Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gorączka po operacji zastawki

Gość Jurek

Rekomendowane odpowiedzi

5 tygodni temu wykonano u mnie resekcję aorty wstępującej z zastawką. Zmodyfikowaną metodą Bentalla z użyciem conduitu wszczepiono sztuczną zastawkę SJM o średnicy 29mmm. Ze szpitala wyszedłem w 8-mej dobie po operacji. Po tygodniu zaczęły się u mnie stany podgorączkowe (37 - 37,8)i trwają z małymi przerwami do dziś. Lekarze twierdzą, że to wina procesu gojenia się i specjalnie się nie przejmują. Czy może to być infekcyjne zapalenie wsierdzia? Zaczynam się pomału tym martwić, tym bardziej, że jest to bagatelizowane
rozumiem ze gorączka utrzymuje sie stale juz od kilkunastu dni od operacji. IZW w oparciu o dane (wymiana zastawki) jest dlatego wysoce prawdopodobne. Wskazana jest pilna diagnostyka na oddziale kardiologicznym z badaniem echokardiograficznym i badaniem bakteriologicznym krwi na czele.

Mój mąż 36lat jest aktualnie po wymianie zastawki na mechaniczną plus usztywnienie do aorty z pełnym rozcięciem mostka - w tej chwili 4 doba po zabiegu.Od przedwczoraj utrzymuje się u niego stan podgorączkowy a wczoraj nawet gorączka 39.Pobrano krew do posiew,ale wyniki będą dopiero pojutrze.Dostał leki przeciwgoraczkowe i antybiotyk w kroplówce.Antybiotyk tak profilaktycznie,bo nie ma jeszcze posiewu.Mówią tez,ze może to być porostu taka reakcja organizmu.Bardzo proszę o odpowiedź osoby,które przeszły taką operację czy też mieliście wtedy gorączkę, co wiecie na ten temat.Ciągle jesteśmy w stresie czy to wszystko dobrze przebiegło.

Witam OMS U mnie gorączka prawie 39 stopni pojawiła się 2 dni po wybudzeniu (sobota), a dokładnie 2 godz po przewiezieniu z klimatyzowanej *zerówki* ma zwykłą salę. I tak jak u twojego męża od razu miałem pobraną krew na posiew i bez czekania na wyniki dostałem mix antybiotyków w kroplówkach. Gorączkę udało się zbić, wyniki z posiewu też nic nie wykazały i we wtorek wyszedłem do domu. W domu miałem lekkie stany podgorączkowe z rana i wieczora tak 37,2-37,5 przechodziłem tak z tydzień, po tym czasie zona zawiozła mnie do mojej lekarki pierwszego kontaktu aby wypisała jej opiekę na mnie i wspomniała przy okazji o tych stanach podgorączkowych. Moja Lekarka powiedziała że już parę osób prowadziła po operacjach kardiochirurgicznych i od razu przepisała antybiotyk Augmentin 1000, po 4 dniach jego przyjmowania stany podgorączkowe ustąpiły i więcej się nie pojawiły.

Mąż jest ciągle przed wynikami posiewu.Zdecydowano tam właśnie o pozostawieniu elektrod nasierdziowych- tylko je przycieto.Czy te elektrody mogą powodować stan zapalny?Czy ktoś z Państwa był w takiej sytuacji.Jesteśmy zdezorientowani,każdy lekarz mówi co innego - jeden chce wypisywać -drugi nie,bo ciągle utrzymuje się gorączka do 39.Te elektrody nas niepokoją.

Witam, wiem że temat sprzed paru dobrych lat ale zastanawiam się jak zakończyły się wasze problemy ze stanami podgorączkowymi po operacji serca? 

Mój partner miał IZW, leczony był przez 6tyg antybiotykiem po którym przystąpiono do operacji. Od operacji goraczka/stany podgorączkowe nie ustają. Minęły 3 tygodnie. Lekarze zmieniają antybiotyki i nie wiedzą do końca co się dzieje. Okropnie martwimy się że IZW jest na nowej zastawce i potrzebna będzie kolejna operacja. Jakie jest ryzyko po ponownym otwarciu klatki w tak krótkim czasie? Partner ma 39 lat ... 

Edytowane przez Agnes89