Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dodatkowe skurcze

Gość elżbieta

Rekomendowane odpowiedzi

witajcie,bylam wczoraj w Wisle,super sie czulam,wrocilam do domku i znowu jazda,teraz mi serce tez koziolkuje,zimno mi jest okropnie,to chyba cos z krazeniem,dobrze ze mam wizyte u kardiologa w piatek,jutro zrobie sobie poziom potasu i magnezu,biore sobie stetoskop i slucham,co drugie,trzecie uderzenie dodatkowy skurcz,czuje go w zoladku najbardziej,jak ja juz mam tego dosc:( ciesze sie stasiu ze chociaz u Ciebie dobrze,pozdrawiam was serdecznie,gabi a co u Ciebie?nic nie piszesz i tak smutno sie tutaj zrobilo:(
gdyby kogos inetresowało.... sredni rytm 86 max rytm 153 min rytm 50 1 nadkomorowy czestoskurcz napadowy 133 tachykardii 4 przerwy ( nie wiem co to znaczy) 2713 pobudzeń komorowych w tym 2560 pojedynczych przedwczesnych pobudzen komorowych i 12 par ( tez nie wiem co to sa te pary) i tyle ;)
Witajcie.... ja to się raczej przestanę już badać, bo mi niedobrze.... dziś robiłam echo i miałam 1,5 temu lewy przedsionek 35 dziś mam 40-górna granica normy. podobnie prawa komora była 20, dziś 24.Frakcję miałam 70&, dziś miałam 60%. niby mi lekarz tłukł do głowy, że nic się nie dzieje, i róznice wynikają z róznicy w aparaturze i zależa od ręki echografisty, no, ale ja tam wolałam poprzednie echo.... co do nadciśnienia płucnego, to nie robił paniki na razie, ale powiedział, że niestety należy je podejrzewać.,beczy*szczególnie, że ja łykam 10 lat piguły hormonalne:/....w ogóle nie powinnam ich łykać, powiedział, ale nie mam wyjścia. znów sytuacja patowa.:/ mam zrobić jakies badania z krwi na zatorowośc oraz jeszcze za 2 tyg na echo:/ mam tez zrobić dopller nóg. i tylko tak się zastanaiwam skąd mam brac na to pieniądze:/ i w ogóle jestem zmęczona, dlatego PIORENKO, nie pize, bo raczej juz niczego pozytywnego tu nie wniosę:/
No w sumie nic....kazał pic magnez i łykac tabletki na uspokojenie, duzo ruchu ale nie mocnego wysiłku, mam za wysokie tetno wiec jak bede miała takie napady mam se łyknac połóweczke betalocu i tyle mi powiedział.... na skurcze kompletnie nic bo są pojedyncze, kazal sie przyzwyczaic ale poszukac jakiegos stanu zapalnego bo moga byc od tego...hmmm tak se mysle ze sie w związku z tym wypadałoby wybrac do dentysty ;)
o, hej Dotty:) a jakie sa normy dla lewej komory??kurna, na tym echo mam wszystko wieksze:/...no niby mi rysował 30 minut jak to się bada i ze roznice wynikaja z aparatury, dnia, akcji serca itd, tylko fale zwrotna trójdzielną duża mniejszą, heheheh. Jacuś, stymulator koniecznie, do głowki kochanie moje:*
Normy sa na *echu serca*. AO norma 2-3,9 cm (aorta) LA norma 2,5-3,9 cm (lewy przedsionek) IVSD norma 0,7-1,1 cm (przegroda miedzykomorowa) PVD norma 0,7-1,1 cm LVDD norma 3,6-5,6 cm (lewa komora w rozkurczu) LVDS norma 2,5-3,8 cm (lewa komora w skurczu) EF norma 65-75 % (wydolność, wyrzut) RVDD norma 0,9-2,6 cm (prawa komora w rozkurczu)
