Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Przejdę odrazu do rzeczy. Koarktacje aorty wykryto u mnie w wieku 2 lat. Chodziłem do lekarza na echo serca i ekg co jakiś czas. Ostatnio przed 18 po długiej przerwie znów poszedłem. Pani doktor popatrzyła na ok. 1,5 metrowy wynik ekg i po 2 sekundach powiedziała wszystko OK. Następnie stwierdziła lekki szum w sercu ponieważ coś jeszcze z zastawkami jest nie tak, ale co to już się nie dowiem. Następnie nasłuchiwała (chyba) tętnice udową przez dżinsy. Różnica ciśnień w górnych kończynach wynosiła coś między 10-15 mmHg, powiedziała że to normalne. ECHO serca: po badaniu zapytałem się w czym podaje się to zwężenie, usłyszałem jakąś odpowiedź na odpie... a wiedziałem że podaje się w mmHg (różnicy ciśnień), na monitorze dostrzegłem 4,78 gardient. Pani doktor powiedziała że jakiś tam przepływ ma być 2,0 a ja ma 1,8 i jest OK. Dostałem również kartę informacyjną o chorobie z której nic nie przeczytam bo się nie da, ale nie ma tam jakiś konkretnych liczb. Całą podstawówkę i gim. miałem zwolnienie z długodystansowych biegów i mówiono mi że nie mogę iść do wojska a teraz że niby wszystko OK. Od roku pływam i nie przepłynę 50 m bez 10 sekundowego postoju po 25m, z moich obserwacji wynika że najwięcej czasu odpoczywam z wszystkich pływających (wliczając ludzi otyłych, starych). Wg. mnie badania powinny być wykonywane przy wysiłku ponieważ w tedy wada się ujawnia. Może przesadzam, na pewno się na tym nie znam dlatego chciałem się zapytać na forum bo może faktycznie jest ok ze mną. Pozdrawiam i dziękuję PS. jestem osobą bardzo wysportowaną, biegi na 100m, kaloryfer, klata ogólnie rzeźba.
Gość Ewa29 z Tetralogią F
Hej, ludziska! Oczywiście, że przerwanie łuku aorty się operuje :-) Zapraszam Was, jako osoby dorosłe z wrodzonymi wadami serca, na forum Fundacji Serce Dziecka (www.forum.sercedziecka.org.pl), gdzie są rodzice dzieci z tą samą wadą. Ja akurat mam inną wadę, jestem po 3 operacjach, ale wciąż szybko się męczę...Mam 29 lat. Jestem pod opieką Instytutu Kardiologii w Warszawie- Aninie.