Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Leki przy zespole Barlowa

Gość Gomesz1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam was wszystkich serdecznie!! Mam następujący problem. Czuję od dłuższego czasu bicie serca, nie wiem czy nazwałbym to kołataniem. Po prostu czuję, jak moje serce bije, czuje czasem pompowanie krwi w tętnicach. Po wysiłku czuję walenie jak młotem. Serce czasem mnie pobolewa w różnych częściach ciała. Zrobiono mi EKG. Wynik: patologiczny załamek Q w aVR nieprawidłowy załamek R w V4, V6 odcinek ST uniesiony w V2, V3, V4, V5, V6 nieprawidłowy załamek T w V1 Zrobiono mi również rentgen klatki piersiowej - nie wykryto jakichkolwiek zmian, sylwetka serca w normie. Niestety na echo serca musze czekać do czerwca. W moim pięknym mieście nie można też bez jakiegokolwiek skierowania wykonać nigdzie echo serca odpłatnie. Lekarz na podstawie EKG przepisał mi Concor Cor 1,25mg, czyli bisoprolol w najlżejszej postaci. W skierowaniu do poradni specjalistycznej jako rozpoznanie napisał Syndrom Barlowa. Wyczytałem, że przed zastosowaniem tego leku powinienem najpierw rozszerzać naczynia krwionośne innym preparatem. Nie wiem czy to logiczne, aby na podstawie samego EKG przepisywać takie właśnie leki. Po prostu mam wątpliwości co do słuszności takiej decyzji. Dodam, że jestem facetem, 25 lat, szczupły. Wypowiedzcie się, z góry dziękuję !!!
Gość BARBARA
jedz do innego miasta i zrob echo serca odplatnie jesli Ci zalezy ja bym tak zrobila bo oszalalabym chyba z niecierpliwosci albo wezwij pogtowie i powiedz ze cie bardzo w klacie boli jak cie zabiora pewnie zrobia Ci echo serca. Przede wszystkim zachowaj spokoj.Zespol barlowa to zdaje sie jest wypadanie platka zastawki mitralnej ktora daje objawy bardzo czesto polaczona z niedomykalnoscia tej zastawki, zrob te badanie jak najszybciej daj znac co Ci wyszlo trzymam ksciuki pozdrowienia
Gość Łukasz
Witam!!! Nie sądze żebyś musiał sie obawiać na razie. Wypadanie płatka zdarza sie dość często a objawy takie jak podajesz mogą sie zdarzyć (prawdopodobnie napad częstoskurczu). Lekarz przepisał lek jak najbardziej słusznie B-bloker zwolni troche serce i zabezpieczy przed kolejnym napadem. UKG tutaj może potwierdzić diagnozę ale nie jest konieczny natychmiast. Nie rozumiem dlaczego nie zgadza sie pan z decyzją lekarza, czy ma pan wykształcenie medyczne, aby polemizować z lekarzami. Oni nie chcą nas otruć tylko pomóc bo to ich praca!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Gość Gomesz1
Mysle, ze obaj, Pan i ja, patrzymy na te sprawe z nieco odmiennych perspektyw. Nie sadze, aby lekarz byl na tyle niekompetenty, aby przepisac niewlasciwy lek, lub co gorsza, co oczywiscie absurdalne, przepisac celowo takowy. Bardziej chodzi mi tutaj niestety o pewien mankament naszego systemu zdrowotnego, ktorym niewatpliwie jest czas oczekiwania na, moim zdaniem, niezbedne badanie. W tej chwili wiem juz, ze przepisane przez lekarza leki tak czy siak sa dla mnie niegrozne. Bez znaczenia na wszystko - prosze mnie zrozumiec; serce to nie palec u nogi... Pozdrawiam!!!
Gość Iwonka
Ja tez ma zespół Barlowa(składa sie na to wiele przypadłości nie jest to tylko wyopadanie płatka zastawki-ale to juz musi ci dokładnie wytłumaczyć lekarz )od 3 lat odkąd mam tę przypadłość biorę concor 2,5 jeden raz dziennie i do tego magnez dwa razy dziennie, ludzie z ta przypadłościa powinni barć magnez. Concor to beta-blocker, jest tych beta-blockerów bardzo duzo, na każdy organizm działa on inaczej, poczatki brania concoru były bardzo dobre tylko dokuczały mi czeste bóle głowy ale przeszło i nie masz sie czego obawiać tych tabletek jeżeli lekzr ci je przepisał ja brałam dwa razy wiekszą dawkę niż ty i to dwa razy dziennie a jeste drobną kobietą. Ale najlepiej pytać lekrza jeżeli masz jakieś wątpliwości,ale ja woiem jak ciężko trafic na dobrego wyrozumiałego lekarza ale jeżeli chodzi o zdrowie to tzreba dociekać ,pytać , to jest lekarzy onowiązek !Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego
Zamiast Concoru można stosować Bisocard lub Bisoratio te leki są duzo tańsze. Concor Cor 2,5 mg moza zastopiś np. Bisocard 5 mg i wtedy nalezy stosować 1/2 tab tak samo Bisoratio 5 mg i nalezy stosować 1/2 tabletki. Bisocard stosowany 1/2 5mg starcza na dwa razy dłuzej niż concor cor a kosztuje ok. 10zł. Concor i Bisocard ( Bisoratio) to ten sam składnik chemiczny -* bisoprololi fumaras. pozdrawiam