Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dodatkowe skurcze

Gość elżbieta

Rekomendowane odpowiedzi

Żadnych blokerów branych dłuższy czas nie powinno odstawiać się nagle ( oprócz warunków szpitalnych ) . Blokery = blokują. Jeśli komuś trafi się efekt odbicia po natychmiastowym odstawieniu a jest predestynowany do określonych arytmii, to skutek może być niedobry.Bardzo. Naprawdę, nie piszcie takich rzeczy....
Do Elwira,to chyba bedzie to o czym mowil STASZEK, ze przy zmianie pozycji zmienia sie cisnienie w klatce piersiowej tzn. inne jest jak stoisz inne jak siedzisz a jeszcze inne jak sie pochylisz czy przykucniesz Ja wtedy wypilem jeszcze mocna kawe bo bylem padniety po szkoleniu i u mnie podwyzszone cisnienie wzmaga jeszcze skurcze ale fakt, ze mialem bardzo podobnie jak Ty jak bym nie usiadl to bym sie chyba wykonczyl bo to przewracanie serca nie zamierzalo sie zatrzymac
Witam! Ale ja nie nie bralam jeszcze blokerów,betaloc zok to nie beta bloker no nie? Po mojej prosbie w szpitalu zmienili mi lek na biosotal 80 ale ja go nie bralam(po przeczytaniu o skutkach ubocznych przestraszylam) zgadzam się,ze zmiana leku czy jej powolne wycofanie z organizmu powinna byc konsultowana z lekarzem i to zrobilam.
Witajcie....długo mnie tutaj nie było i widzę ,ze się nieźle porobiło,caly czas spory i wyliczanie skurczy:),,ANIA**czytałam Twoje posty i piszesz,że jestes 3 lata po ablacji i w ciągu tych 3 lat miewałas tylko sporadyczne skurcze które ignorowałaś a od jakiegoś czasu skurcze Ci sie nasiliły.Ja jestem 9 lat po ablacji i tez miałam spokoj tak jak Ty ,skurcze czasami sporadycznie gdzieś się pojawiły ale nie zwracalam na nie uwagi nie przeszkadzaly mi ale od 1,5 roku nie potrafie sobie z nimi poradzic zaczęly sie bardzo mocno nasilac.I masz rację ztym że stres i nerwy mogą je powodowac i się zaczęly nasilac.Ja Wam powiem tak...od jakiegoś czasu mam kontakt z miłą osobą z tego Forum i jest mi dużo lżej,mam momenty że mam dośc ale widzę że udaje mi sie te skurcze lekcewazyc,sa dni że mam ich duzo sa dni że mam ich mniej,ale cóż GŁOWA DO GÓRY ,uśmiech na twarzy a skurczaki może w końcu opuszczą moje serducho:)POZDRAWIAM
,,Elwira**-przez okres 5 lat bralam Biosotal 40,2x dziennie.I pomagał,nie odczułam po nich żadnych skutków ubocznych.Trzeba się liczyc z tym ,ze każdy lek ma jakieś skutki uboczne,tyle że u jednego mogą się objawiac a u drugiego nie.Każdy organizm innaczej toleruje branie leków.Powiem Ci, teraz biorę ISOTOPIN120,2x dziennie po 0,5 i troszke poprawy po tym leku mam.
