Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dodatkowe skurcze

Gość elżbieta

Rekomendowane odpowiedzi

witam ! wcześniej zagladałam na ten wątek często , bo *dodatkowe * były moimi nieodłącznymi towarzyszami - teraz zaglądam częściej do innych watków bo jestem po zawale mam pytanie - od zawału odczuwałam czasami sporadyczne dodatkowe skurcze - teraz mam je od 3dni ( niestety wizyta u lek dopiero w lutym) czy traktować je podobnie jak przed zawałem czy teraz mogą być bardziej niebezpieczne ? z góry dziękuję za odpowiedź E..
Mam pytanie.Niedawno na forum ktos mi napisał ze jesli przez pare dni nie odczuwam zadnych dodatkowych skurczy,czuje sie naprawde dobrze,to nie znaczy ze one juz nie wystapia,wrecz przeciwnie,ze moga sie nasilić. Nie wiem czy mam teraz czekac az bedzie gorzej?Bo co ja teraz w sumie powiem lekarzowi jesli tak naprawde nic sie nie dzieje?Boje sie ze ja o nich zapomne a one wróca ze zdwojoną siłą,sama juz nie wiem czy mam sie tego obwiac czy te skurcze były tylko wtedy kiedy miałam stresowy okres i juz nie wrócą???
Aguś nie stresuj się na zapas :) Skurcze dodatkowe mogą być wynikiem nerwów lub przejściowymi zaburzeniami elektrolitów w organizmie. Wcale nie musi to być choroba serca która zacznie się nasilać. Jeśli czujesz się dobrze to powinnaś normalnie dbać o swoje zdrowie (serce). Kontrolować magnez i potas we krwi, nie nadużywać alkocholu, odstawić papierosy, radzić sobie ze stresem i dobrze się odżywiać tak aby poziomy elektrolitów nie spadały.
Witaj Zuber.Ja tez tak mysle ze te dodatkowe skurcze to byly z powodu mojego stresujacego okresu w zyciu a teraz jak sobie z tym poradziłam to i skurcze sie wyciszyły.Aby tak dalej.Ja niestety nie pije,jestem przeciwniczką palenia,uzywania soli,nie pije kawy....a więc zyje prawie jak siostra zakonna,nie wiem czego moglabym sobie jeszcze odmówic? Dla swietego spokoju zrobie sobie po swietach poziom elektrolitów tak jak radzisz,ostatnie wyniki nie były najgorsze a jednak serce szarpało.Bardzo bym chciała zeby te skurcze nigdy juz nie wróciły i zeby chociaz było tak jak teraz jest,czego wszystkim tutaj z forum zycze,pozdrowionka.
,,A**---nie odpowiem Ci na to pytanie bo przy lekach uspokajajacych ktore zażywam nie mogę alkoholu:)2 tygodnie temu pytałam sie na wizycie mojego kardiologa czy przy lekach które zażywam mogę się napic lampki winka czy drinka-odpowiedział że tak -gdyż lek na skurcze ktory zażywam nie koliguje z alkoholem oczywiście wszystko z głową ale przy lekach uspokajających nie mogę pic alkoholu.:)Więc została dobra herbatka:)Ale wróc do wcześniejszych postów-tam ktoś się wypowiadał ,że po zakrapianej imprezce skurcze na drugi dzień daly mu popalic:)
Witaj Ewka!Ja od paru dni mam spokoj z dodatkowymi skurczami wiec nie wiem czy mam sie przejmowac ze je mam czasami czy nie. A moge zapytac jaki tryb zycia prowadziłas przed zawalem?Dbałas o siebie czy raczej nie,a moze jestes juz w starszym wieku?Poprostu przerazaja mnie takie informacje jesli mlody czlowiek przechodzi zawał.
Witajcie, a ja ciagle czuje sie nie bardzo jakos nie mam sily i co wiekszy wysilek albo wieksza dawka emocji serducho wskakuje na tempo konia w galopie. No to dzis wpadlem do swojego kardiologa z wieczora zrobil mi EKG i tu w porzadku dal na jutro skierowanie na badanie krwi oj co on tam nie nawypisywal i na echo Najgorsze powiedzial w tym wszystkim, ze znowu cos mam po raz pierwszy bo nie przypominam sobie zeby pod wplywem emocji serducho tak przyspieszalo raczej wtedy wskakiwaly jakies dodatkowe 2-3 skurczaki aha i kazal mi zalozyc holtera cisnieniowego bo ponoc nagly skok cisnienia przy emocji tez moze taki czestoskurcz wywolac ps Staszek jak dojrzysz moj post jak zawsze poprosze o fachowa odp :) no i napisz co tam u Ciebie bo u mnie jak widzisz pod gore
aga -co do wieku to mam prawie 50 lat ...byłam pod kontrolą lekarza , brałam leki bo leczyłam się od kilku lat na nadciśnienie ...dodatkowe miałam z powodu wypadania płatka zastawki mitralnej nie przejmuj się zbytnio bo raczej nie zdarza się, że same dodatkowe są przyczyna zawału ... wielu ludzi żyje z nimi długo bez innych problemów zdrowotnych ze strony serca - pozdr E.
Gość JAKUBPIOTR
witam nie wiec co juz ze soba robic,tyle badan, konsultacji itd.w koncu w aninie wpszepiono mi stymulator serca ktory mial mi pomoc wrococ do normalnisc.nastepne holtry pokazywaly roznie 30,120,150,200 komorowych pobudze.lekaqrz kardiolog twierdzil ze to nic zlego.na jego tesci wysilkowym wszystko ok.21mets bez zaburzen.ale ja takie sytuacja jak wnoszebniw zakopow na 3 pietri wtedy czasami wyraxnie odczuwam te pobudzenia nie wiem co ja mam juz robic.biore prochy na spanie bo nie daja sobie rady..... echo robione kilkakrotnie bez zarzuty. wszystko w normie
