Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Operacja tętniaka aorty i wymiana zastawki

kackin

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem 10 dni po wymianie zastawki aortalnej i usunięci tętniaka.To na pewno zależy też od szpitala.Ja operacjie miałem w Krakowie w szpitalu Jana PawłaII.Od przyjęcia na oddział czekałem 7 dni.Ale akurat miałem pecha bo zazwyczaj więkzość czekała około 2-3dni.Pewnie dla tego mnie tyle trzymali bo mam 28 lat i byłem najmłodszy na oddziale:)Jeżeli chodzi o przebieg i po operacji to nic się nie bać będzie dobrze.
Mój mąż miał operację tętniaka aorty w stanie ostrym w Szpitalu Jana Pawła II w Krakowie kilka lat temu.Dzięki trafnej diagnozie lekarza kardiologa z Krosna i jego pomocy został przewieziony w ostatniej chwili do Krakowa.Jestem pełna uznania i wdzięczności dla lekarzy tam.szpitala.Chociaż były komplikacje ( ze względu na ogólny stan zdrowia męża), jest dobrze,nawet bardzo dobrze.
Do (anka) Ja dostałem termin w Krakowie.Czekałem miesiąc,ale tylko dla tego że sie nie zgodziłem zostać od razu po badaniach kontrolnych na oddziale.Jeżeli jest taka potrzeba i lekarz kieruje na operacjie to ona nic nie kosztuje,jeżeli osoba jest ubezpieczona.W trakcie zabiegu jest rozcinany mostek,po operacji potrzeba czasu zeby on się zrósł.Dla tego nie można spac na boku przez około 2miesiące,zeby się mostek nie rozszedł.Ja nie miałem żadnych komplikacji po zabiegu a jestem juz 5 tyg po operacji.Własnie wróciłem z sanatorium,gdzie kieruje szpital po takich zabiegach.Czuje sie dobrze,Jezdze samochodem juz.Jak narazie jest wszystko ok.Po operacji podają mocne srodki przeciwbólowe tak że bólu też jakiegos dużego nie ma.Mnie jedynie boli kręgosłup od spania na plecach.Jezeli lekarze mówią ze trzeba tate zoperowac,to trzeba im zaufać,bo widocznie jest to konieczne.Głowa do góry.Nie ma się czego bać.