Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Częstoskurcz nadkomorowy po ablacji

Gość Black_Shaggy

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Mam 18 lat. Od 6 lat mam częstoskurcz nadkomorowy. W tym roku (2009), w połowie lipca miałem robioną ablację. Przez miesiąc po ablacji, codziennie zażywałem Polocard. Wszystko było mniej więcej w porządku, poza: czasem dziwnym samopoczuciem, szybkim męczeniem się i niekiedy uczuciami, jakbym zaraz miał mieć *atak* częstoskurczu. Wszystkie te obiawy ponoć są normalne w niedługim czasie po ablacji, więc się tym nie przejmowałem. Dwa dni temu (w czwartek) miałem częstoskurcz. Złapał mnie, kiedy powoli szedłem po schodach na górę. Trwał około 5 min. Było mi bardzo słabo i ledwo stałem na nogach. Położyłem się i po tych 5 min przeszedł mi sam. Bardzo proszę o to, aby ktoś, kto wie, czy miał ablację powiedział mi, czy to jest normalne i czy nie przekreśla to szans, że ablacja się udała? A może to oznacza, że zrobiony zabieg nie przyniósł pożądanych efektów? :( Pozdrawiam i liczę na szybką odpowiedź, bo szczerze przyznam, że jestem już trochę podłamany i naprawdę nie wiem, co mam robić... :(
Shaggy... trudno coś doradzić. Po ablacji nie powinieneś już mieć tego rodzaju arytmii. Nie pozostaje Ci nic innego jak starać się ten częstoskurcz złapać na EKG. Będziesz wiedział, czy to ten sam rodzaj częstoskurczu, który miałeś ablowany, a może coś nowego się odezwało. Objawy typu: zmęcznie, osłabienie, uczucie jakby zaczynającego się częstoskurczu - po ablacji są jak najbardziej normalne. Ja przez rok po ablacji cieszyłam się zdrowiem, po roku dopadł mnie znowu częstoskurcz, więc też czekam na to co czas pokaże, będę starała się ewentualnie złapać arytmię na EKG. Lekarz powiedział mi jedno - jeśli częstoskurcze będą się częściej pojawiały czeka mnie reablacja. Pozdrawiam i jednak życzę, żeby u Ciebie był to tylko jednorazowy epizod.