Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Domowe sposoby zbicia ciśnienia

bohen

Rekomendowane odpowiedzi

1. picie ciepłego naparu ze skrzypu z sokiem z cytryny[ jest moczopędny,przy nadciśnieniu stosuje sie takie leki,ale chemiczne],...2.] picie nalewki z jemiołyDobrym sposobem na obniżenie ciśnienia jest stosowanie regularnie diety opartej na ryżu i jabłkach.Stosujemy ją raz na 2 tygodnie przez 2 dni.Przy lekkim nadciśnieniu nie musimy się pytac lekarza o pozwolenie na prowadzenie tej kuracji.Gdy nadcisnienie jest poważne -konsultacja z kardiologiem.Kuracja normalizuje cisnienie krwi,odciąża serce,radykalnie obniżając zbyt wysokie ciśnienie. Jak to zrobić? ---- Składniki : 1 kg ugotowanych jabłek,30 dkg ugotowanego ryżu,,10 dkg cukru[ilość cukru można zmniejszyć].Jabłka obrac ,pokroić na małe kawałki lub zetrzec,rozgotowac,zmieszać z ryżemi cukrem na gładka masę i podzielić na 5 równych części.W ciągu jednego dnia zjadamy w regularnych odstępach czasu te 5 porcji papki ryżowo- jabłkowej.Gdy ktoś nie czuje się na siłach,wówczas zamiast 2 dni ,moze stosować co 2 tyg.przez 1 dzień.Leczenie nadcisnienia wspomaga picie miesanki ziołowej,która działa rozkurczowo na sciany naczyń,zwiększa wydalanie moczu,co łączy się z wypłukaniem z organizmu nadmiaru soli kuchennej,powodującej nadciśnienie..SKŁAD : 1.ziele jemio ły 100 g, ...2.ziele serdecznika 50g,...3.liść ruty 50g,...4.kwiatostan głogu 50g,...5.koszyczek rumianku 50g.Łyżeczkę ziół zaparzyć w 1 szkl. wrzątku przez pół godziny.Przecedzić i pić 3 x dz. po jedzeniu.
właśnie,trzeba to przeanalizowac.Może wczesniej była leczona lekami[np. sterydami],któr e powodują nadciśnienie,albo ma niedoczynność lub nadczynnośc tarczycy.No i czy to nadciśnienie ma od młodosi czy ostatnio..Czy jest wtórne czy pierwotne.A może jest nerwowa i jak coś ją wyprowadzi z równowagi ,to jej skacze.Może ją cos gryzie,jakiś problem ma....
mam pytanie ,czy macie kontrolę nad braniem leków przez mamę?Moja mama miała takie problemy,a okazało się ,że zapominała połknąć tabletkę.!!!!!Teraz w aptece sa takie pudełeczka z przegródkami na tabletki-z napiem: rano- południe-wieczór.Dzięki temu można sprawdzac czy brała tabletki.Może ma to samo ,co moja mama tj. zapomina.Radzę kontrolować,liczyć i zapisywać ile tabletek jest w pudełku.Ja to wielokrotnie przerabiałam.I znam ten ,,problem ** na wylot.Moja mama ,,miała ochotę** zmienić krajobraz ,bo się jej w domu nudziło,to zaraz dostawała nadciśnienia i lądowała w szpitalu.Tam ją wybadali i zawsze było OK.Bo w szpitalu przy siostrze musiała tabletkę połknąć.Potem już pilnowałam sama i wydzielałam leki.
A może twoja mama czuje sie w domu niepotrzebna?Np. nie jest za nic odpowiedzialna,o niczym nie decyduje ...itp.Znajdżcie jej jakieś zajęcie ,jakiś ,,odcinek**,który byłby TYLKO JEJ. Nie wiem ile ma lat,ale niech gdzieś chodzi i ma swoje życie,np.do klubu emerytów czy gimnastykę dla starszych pań,czy jakieś ,,kółko**.To odwróci uwagę od tego ciśnienia.. I cos na uspokojenie niech stale używa.
nie wiem ile lat ma twoja mama ,ale po ,,doświadczeniach** z faktycznymi i wymyślonymi chorobami mojej ś.p. mamy mam następujące wnioski: 1].Opieka nad starszym człowiekiem wymaga anielskiej cierpliwości, 2].Trzeba wszystko miec pod swoją kontrolą i nie liczyć,że starsza osoba zapamięta zalecenia lekarza....3]. Starsza osoba MUSI czuć się ważna i potrzebna ...4]. Niespełnienie pktu nr.3 powoduje natychmiast różne dolegliwości..5]. Wskazane jest urządzanie imienin i urodzin - to powoduje poprawę samopoczucia,bo wtedy jest w centrum zainteresowania...5].Kontakt z wnukami- ja zarządziłam,że codziennie jeden spędza z babcią pół godziny- obowiązkowo,najczęściej grali w karty,pokazywali zeszyty ,rysunki,opowiadali o szkole ... 5 6]. Koleżanki babci -są obowiązkowe [nawet jak to sa obrzydliwe plotkary], 7].Obowiązkowo codzienny spacer,nawet w złą pogodę 8]. Starsza osoba musi miec jakieś zainteresowanie [ moja mama chodziła co tydzień na spotkania starszych osób[były wspólne śpiewy,występy,wieczorki,wyszywanie,robienie bukietów,przetworów., malowanie akwarelami,a nawet rzeżba w drewnie i gimnastyka relaksująca.
Moja mama ma 49 lat i zawsze sobie znajdowala jakies zajecie , tu sie opiekowala dzieckiem kuzynki , tu spacer itp i i tak zawsze wieczorem przychodzi atak najlepsze jest to ze to sie zaczelo w wakacje ... przed wakacjami byly tylko lekkie problemy z malym nadcisnieniem . Wlasnie tata mi mowil ze znalazla sobie zajecie w szpitalu , cos tam rzezbia z dyzurnymi siostrami , oby wyszlo to na dobre
oo, to twoja mama młoda laska! Musisz tatę zmobilizować ,aby z jego pomocą dowartościowała się.Może jak wyjdzie ,niech razem wyjadą.Musiało jednak się coś stać,że nagle to się zaczęłoByć może tata coś wie na ten temat.Jak wyjdzie,zadbaj,żeby poprawiła swój wygląd [fryzjer,te rzeczy] ,komplementy ,również ze strony taty.