Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dziwne uderzenia serca

Gość Guardian

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Guardian
Od jakiegos czasu, mniej więcej 0.5-1 roku mam dziwne uderzenia serca. Pojawiaja się najczęściej gdy leżę. Odczuwam je jako mocne uderzenie pod mostkiem, jakby serce chciało się wyrwać (1-2 uderzenia, potem juz tylko podwyższone tętno, ale miarowe. Mam zaplanowaną wizytę u kardiologa, ale chciałem zapytać czy powinienem potraktować to bardzo poważnie, czy życ dalej jakby wszystko było w porządku. Przeczytałem mnóstwo opinii na ten temat i boję się. Mam 22 lata i ciężko mi się myśli o tym że mógłbym mieć już w tym wieku problemy z sercem :(
ja mam niecałe 19 lat i od 2 lat mam to samo. Czasami bardzo rzadko a czasami kilka razy dziennie. Nie chodze do lekarzy bo im nie ufam, mam ich głęboko w du**. Raz przez dziwny atak (do dziś nie wiem co to było, lekarze mi nie powiedzieli) wylądowałem w szpitalu, robili mi masę badań i nic. Tylko niby mam nerwice a tak poza tym jest wszystko w porządku. Już nie wiem co mam robić... :(

To sa skurcze dodatkowe, czyli Arytmia serca witaj w klubie ;)) z tym sie zyje i nie jest to niebezpieczne tylko napedzaja stresu i czlowiek wpada w wieksza nerwice - bledne kolo. Do kolegi wyzej: idz do lekarza w anglii normalnie, masz ubezpieczenie i nalezy Ci sie opieka bo jestesmy w Unii, ja bylem w anglii 6 lat i chodzielm czasem do lekarza za free. Musisz tylko sie zarejestrowac do tak jakby family doctor i po bolu.

Gość Asiaaaaaaaaa

Cześć, raz na jakiś czas (kilka razy w roku) moje serce dziwnie się zachowuje. Dzisiaj się to powtórzyło. Mam uczucie jakby śliska ryba fikała w miejscu mojego serca- to nie jest mocniejsze bicie czy ból tylko takie odczycie jakby mi serce fikołki robiło *to oczywiście przenośnia dla zobrazowania. Czasami mam tak jakby krew płynęła i w pewnym momencie przepchnęła się z jakimś wysiłkiem, jakby się przytamowało, nagle mam takie mocniejsze uderzenie dłuższe, z trudnością jakby. Lekarz pierwszego kontaktu powiedział, że tak bywa i nie widzi powodu do badań. Dodam, że mam 25 lat, nie palę, alkoholu nie spożywam, chodzę na siłownię, od dziecka lekka nadwaga, od kilku lat spora nadwaga, od roku na diecie, -15kg, jeszcze 20kg zostało.

Witam , jestem tu nowa i potrzebuje pomocy . Mam nerwice zawsze puls mojego serca wynosił od 100 do 120 . Od pewnego czasu jednak mój puls serca zmniejszył się do 80 uderzeń na minutę jednak co jakiś czas łapie taki dziwny skurcz , który mnie tak jakby zatyka trwa to dosłownie ułamek sekundy . Przez tą chwilkę czuje tylko tak jakbym wstrzymała oddech . Byłam u lekarza stwierdził , że to tylko nerwica , dostałam milocardin na uspokojenie i belergot . Miałam również TSH jednak wyniki wyszły poprawne co robić?Proszę o odpowiedź jeśli ktoś ma coś podobnego z góry dziękuje .

Czesc. Wlasnie doswiadczam dokladnie tego samego. Leze sobie w lozku i nie moge zasnac. Mam juz to od lat. Nagle dziwne uderzenie serca...jakby pecherzyk powietrza wpapowal sie do serca.Strasznie nieprzyjemne uczucie. Kiedys zaraz po tym moje serce bilo jak szalone! Teraz jest tylko jedno dwa uderzenia i na tym sie konczy. Czesto poprzedza to taki dziwny niepokoj w klatce. Nie moge nabrac pozadnie powietrza. Do tego dochodzi niepokoj ze zaraz przestanie bic. Robilem wszystkie mozliwe badania serca i wszystko jest w jak najlepszym pozadku wedlug lekarzy. Mam caly czas nadzieje ze to kiedys zniknie. Jest to jagorsze uczucie jakiego doswiadczylem w zyciu.

Hej, wiem że temat jest już okropnie stary ale może komuś pomogę 🙂

Miałem to samo, poszedłem do jednego kardiologa, który stwierdził niedomykalność zastawki aortalnej w stopniu łagodnym, poszedłem też do drugiego by na pewno potwierdzić diagnozę pierwszego. Generalnie serce mając problemy z nieszczelnością zastawki stara się "ścisnąć" dwa razy mocniej tworząc kolejny impuls powodujący skurcz mięśnia sercowego, impulsy się nakładają i odczuwamy silne uderzenie podwójne. Podobno to nic takiego strasznego ale jest mega nie przyjemne. Polecam brać witaminę D3 w dużych dawkach oraz jeść orzechy - mi to bardzo pomaga. Jeśli ktoś ma jeszcze jakiś sposób lub komuś pomogłem to daj proszę tutaj znać 🙂powodzenia!