no nie przesadzaj tak....bedziesz latał do 10 kardiologów az Ci jakis dla swietego spokoju powie, ze Ci cos jest??? nie skzoda Ci kasy na takie cos???? gdyby Ci cos powanego było to by CI od razu powiedzieli albo na pogotowiu zatrzymali a mnie nie zatrzymali.
dzięki dotty, czyli tak jak napisali mam lewy przedsionek na górnej granucy normy-40 mm. a miałam 35. lekarz mówi, ze to zalezy od aparatury i ręki badającego, frakcje mam 60 % i ponoc jest dobra, tez zalezy od dnia, akcji serca, miesiac temu miałam 70, kurna co badanie to się zmienia wszystko, i jakies niewielkie roznice zależa od przypadku chyba:/
ja miałam 153 tetno ale to przy wysiłku a holter zaznaczył to jako 133 tachykardie i 1 czestoskurcz ale wyjasniłam lekarzowi ze tak miałam w pracy ze musiałam włazic po shcodach wiec to nie typowy czestoskurcz a jedynie podwyzszone tetno przy wysiłku ( słaba kondycja ;)
hej moje skurczaki to moje holterki, mam do was pytanie czym się różni tachykardia od częstosurczu? bo pzryznam ze się na tym nie znam i już zgupiałam :( dzięki buziaki i uściski abi Holter – Listopad 1999 r. Rytm zatokowy 55-187/min. Obserwuje się tendencje do tachykardii w ciągu dnia w czasie zwykłej aktywności fizycznej 140-180/min. 1 pob. Dodatkowe nadkomorowe. W czasie tachykardii obniżenie ST do 1,8 mm. Holter – Listopad 2001 r. Rytm zatokowy – tachykardia zatokowa 74-190/min. śr 130/min. – najprawdopodobniej tachykardia około-zatokowa – częstoskurcz nawrotny przerywający się przez zablokowane pobudzenie o różnym czasie trwania, ale tachykardia trwa przez większość doby. Sporadycznie rytm zatokowy ok. 75/min. Średnia częstość rytmu serca wyniosła 131p/min, z maksymalną częstością 191p/min o godz. 18.18:19 i minimalną 74p/min o godz. 09.06:45. Poziom ST zmieniał się w zakresie od – 5.00 mm w kanale 3 o godz. 08.44:00 do + 5.00 mm w kanale 1 o godz. 14.33:00. Arytmie komorowe – nie występowały. Arytmie nadkomorowe – składały się z: 5 pojedynczych pobudzeń nadkomorowych, bez pauz lub wypadniętych pobudzeń, bez bradykardii, 52 tachykardii nadkomorowej, 3 okresów napadowego częstoskurczu nadkomorowego. Holter – Listopad 2003 r. Rytm zatokowy z tendencją do tachykardii, średnia z doby 113/min (72-171/min). bez zaburzeń rytmu. Prawdopodobnie 1 przypadek bloku AV 2:1 dotyczący 2 pobudzeń. Holter – Maj 2006 r. Rytm zatokowy przyspieszony – utrwalony częstoskurcz zatokowy. Średnia AS 120/min. bez komorowych zaburzeń rytmu. ST w normie. Pauzy (-).
Tetno min 40 podczas snu o 3:35, nie ma napisane ile trwalo bo chyba wogole nie trwalo bo jak patrze na zapis ekg to jakby wyciagnieta srednia z uderzen z calej minuty bo przy czasie trwania pojedynczy jest tak jakby napisana srednia ile takich skurczow pojedynczych byloby przez minute i na odcinku w ktorym napisano mi bradykardie 5 pojedynczych skurczow gdyby trwaly przez minute maja tak 46,38,38,44,39 mam nadzieje ze rozumiecie :)
więc podsumowując dzisiejszy dzień, to o co się bardzo martwiłam się zmnijeszyło(ale nie wykluczyło nadcisnienia płucnego:/), dalej trzeba badac, a to o co sie wcale nie martwiłam się pozwiększało, myślę w związku z powyższym, że wkritce trafię na odddział zamknięty, :P