heh i co ja mam myśleć? zresztą rózne kwiatki na ekg mi wychodzą i cóż trudno coś ustalić. stymulacja pzrezprzełykowa niczego nie dała U pacjenta wykonano stymulację przezprzełykową lewego przedsionka w warunkach podstawowych oraz podczas wlewu isuprelu. Ze względu na wywiad uczuleniowy odstąpiono od podania propranololu i atropiny. Wyjściowo oraz przez cały czas badania częstoskurcz z wąskimi zespołami QRS 130-160/min, o morfologii załamków P spełniających kryteria rytmu zatokowo-przedsionkowego. 1. Ocena funkcji węzła zatokowo-przedsionkowego: a) Czas powrotu rytmu zatokowego (SNRT) – prawidłowy b) Czas przewodzenia zatokowo-przedsionkowego (SCAT) metodą Straussa – w granicach normy c) Druga pauza (II p) – wartości prawidłowe 2. Ocena funkcji węzła przedsionkowo-komorowego: a) Punkt Wenckebacha (WP) – wyjściowo: 187/min. b) Nie stwierdzono skoku krzywej przewodzenia 3. Efektywna refrakcja przedsionka (RS+1):190 ms, 130/8+1:230 ms, 150/8+1:240 ms 4. Wzbudzane arytmie: Stymulacją RS+1, 130/8+1, 150/8+1, RAP (130, 140, 150, 160, 180/min.) oraz BURST (200, 220, 240/min.) w warunkach podstawowych oraz podczas wlewu isuprelu nie wzbudzono żadnych arytmii. Częstoskurcz nie ulegał zjawisku overdrive ani sprzęganiu. cholera ja to jakaś z kosmosu jestem czy co?
o, na ten przykład: *tachykardii nadkomorowej, 3 okresów napadowego częstoskurczu nadkomorowego.* tachykardia czy to komorowa czy nadkomorowa rózni się od częstoskurczu nadkomorowego czy komorowego rangą kliniczną, jedno i drugie stanowi przyśpieszenie rytmu, pochodzącego badz z komór, lub przedsionków, nad nimi, ale tachykardia to rytm najczęsciej wolniejszy od częstoskurczu i mniej grozny. czyli miejsce powstania TO SAMO, róznica polega na szybkosci z jaką serce zapiernicza:P:P:P innymi słowy-częstoskurcz to juz taki konkret jest.
**tachykardii nadkomorowej, 3 okresów napadowego częstoskurczu nadkomorowego.* na ten przykład jeszcze jedno, wynika nawet z same4j nazwy nawet- częstoskurcz NAPADOWY- czyli, że Cię abi kochanie-napadł:P:P:P powstał nagle....tachykardia powstaje dłużej, jest wolniejsza, dłuzej trwa i nie ma charakteru napadowego, mimo , że źródła tych rytmów są takież same- i tachy jest nadkomoroami i częstoskurcz tez jest nadkomorowy;)
Gość bezinteresowny
Problem z przyspieszeniem pracy serca jest bardziej zlozony niz nam sie wydaje, oto przyklad ktory onegdaj juz tu zamieszczalem(przy okzaji uwazam sie za jego *nosiciela*): WYBRANE PROBLEMY KLINICZNE Pozornie łagodne napady miarowego częstoskurczu z „wąskim” zespołem QRS, których podłoże trzeba usunąć metodą ablacji Adres do korespondencji: prof. dr hab. med. Franciszek Walczak Instytut Kardiologii Klinika Zaburzeń Rytmu ul. Alpejska 42, 04–628 Warszawa STRESZCZENIE Napad częstoskurczu z prawidłowym zespołem QRS gwałtownie i destrukcyjnie wpływa na hemodynamikę, a zarazem może być czynnikiem wyzwalającym kaskadę złośliwych tachyarytmii prowadzącą do nagłego zgonu. W artykule omówiono poszczególne typy częstoskurczów z prawidłowym zespołem QRS, ich charakterystyczne cechy kliniczne i elektrokardiograficzne. Przedstawiono także leżące u ich podłoża mechanizmy elektrofizjologiczne. słowa kluczowe: migotanie przedsionków, trzepotanie przedsionków, częstoskurcz przedsionkowy, preekscytacja Franciszek Walczak, Łukasz Szumowski Instytut Kardiologii w Warszawie Copyright © 2007 Via Medica ISSN 1897–3590 INNE POSTACIE TACHYARYTMII, ZWYKLE Z PRAWIDŁOWYM ZESPOŁEM QRS Do innych postaci tachyarytmii, zwykle z prawidłowym zespołem QRS, należą: napadowy miarowy częstoskurcz związany z węzłem zatokowym (częstoskurcz węzłowo-zatokowy) i tak zwane niewłaściwe przyspieszanie zatokowe — o falującym, miarowo zmiennym rytmie przedsionków z gwałtownymi przyspieszeniami pod wpływem emocji, niewielkiego wysiłku i powolnym obniżaniem po ich ustąpieniu. Przyspieszaniu zwykle towarzyszy spadek ciśnienia do stopnia uniemożliwiającego zachowanie pozycji stojącej. W obu postaciach arytmii załamek P’ znajduje się przed zespołem QRS, ponieważ przewodzenie do węzła AV odbywa się jego wejściem górnym. Bardzo rzadko rytm „zatokowy” gwałtownie, niewłaściwie przyspiesza, nawet do powyżej 180–200/min, co uniemożliwia podejmowanie jakiegokolwiek wysiłku.
