Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dodatkowe skurcze

Gość elżbieta

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Kormoranchorycj

Mówi się tutaj ,że niby te skurcze nie zabijają to niby gdzie się podziali ci wszyscy użytkownicy którzy tak intensywnie tutaj się udzielali przed dekadą? 10 lat temu a nawet mniej była tutaj silna armia ludzi wspierających się wzajemnie i co niby oni wszyscy nagle ozdrowieli? jako urodzony pesymista obawiam się ,że ich już nie ma nie tylko na tym forum ale też na tym Świecie bo po prostu nie żyją :( Nadmorski , Bezinteresowny , MamaWojtusia i wielu innych gdzie wy jesteście do olery!?

Mi również te skurcze ustąpiły... Zmieniłem podejście do życia, pogodziłem się z pewnymi sprawami albo je uporządkowałem, i pewnego dnia zorientowałem się, że nie mam tych skurczy już od jakiegoś roku (teraz w sumie od 3 lat). Nawet nie wiem kiedy odeszły.. Pojawiają się co jakiś czas, ale zupełnie inaczej je odbieram - bez lęku, jako coś naturalnie fizjologicznego. Puknie raz, dwa, albo trzy razy za dnia, i to wszystko... Także Panie i Panowie, jestem pewien, że 90% z was ma to ponieważ główka źle interpretuje otaczający świat co powoduje błędne sprzężenie zwrotne z zdziałaniem organizmu. Ot to wszystko. A ludzie z forum , z poprzednich lat, przestali się udzielać, ponieważ przypuszczam, że problem skończył się u nich tak jak u mnie.

Witam, bardzo przeszkadza mi moje serce które bije jak chce.. do tego mam czasem natretne myśli i dziwnie sie czuje ale do rzeczy, czy takimi wynikami holtera trzeba sie martwić? echo , elektrolity , morfologia w normie a holter: 91496 Qrs*ów sredni rytm HR 67 max rytm 140 min rytm 38 Wykryto: 9678 pojedyńczych nadkomorowych pobudzeń przedwczesnych 2 tachykardie 13 badykardii liczne epizody niemiarowości zatokowej bez pauz powyżej 2 sekund

SKURCZE NADKOMOROWE NIBY NIEGROŹNE A TO DRUGIE NIE WIEM. JA TEŻ MIAŁEM SPORADYCZNE SKURCZE DODATKOWE NADKOMOROWE. Ale po dłuższym 3 letnim polowaniu na objawy które występowały czasami po 6 holterach i jednym 7 dniowy udało mi się w końcu wyłapać paskudną arytmię. Dopiero 2 siedmioma dniowy Holtera zdarzeń je wyłapał i to w 4 i 5 dniu. TAK WIĘC NIE POLEGAJĄCE TYLKO NA JEDNYM WYNIKU TAK JAK JA. ZAWSZE MIAŁEM INNE WRAŻENIA I ODCZUCIA PRZY SKURCZACH KOMOROWY I NADKOMOROWYCH. A I TE NIE BYŁY NAJGORSZE, BO JAK CZÓŁEM WIBROWANIE TO WIEDZIAŁEM ŻE NIE SĄ TO POJEDYŃCZE SKURCZE.

Witam wszystkich. Dodatkowe skurcze miewalem od klilku do kilkunastu na dobe czasem kilkadziesiat, i jakos nie przejmowalem sie tym zbytnio ale mialem to jakos pod kontrola, jednakze dzis dopadlo mnie cos czego nie mialem nigdy wczesniej, mianowicie okolo 8-8.30 rano bedac w pracy poczulem nagle dyskomfort w mostku zreszta jak normalnie przy moich dodatkowych z tym ze on nie chcial puscic jak zwykle przy pojedynczych dodatkowych tylko trwal dluzsza chwile tzn jakies 10 sekund i czulem ze to jest arytmia ktora nie chce przejsc, zwykle moj dodatkowy daje o sobie znac ze serce wraca do normalnego rytmu mocniejszym uderzeniem ale w tym przypadku cos sie **zacielo** i serducho mialo ciag arytmii przez jakies 20-30 sekund az w koncu puklo mocniej i juz to byl dla mnie sygnal ze wraca do normalnego rytmu ale co ja przy tym sie strachu najadlem to glowa mala. Czy ktos moze pomoc co to moglo byc? Czy to moglo byc jakies migotanie przedsionkow czy cos w tym rodzau? Dzieki za pomoc z gory.

Holter nic ci nie powie jeśli to co się zdarzyło nie wystąpi ponownie w czasie kiedy będziesz mieć go założonego. Dostaniesz wynik z super wynikiem a lekarz cię wykpi ,że jesteś zdrów jak ryba a tylko ci się wydaje ;] trzeba mieć niezłego fuksa albo naprawdę sporo kasy a najlepiej jedno i drugie aby zostać poprawnie zdiagnozowanym. Jacop robiłeś sobie ekg wysiłkowe?