Dzieki Ci ewka73 za odpowiedz, ja biore raz na dobę dopiero 2 dzien..ale pomimo to odczuwam skurcze ale rzadko i przynajmniej noc przespana jak dotad :) w dodatku piję głóg wytrwale,powiem Ci ze bardzo dlugo bralas ten lek,moglyby te leki leczyc a nie tylko blokowac no nie? A zmienilas, bo juz nie skutkowalo? I jak go wycofalas? Chyba powoli co? Pozdrawiam i zyczę zupelnego znikniecia skurczaków :)
,,dana0909**na Isotopinie jestem od 1,5 miesiąca i uważam ze dawka 2x po 60 nie jest dużą dawką :)Bez różnicy czy bedziesz brała inne beta blokery zawsze co jakiś czas musisz byc kontrolowana.I powiem Ci że nie ma sensu czytac ulotek,bo częsc slow z ulotki czlowiek wnioskuje na swój sposób.Później własnie wychodzą historie z bajki:)Ale dziękuję za radę:)Będę u kardiologa 1 grudnia więc się zapytam:)KTO PYTA NIE BŁĄDZI:)Jak brałam OPACORDEN to kardiolog poinformowal mnie o skutkach ubocznych.,,ELWIRA**żaden lek antyrytmiczny nie zlikwiduje Ci do końca skurczy,on je tylko zlagodzi.Pamiętaj o tym że masę skurczy wywolujemy sobie sami przez nerwy,stres i niepotrzebne nakręcanie się przy wystąpieniu każdego skurczu.Elwira jestem po ablacji,a lek dopiero po jakimś czasie od zabiegu mi wrzucili bo odczuwalam troszkę skurczy i biorąc ten lek czulam się super.Skurcze jak się pojawily to raz na jakiś czas i ja wogole na nie nie reagowalam,mówiac po naszemu (olewalam je)Później znowu mi odstawili lek stopniowo i czulam się super przez okres 2-3 lat,a od 1,5 roku dopadla mnie arytmia komorowa.Wrzucili mi znowu biosotal ale już nie pomagał,więc zaczęli mi podawac inne leki antyrytmiczne ale niestety żaden nie przynosił żadnego skutku(ataki jak były tak zostaly i daly mi tak popalic że trzeba bylo podawac kroplówki)Od 1,5 miesiaca biore Isotopin i widzę poprawę,w ciagu tego czasu miałam tylko 3 razy salwy,a na pojedyncze skurcze ktore występują staram się nie zwracac uwagi:)Bo zauwazylam ze czym więcej o nich myślę to tym częściej one występują:)Podświadomośc i psychika potrafi porządnie zawladnąc naszym cialem.Elwirka po tyg.czasu brania leku dopiero możesz mowic i widziec jakąs poprawę,2 dni brania leku cuda Ci nie zdziałaą:)Acha DANA0909 a ty brałaś ten lek Isotopin że posiadasz takie informacje?czy poprostu przeczytalaś w ulotce,mi kardiolog jak podawal ten lek powiedział ze jest to bardzo slaby lek i dobrze tolerowany przez pacjentow.No cóż na każdy lek zawsze będzie inna opiniĘ,to jest tak samo jak z lekarzem.Jeden pacjent będzie go chwalił a drugi narzekał:)POZZDRAWIAM :)
Czesc Ewa73! Ja chyba muszę leczyc nerwy,tak mi sie wydaje,wlasciwie jestem spokojną osobą lecz baardzo wrazliwą,rok temu przezywalam stres,zwiazany z synem,i kiedy przejmowalam sie tą sprawą to czulam ból w klatce piersiowej i nie potrafilam wziasc gleboki oddech,czulam to ale pomimo tego olewalam to,wmawiając sobie...ze to chwilowe i przejdzie a jednak sie zbieralo ...no i stalo sie,mysle ze mam stan depresyjny,niedawno kiedy po nieprzespanej nocy wstalam,spalam zaledwie godz. nie chcialo mi sie zyc i stracilam smak,apetyt,mialam jadlowstret,balam sie zasnac bez swiatla,reka na pulsie i ciagle mierzylam cisnienie,ktore za kazdym razem wskazywalo inaczej.....takze tak to jest ze mna Ewuś....teraz znikam ale odezwe sie....pozdrawiam
Do Ewki 73. Ja brałam Isoptin ponad pół roku, przez pierwsze dwa tyg. 2 x 120 póżniej 1 x 120. Co dwa tyg. byłam osłuchiwana i dokuczał mi lekki kaszel ale ze śladową flegmą. Miałam również igiełki w dłodniach i stopach jakbym miała rękawiczki i skarpetki.. Ale nie każdy musi to przechodzić. Jednakże kiedy po ablacji na migotanir przedsionków dopadły mnie skurcze a nastepnie częstoskurcz , to z dnia na dzień zamieniono Isoptin 120 na bisohexal 2 x 5 . Trafna decyzja. Obecnie zeszłam na 1 x 1,25 mg Pozdrawiam.