HEJ wczoraj sie zle czułam a raczej nie zle tylko serce dawało mi popalic czyli co jakis czas wpadało w szybkie bicie przeszło i za chwile znowu i tak przez kilka godzin w szpitalu pobrali mi krew i wynki wyszły ;i ty was proszę o pomoc -potas 3,59 norma(3,6-5,2) potasu miałam za mało i czy to od tego tak sie działo ?i co oznacza immunologia TNT-Troponina T*0,010 ng/ml norma(0,01-0,037) tego mam za mało. A lekarz niestety nic mi nie powiedział tylko ze to tachykardia zatokowa i tyle! DZISIEJSI LEKARZE! okropni.
Niech te święta sprawią, że będziecie potrafili cieszyć się tym co macie. Niech marzenia zmienią się w cele, do których będziecie dążyć. Niech nie zabraknie Wam miłości i wsparcia, żeby pokonać przeciwność losu. Niech przyjaciele i rodzina pokazują Wam jak wyjątkowi jesteście. Wesołych Świąt Wam wszystkim życzę:)
no i wyszlo w holterze EKG: VES: 2 SVE: 44 no i te nadkomorowe wskakiwaly wlasnie np. przy emocji oraz przy wysilku z tym, ze przy duzym wysilku dodatkowo doszly te 2 komorowe co w histogramie zdarzen widac jedne i drugie w tym samym czasie bo i tak to odczuwalem slabsze nadkomorowe i LUP co pare sek komorowe Srednie odchylenie ST: -0,01mV Maksymalne odchylenie ST: 0,03mV KTO WIE O CO CHODZI Z TYMI ODCHYLENIAMI? na cisnieniowym wyszlo Podwyzszone wartosci rozkurczowego cisnienia tetniczego na Echo sladowa niedomykalnosc trojdzielna i mitralna z malego stopnia wypadaniem platkow we krwi potas 4,1 powiedzial, ze troche malo (a niby w normie) dostalem: Kaldyum 600 po jednej rano Indix SR po jednej rano Magnezin 500 po jednej rano Betaloc ZOK 25 po jednej rano puls jakis taki dziwnie wysoki ot tak jak teraz troche posiedze troche pochodze i 88 generalnie od kilku dni u mnie lepiej Wszystkim Wam zdrowych wesolych swiat Bozego Narodzenia i duuuuzo zdrowia w nadchodzacym roku
jak ja bym chciała mieć takiego holtera:( Życzę Wam wszytskiego co najlepsze w życiu Przede wszytskim zdrowia, życzliwych ludzi wokół, niezawodnych i prawdziwych przyjaciół, kochających i wielbiących męzusiów i jesli pojawią się łzy niech to będa tylko łzy wszeogarniającego szczęścia , no i życzę Wam też więcej pieniędzy, choć nie lubię tego życzyć, ale wiem, że ich brak moze bardzo uprzykrzyć życie
A Tobie wychodzi wiecej komorowych czy nadkomorowych? u mnie problem jest jakis chyba inny bo mozna miec duzo skurczy nadkomorowych czy nawet komorowych i funkcjonowac normalnie a ja mam cos takiego, ze jak np. przychodzi epidemia grypy to juz wiem ze mnie dopadnie i rzuci sie na serce wtedy czuje sie zle a kazdy wysilek czy emocje odpadaja wiec w takie dni unikam ludzi i siedze w domu. Naleze chyba do osob silnych psychicznie i nie lubie obnosic sie ze swoja choroba jedynie od czasu do czasu zajrze tu na forum cos poczytam cos napisze
jak choruję to aż całą chodzę od tych skurczy- normlanie maż jak lezał obok mnie to widizął jak mi się klatka trzesie od nich- ja mam około 10 000, ale miałam także holtera gdzie miałam 15 000 komorowych, nadkomorowych nie mam wogóle.ja nie wiem czy keidykolwiek będę zyła normalnie, bo mam ich mnóstwo, aTobie radze wogóle tu nie zaglądać- jesteś zdrowy i szkdoa czasu na takie fora:)
nie naleze do ludzi ktorzy sie uzalezniaja od netu (i nie tylko) choc to moja praca bo jestem informatykiem a tu mozna sie takze czegos nowego nauczyc, skonsultowac, porownac dowiedziec sie czegos o lekarzach ect zawrzec jakies znajomosci i jeszcze pewnie wiele + Na tyle co ja sie naczytalem to Ty powinnas chyba rozwazyc ablacje ale to dobry elektrofizjolog powinien Ci doradzic co i jak zrobic zeby sie tego pozbyc
Ablacja nigdy!! Pojedyńcze zaburzenia są jedną z najtrudnijszych do wypalenia arytmiii. Gorsze są tylko migotania przedsionków. Przy pojedynczych zaburzeniach mam 50 % szans na wyleczenie, a 50% na jeszcze gorszą arytmię typu częstoskurcz komorowy, poza tym rozrusznik itd, dopóki nie będzie to zagrażać mojemu życiu to się nie zdecyduję chyba..... Ponadto ja mam ciągle bardzo niski magnez jak mi się podnosi choć trochę czuję, ze mam tego dzdostwa mniej trochę, jak spada to znowu jest tego wiecej. podobno przy takim niskim i skaczącym magnezie nikt mi ablacji nie zrobi- tak mówi moja kradiolog, ale nie wiem czy to prawda....