Robiłem 2 razy i wyszło super.Na ostatnim etapie ,dostałem dwa skurcze komorowe które poczułem i powiedziałem lekarzowi że dostałem komorowy skurcz , co lekarz potwierdził.Lekarz powiedział że wszystko wporządku. Wszystkie moje holtery ,które robiłem na urlopie w Polsce były super :15 nadkomorowych i 3 komorowe i wszystkie tak wyglądały.Niestety na urlopie miałem relaks itp.Ale jak wróciłem do pracy to czułem ponownie inne skurcze dłuższe i mniej przyjemne. Założyłem prywatnie holter event 7 dniowy i dopiero w 4i5 dniu złapałem te skurcze które nie występowały na zwykłym holterze. Dużo ich nie wyczułem bo zanotowałem w ciągu tygodnia 200 zdarzeń.W tych zdarzeniach przewagę stanowiły skurcze nadkomorowe ale trafił się częstoskurcz nadkomorowy SVT oraz para i trójka przedsionkowa -nie wiem co to jest ta para i trójka przedsionkowa.Zanotowałem też parę i trójkę komorową z nieprawidłowym przewodzeniem.

Dzieki Wam za szybka odpowiedz. Jak to byl czestoskurcz to niezle. Mialem juz dawno dswno robionego holtera, wysilkowa probe, echo serca wszystko bylo robione i na holterze wyszly tylko dodatkowe skurcze a tefo co mialem wczoraj wogole nie czulem ani nie wyszlo. Wogole ciezko to bedzie u mnie zlapac nawet na 7 dniowym holterze bo ja to czuje srednio raz na kilka miesiecy taka dluzsza arytmie bo dodatkowe zwykle pojedyncze czuje praktycznie na co dzien ale one tak nie strasza jak ta dluzej trzymajaca arytmia i tez wiecej mam tych pojedynczych przy wysilku fizycznym zauwazylem jak np nieraz w pracy czy np robota przy domu samochodzie itp gdzie trzeba dzwignac cos kucnac wstac szybko itp tez tak macie?? Ogolnie u mnie problem byl i jest z potasem zawsze. Mam tak przewaznie 3.8 a jak mam 4.2 4.3 to jest max i to po suplementacji. Czy Was ten czestoskurcz lapie czesto? Czy to jest jakies niebezpieczne na dluzsza mete? Dzieki za zainteresowanie.

Jacop a super wynik to co to znaczy? masz dobrą wydolność czy o czym nam mówi ten test? ja się zapisałem prywatnie oczywiście bo ostatnio liczba skurczy przekracza u mnie wszelkie granice no ale niestety 2 tygodnie czekania... znając życie to do tego czasu moje wredne serce się uspokoi i znowu wyjdę na idiotę który tylko wymyśla chorobę serca :( jesli ma się uspokoić to niech to zrobi jak najszybciej bo już mam go dosyć :( u mnie to wygląda teraz tak: siedzę w tej chwili przy komputerze i skurcze są bardzo rzadko ale wystarczy ,że się ruszę obrócę albo wstanę i już leci seria... pisaliście wcześniej ,że spacery są dla nas wskazane ale podczas zwykłego chodzenia też co 5-10 sekund kilka walnięć... Mam ogromną ochotę się tak konkretnie nachlać... no ale niestety zero alko bo mój pan i władca serce się obrazi i będzie fikać jeszcze bardziej :P W wielkich miastach też tak jest ,że trzeba czekać wieczność na prywatną wizytę u kardio?

Za pierwszym razem Pani doktor uznała ,że nie da mi ostatniego poziomu ponieważ wszystko jest wporządku i zapewne ostatni bym pokonał bez problemu .5 miesięcy temu miałem kolejny test wysiłkowy ,gdzie doktor postanowił dokończyć test na max. i dał piąty level .Wszystko było w porządku tylko wyskoczyły 2 skurcze komorowe i powiedział że to jest norma.Żadko kto przechodzi wszystkie poziomy.

Kormoran, Jacop. Milo widziec ze czlowiek nie jest sam w tym wszystkim. W jakim jestescie wieku? Ja dobijam do 40tki, jeszcze kilka miesiecy. Z Arytmia zmagam sie juz od jakichs 15 lat. Jak u Was to sie zaczelo? Kiedys bylo gorzej mialem holtery i echa serca. Holter wychwycil mi sporo arytmii ale to bylo jakies 13 lat temu i okazalo sie ze byl niski potas oraz jakies przemecznie. Zauwazylem ze jak potas mi spada np po alkoholu zawsze pojdzie lekko w dol to jestem bardziej podatny na skurcze dodatkowe. Moze u Was to jest kwestia elektrolitow rowniez? Niemniej tak jak wyzej wpisalem zlapalo mnie cos dluzszego niz tylko pojedynczy dodatkowy i to mnie zaczyna martiwc...

Ja mam 33 lata zmagam się z tym dziadostwem prawie 5.Ja mam skurcze komorowe i nadkomorowe w małych ilościach.Ale ostatnio ,jak wruciłem z hiszpani się pogorszyło.Wspiełem się na szczyt góry i cały byłem zlany potem , i na drógi dzień arytmia serca ,gdzie rok miałem względnego spokoju.Wróciłem do pracy i zaczołem odczówać kilka szarpnięć pod rząd ,dodam tylko że 20 dni wcześniej miałem holtera w Polsce i wyszło super.Postanowiłem założyć 7 dniowego holtera event i złapałem w 4 i 5 dniu te wibrację serduszka. Wyszkoczył częstoskurcz nadkomorowy SVT ,pary i trójki komorowe oraz pary intrójki przedsionkowe .A wcześniejsze holtery miałem idealne pare skurczy komorowych i nadkomorowych