jezus, chyba dostane zawału, tak się pożarłam z lekarką rodzinną.....oczywiscie nie chciała mi dac badan, ani na jonogram, ani na d-dimery, ani na fibrynogen..dlaczego, dlatego, że dokonalam zbrodni idąc do kardiologa prywatnie, więc teraz muszę juz za wszystko płacic!!!że powinnam iśc panstwowo, idiotka, sorry, ale zaraz mnie rozerwie, panstwowo mam echo na 26 listopad do jasnej cholery!grrrrrrrrrrrrrr. mam to gdzies, nie badam się i nie lecę, jak mam płucne to mam, to kiedys padnę i mnie wezmą do szpitala. a na wszystkie moje pytania odpowiadała, nie wiem, nie wiem, pytam sie czy robią tu w laboratorium d-dimery to sobie za nie zapłacę- nie wiem, pomylona, cos jej dobiło dziś! mam dośc. a tak się darła na mnie , że boże, ze ja poszłam prywatnie idt, a ja darłam się na nią, cyrk....
witajcie,gabi wcale Ci sie nie dziwie ze jestes wnerwiona,moj maz dzisiaj o 5 rano obudzil sie z bolem glowy z tylu,zaczal wymiotywac,zmierzylam mu cisnienie a tam 220/120 bylam w szoku,chcialam wezwac pogotowie a on mi zabronil,podalam mu tabletke na cisnienie i o 7 zarejestrowalam do internisty,tam mial 150/100 ona stwierdzila ze moze ze stresu,nawet ekg mu nie zrobila a on ma juz 50 lat,kazala zrobic badania na lipidy i morfologie,nawet badania moczu nie zlecila,normalnie szok,tym bardziej ze on jest obciazony dziedzicznie miazdzyca i od lat ma wysokie te parametry,zrobimy jutro prywatnie badanie moczu,potas,sod i crp bo na lekarzy nie ma co liczyc,przez ten strach o niego nawet o swoich skurczach nie mysle:(jesli Tobie gabi nie chciala dac skierowan na badania bo bylas prywatnie to ja pewnie tez nie mam co liczyc,placimy na skladki zdrowotne...normalnie obled
Piorenko....w koncu dała:P...po 30-minutowej pyskówie na cała przychodnię...ale powiedziała, ze robi mi wielką łaskę i że to ONA ZAPŁACI za te badania, zabrzmiało jakby miała zapłacic z własnej kieszeni.....oraz powiedziała, że już nie będzie mnie leczyć. więc pytam gdzie mam chodzic po leki, a ona, ze nie wie....czy to jest NORMALNE ZACHOWANIE?????? i jakim prawem ona ma pretensje do mnie, że poszłam prywatnie do lekarza??skoro wie, jakie są terminy panstwowo, a ja potrzebuje miec diagnoze, albo wóz , albo przewóz, nie moge sobie pozowlic na diagnozowanie przez rok, bo ja musze iśc do pracy, chyba musze za cos zyc, prawda???a jesli jestem faktycznie tak chora na nadcisnienie to renta, no nie mogę tak wisiec w powietrzu z niczym, ech, szkoda gadać....:/:/:/ Piorenka, powiem Ci, że nie zaniedbajcie tego cisnienia u męża, szczególnie jesli miał wymioty. juz powinien byc badany ze wszystkich stron.
Gabi miałam to samo u kardiologa jak poszłam prywatnie robic USG, zapisałam sie prywatnie na wizyte tez zeby szybko wiedziec co i jak i sie go pytam kiedy mam przyjsc to ten ze za 2 miesiące ok ide do rejestracji i mówie ze chce sie zapisac ale juz nie prywatnie ale do tego samego lekarza a ta babka ze jak zaczełam prywatnie to teraz juz musze wszytsko prywatnie !!!!!!! i dlatego se mówie w d... to mam ide panstwowo. dzis mnie nie bedzie Gabi nie martw sie:)