Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Badanie elektrofizjologiczne a rozrusznik

Gość Marcin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Czytam od jakiegoś czasu to forum i powiem iż naprawdę jest ok i potrzebne. Ale do rzeczy :) Właśnie wróciłem od swojego lekarza kardiologa z decyzją, iż będę miał robione badanie elektrofizjologiczne z powodu bardzo częstych, długich (do 5 min) i dużych (do 192 ud/min) częstoskurczy komorowych. Dowiedziałem się o tym w trakcie kontroli stymulatora który to mam wszczepiony od ponad roku z powodu bloków II st. oraz napadowych zespołów P-K. Oczywiście od paru miesięcy czuję się dziwnie tzn. mam kołatania, ręce mi się trzęsą i pocę się. Ale nie sądziłem, że jest aż tak źle :((( Prosze powiedzcie, że to badanie nie należy do ryzyownych i nie jest zbytnio nieprzyjemne. A może już ktoś je z was miał ?? Pozdrawiam i życzę zdrowia Marcin
Witam, Twój post już dość stary ale właśnie dziś go znalazłem i postaram się w prosty sposób przedstawić na czym polega badanie elektrofizjologiczne a nuż ktoś skorzysta... Badanie elektrofizjologiczne (EPS) to inwazyjny zabieg wykonywany w warunkach sali zabiegowej - pracowni elektrofizjologii. Polega on na wprowadzeniu pod kontrolą rentgenowską przez np. żyłe udową do wnętrza jam serca specjalnych elektrod diagnostycznych które po podłączeniu do aparatury-systemu elektrofizjologicznego umożliwiają rejestracje potencjałów elektrycznych wewnątrzsercowych a także programowaną stymulację serca za pomocą zewnętrznego stymulatora. Na bazie uzsykanych zapisów elektrogramów z wnętrza serca przeprowadza się różne pomiary takie jak odstępy czasowe w pobudzaniu poszczególnych obszarów mięśnia sercowego. Podczas stymulacji wyznacza się punkt Wenckebaha, przewodnictwo wsteczne, określa się refrakcje przedsionka, komory a także poprzez specjalne programy stymulacji dokonuje się indukowania arytmii i lokalizajcę jej źródła - wszystko to na podstawie pokazywanych na monitorach w czasie rzeczywistym krzywych elektrogramów wewnątrzsercowych a także z EKG z powierzchni ciała. Obecnie poza klasycznymi systemami do rejestracji potencjałów wewnątrzsercowych dostępne są także urządzenia do elektroanatomicznego mapowania serca np. CARTO Pacjent jest przytomny, stosuje się znieczulenie miejscowe w miejscu wprowadzenia koszulek i elektrod, podczas zabiegu używa się promieniowania rentgenowskigo metodą fluoroskopii w celu kontroli i diagnostyki - szczególnie przy sprawdzeniu jak i zmianie położenia elektrod wewnątrz serca. W trakcie zabiegu pacjent może odczuwać kołatania serca związane ze szybką stymulacją, może zrobić się słabo. Ze względu na inwazyjny charakter zabiegu i możliwosć wystąpienia różnych nagłych rekacji pacjent jest cały czas monitorowany poprzez zestaw do intensywnego nadzoru kardiologicznego a na sali dostępny jest niezbędny zestaw leków i urządzeń do reanimacji z defibrylatorem włącznie. U osób z wszczepionym stymulatorem serca na sali powinien być dostępny odpowiedni programoator. Badanie elektrofizjologiczne poprzedza też zabieg terapeutyczny jakim jest ablacja.