Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Operacja serca przy stenozie aortalnej, niedomykalności zastawki aortalnej i tętniaku aorty

Rekomendowane odpowiedzi

masz taką samą wade serca jak ja tylko że mój tętniak ma 5,5 cm jestem pod kontrolą kargiologa i mój lekarz nie zachęca mnie do tej operacji bo uważa że są to tak ciężkie operacje że narazie mam dac sobie spokuj .Ale gdyby tętniak się powiększał to nie mam wyjścia Ale jak czytam wypowiedzi innych na forum to przeżywają pacjęci te zabiegi poczytaj sobie jest tego dużo Ja też byłam w aninie u prof biedermana i on też nie pospieszał mnie to i sie nie spiesze Ja czuje sie dobrze biore leki na spowolnienie pracy serca i tak żyje co dalej nie wiem Napewno żyje sie z tymtroche niepewnie jak sie wie że moze dojśc do pęknięcia tętniaka w każdej chwili przeraża mnie to troche ale nie mysle o tym Nie wiem czy kiedyś zdecyduje sie na taką operacje naprawde nie wiem ale twój tętniak jest duży i chyba nie masz wyjścia pozdrawiam cie i pisz koniecznie co dalej z tobą bo będe śledzićtwoje losy z racji że mamto samo co ty prosze o to nie zapomnij i pisz
Do Argusto.Ja miałem prawie dwa miesiące temu zabieg w Aninie.Wymiana zastawki aortalnej i aorty.Rozmiar tętniaka przed zabiegiem 5.8.Mając 38 lat wiedziałem,że zabieg jest nieukniony i nie było sensu dłużej czekać.Cały czas stres,że może pęknąć. Profesorowie zalecali zabieg.Jeżeli chodzi o zabieg i pobyt w szpitalu oceniam pozytywnie.Jak narazie jest wszystko Ok.Czekam na zrośnięcie się mostka i muszę kontrolować krzepliwośc krwi,wskażnik INR.Pozdrawiam i życzę zdrówka.
Lepiej zaufać lekarzom, bo oni z doświadczenia wiedzą kiedy najlepiej operować. Ale z logiki wynika , że im wcześniej tym lepiej i dla samego zabiegu i dla pacjenta.Bo to i serce nie jest tak wykończone i pacjent nie jest zestresowany. Na moje pytanie do kardiochirurga czy operujemy czy czekamy , odpowiedział a lat to będzie przybywać czy ubywać.A miałem tętniaka aorty 5,8 cm i zastawke aortalną do wymiany, zresztą już drugi raz bo poprzednia wymieniona padła po 23 latach.Zabieg odbył się 1 pażdziernika w Białymstoku. Klatka jeszcze boli ale jadę na przeciwbólowych lekach i jakoś daje się wytrzymać.Zdrowia wszystkim.
Janusz1,argusto sercowiec czytam i nie dowierzam jesteście po tak poważnych operacjach czujecie sie wszyscy dobrze wręcz wspaniale ja bidulka z taką samą wadą jak wy i nikt mi nie prponuje operacji Chodze na kontrole co 3 miesiące echo serca robie na bieżąco tętniak 5,5 zastawki 3stopień niedomykalności i chodze i żyje nie rozumiem tego Nie to żebym sie pchała na siłe do anina ale nie moge tego pojąć Może to że ja czuje sie dobrze troche odczuwam nie raz mnie zaboli serducho ale za chwile przestaje i dalej pcha sie to życie Cieplutko was odważnych pozdrawiam
janusz1 masz racje mówił mi to kardiolog że musze być przygotowana że jak tętniak sie powiększy do musze być nastawiona na operacje .Ale ja sobie nie wyobrażam że wezme kierunek na Anin wyniki w ręke i będą mnie kroić tyle godzin o mój boże uchroń mnie .NIe pójde narazie nie myśle o tym .a argusto miał dać znać jak nabierze siły i cisza oj odezwij sie co tam u ciebie .Obiecałeś pozdrawiam cieplutko sercowców
Gość Ewa29 z Tetralogią F
No, widzisz, Argusto,że operacje serca też są dla ludzi :-) Gratuluję powrotu do zdrowia i do pracy.Ja jestem po 3 zabiegach na razie, kiedyś czeka mnie wymiana aorty i być moze zastawki aortlanej. Mój tętniak ma na razie 5, 5 cm. Biorę Valsacor 80 mg i Ebivol 5 mg. Lekarzew Aniunie, gdzie miałam dwie ostatnie operacje, nie widzą na razie wskazań do kolejnego zabiegu. Ale kiedy przyjdzie koniecznośc, to nie będe się wahać, tylko się zgodzę.

Jestem jusz po drugiej takiej operacji pierwsza udana wymiana zastawki aortalnej po 18 latach powturka wymiana zastawki aortalnej i mitralnej i przy okazi usuniecie 10 cm aorty loncznie z tetniakiem czuje sie po operacji dobrze teraz czekam na porzadne zrosniecie mostka nie bujcie sie nie taki diabel straszny jak go pisza

Witam. 1-go marca przeszedłem operację wymiany zastawki aortalnej w Kielcach-sama operacja przebiegła pomyślnie ale obecnie po prawie czterech miesiącach jest fatalnie , mostek się zrósł i to nie jest problem ale wystepują u mnie duszności / zwłaszcza spoczynkowe /, potworne zawroty głowy prowadzące niemal do utraty świadomości dodatkowo bolą mnie wszystkie stawy i mięsnie.Po konsultacjach neurologicznych,laryngologicznych i kardioichirurgicznych nie znaleziono przyczyny,odmówiono mi również hospitalizacji a ja niestety nie mog w zaden sposób funkcjonować . Do tego dochodzą ogromne problemy ze snem - od kilku miesięcy albo chodzę po mieszkaniu całe noce albo po prochach na spanie usypiam nad ranem ale po obudzeniu mam koszmarne bóle głowy i kłopoty z ciśnieniem .Jestem załamany totalnie, czuję się oszukany przez wszystkich którzy namawiali mnie na tą operację twierdząc że po okresie rekonwalescencji będzie wszystko o.k a jest totalnie gorzej i coraz gorzej niż było przed.

Gość Bastek77

Witaj, ja miałem wymienioną zastawkę aortalną wraz z częścią aorty wstępującej (tętniak 4,9 cm) 05.07.2012. ze szpitala wyszedłem na 7 dobę i czuję się dobrze, nawet przez parę chwil zapomniałem, że miałem taki zabieg i nieco za mocno się forsowałem chyba hihihi, no i serducho ostro przyspieszyło, ale juz jest ok. Moim zdaniem, powinieneś jak najszybciej wybrać się do swojego kardiologa i poprosić o skierowanie do szpitala, ale do specjalistów........np. do Gdańska:) nie męcz się tak, działaj! życze powodzenia i zdrowia:)