Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja wyników ECHO serca u sportowca

nikodem92

Rekomendowane odpowiedzi

Witam miałem robione EKG i echo serca jeden i drugi lekarz powiedział, że nie widzi przeciwwskazań abym uprawiał wyczynowo sportu. Jestem jednak ciekaw czy moje serce dobrze się rozwija. (wiele, się słyszy o tym, że sportowiec xxxxx ma przerośnięty mięsień sercowy itd). Jestem też ciekaw czy moje serce wyróżnia się czymś. :D Wyniki echa serca Lewa komora 30mm/50mm Lewy przedsionek 32mm Aorta 25mm Prawa komora 28mm Mięsień IVS 11mm/9mm Ściana tylna 10mm/8mm Masa mięśnia lewej komory 169g Zastawka mitralna: Lekkie ugięcie skurczowe przedniego płatka. v maks 1,2m/s Fala zwrotna: ślad Zastawka aortalna: Morfologicznie prawidłowa v maks 1,5m/s fala zwrotna: nb Zastawka trójdzielna: Morfologicznie prawidłowa Fala zwrotna: I Zastawka płucna Morfologicznie prawidłowa Fala zwrotna: ślad Osierdzie: Bez cech płynu w worku osierdziowym Opis dodatkowy: Relacje jam serca, spływy żylne oraz duże naczynia prawidłowe.Bez cech przecieku wewnętrzsercowego. Strina rzekoma odcinkowej LK. Kurczliwość: Bez zaburzeń kurczliwości odcinkowej LK. Frakcja wyrzutowa 67%
Gość Kiepska sprawa
Nie potrafie tego określić ale czytałem teksty sugerujące ze dieta wielu sportowców jest niezdrowa.Dlatego 1.Przypuszczalnie nadmiar aminokwasów i być może niektórych innych odżywek co może czasami spowodować niedobory czego innego. Teraz to co u innych: 2.Często widziane nałogi. 3.Trucizny w pozywieniu w stylu jak aspartamy itp. 4.Podobno też chmury*chemtrails* trują ale to jest nie dokońca pewna sprawa.Jeżeli jednak jest to prawda to wniosek jest oczywisty. 5.Nadajniki które emirtują promieniowanie elektromagnetyczne. 6.Trujące medykamenty a czasami trujące dodatki do odżywek. 7.Losowe przypadki ale z oczywistych przyczyn nie będę tego omawiał. A teraz się pochwal dietą.
dietę mam jak każdy normalny człowiek który jest zabiegany (chciał bym zauważyć, że nadal się uczę w normalnym liceum ). Nie spożywam jakiś super odżywek. Tylko podczas wyjątkowo ciężkich treningów i wyścigów rozrabiam sobie jakiś izotonik (coś w stylu isostar). A zwykły dzień wygląda tak: Rano-kanapeczka jakaś z szynką czy serem lub zupa mleczna jak mam więcej czasu to jakaś jajecznica. Obiad: często warzywa z patelni (mrożonka), lub jakieś mięsko ziemniaki ogórek a jak jem na mieście to jakiś makaron, kebab lub KFC Kolacja: Tu różnie czasem nie jem czasem jakaś kanapka, parówka czy biały ser. Taka normalna dieta ;P nie biorę żadnych *tabletek* czasem jakiś cerutin na wzmocnienie przy takiej pogodzie jak jest teraz.