Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ból w klatce piersiowej i drętwienie ręki a stres

izagaik

Rekomendowane odpowiedzi

Dobry wieczór,mam problem z którym nie chciałam iść do lekarza i chyba żle zrobiłam. W przeciągu dwóch lat zdarzyło mi się że w nocy nagle obudził mnie tak silny ból w mostku że nie mogłam się ruszyc ani swobodnie oddychać. w ubiegłm roku leciałam samolotem do egiptu. Około godziny przed wylotem kupiłm sobie jeszcze kawę żeby spokojnie się napić. W tym momencie zdrętwiał mi prawa ręka. Taki stan utrzymywał się przez ok.godziny ale powoli ustępował ale nie do końca. Po wystartowaniu samolotem za ok.kolejne pół godziny zaczęło mnie boleć w klatce piersiowej po lewej stronie. Ból był dość silny i trwał przez cały lot. Teraz zastanawiam się czy taki stan mógł spowodować stres i w rezultacie ciśnienie...? Ale stres przed czym? Przecież nie boję się latać samolotem. w tym roku też czeka mnie wylot. Czy powinnam przedtem zrobić jakieś badania? Muszę jeszcze zaznaczyć że dwa dni przed tym zdarzeniem pękły mi naczynka w oku. Bardzo proszę o odpowiedż.
ciśnienie mierz 2x dziennie ,zapisuj ,i jak za duże -do lekarza.Lekarz [po jednorazowym zmierzeniu nie może nic stwierdzić.Chyba,że jest b. duże.Jak lekko podwyższone,np.150 na 100,to równie dobrze może to być ze stresu przed badaniem,dlatego zapisuj wyniki i z kartką idż do lekarza.No i z wynikiem cholesterolu [wszystkie frakcje].
Gość Kiepska sprawa
Możliwe że to problemy z zakrzepami -wnioskując z tego oka.To może być groźne.Napisali też że jady trupie uszkadzają naczynia krwionośne.W tym przypadku zapobiec temu może kilka lewatyw i ograniczenie ilości niektórych aminokwasów i ich pochodnych w pożywieniu z których powstają te jady trupie np. ornityny .Tutaj jest artykuł ale bardziej ogólny o tym: http://www.kardiolo.pl/n,dieta_uboga_w_weglowodany_i_bogata_w_bialka_zwieksza_ryzyko_miazdzycy.htm .