Do Elwiry. Ja zmniejszałam dawki bo zabieg ablacji dał pozytywne wyniki.(tak myślę i obym się nie myliła). Jeżeli chodzi o skurcze dodatkowe to można tak okreslić bicie serca : puk, puk, puk (...), pauza, PUK. (napisałam dużymi literami gdyż jest to jakby silniejsze puk). Natomiast częstoskurcz to bardzo szybkie bicie serca - wysokie tętno , i nie przez kilka chwil ale dłuższe okresy. Ja miałam częstoskurcz 140-150 uderzeń przez okres ponad dwóch m-cy. Pozdrawiam.
dana0909-bardzo dobrze to okresliłaś:)ja też chodzilam z częstoskurczem tyle że dłużej i mialam tętno 160-180 uderzeń i nie szlo tego uspokoic żadnymi lekami i kroplowkami,jak zdolali mi zbic tętno na 140-150 to byli zadowoleni,dlatego musialam przejsc ablację.Tyle lat miałam spokój czułam się super,ale przypałętała się teraz paskudna arytmia.Fakt faktem że każdy z nas na swój sposób odczuwa potykania serca.Ale cóż....dobrze posluchac rad od osób które również to przechodziły:)pozdrawiam ciepło:)
Witam kiedyś tu pisałem ale dawno mnie nie było ostatnio miałem taki dziwny przypadek z dodatkowymi nigdy wczesniej tego nie miałem.Dostałem komorowych skurczy serca przez cały dzień od rana do wieczora czy miał z was kiedys cos takiego.Poszlem do lekarza zrobil mi ekg tylko i wyszly.I kazal wziasc SOTAHEXAL 80 pół tabletki rano i pół wieczorem.Pozdro.
Witam Co słychac u Was? Jak wasze skurcze? U mnie różnie. Ostatnio udało mi sie nawet zapomniec o skurczach a jak były to je ignorowałem.Niestetny wczoraj miałem kiepski dzień (po andrzejkach:)) i miałem mnustwo skurczaków. Trochę się nakreciłem a wiecie jak to jest:) Od razu ciśnienie w góre złe samopoczucie itd. Na szczęscie udało mi się to opanowac:) Pozdrawiam wszystkich
,,TOM**-ja w piatek mialam taki atak skurczy ,jak z nimi wstalam tak przez cały czas towarzyszyły mi do wieczora,ciśnienie i puls mi strasznie poskoczylo,myslalam że juz nie dam rady i pojadę na pogotowie żeby podali mi kroplówkę ale na szczęście w nocy się uspokoily i od tego dnia mam je nadal tyle że co jakis czas- są do zniesienia:)Taki atak skurczy już miałam kilkanascie razy ,najdluzszy trzymal mnie 3.5 dnia.Więc sobie wyobraź.Pozdrawiam:),,XYZ**-to musiałeś nieźle pobalowac w tą noc Andrzejkową:)Dobrze ,że te wstrę tne skurczaki opanowaleś:)
Witam,poczytałam sobie Wasze i chcialam Was zapytac jak Wy odczuwacie te dodatkowe skurcze,czy podobnie jak ja?Ja mam cos takiego ze mam potkniecie sie serca i odczuwam to jednoczenie z uciskiemw gardle.Latem miałam robionego holtera,lekarz powiedzial ze wszystko jest w normie i inni maja gorzej.Czuje te potykania codziennie,czasami tak jak by to serce sie skurczyło i rozkurczyło i nie wiem czy to sa własnie tzw.dodatkowe skurcze.Nie wiem czy jest to grozne czy nie,co prawda nie zrobiło mi sie slabo nigdy .Przed wakacjami miałam ich wiecej ,teraz jakby sie troszke wyciszyły.Jestem ciekawa czy sa ludzie u których całkowicie to cholerstwo sie skonczyło.Czekam na jakas odpowiedz,pozdrawiam.
Aga36 - tak to sa te skurcze. Pamiętaj że Holter nie zawsze uchwyci to co powinien. Czasami trzeba badanie powtórzyć. Ja miałem tak że akurat kiedy miałem Holtera skurczy prawie nie było. W sumie zapisały się 4 skurcze w ciągu 24h czyli jak u w pełni zdrowego człowieka. Ale co z tego skoro sa dni gdzie skurcze występują co pare minut :(