Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Miesiączka a tętno

Gość Aleksandra

Rekomendowane odpowiedzi

może się zdarzyć podczas miesiączki tracimy krew, może to powodować spadek cisnienia /nawet niewielki nieodczuwalny/, przy którym serce odruchowo przyspiesza. może to być też reakcja na ból ewentualnie zażywane leki podczas miesiączki ponadto podczas miesiączki większość kobiet ma podniesioną temperaturę ciała, która również może powodować przyspieszenie tętna. i wiadomo emocje też w tych dniach odgrywają pewną rolę :) jeżeli się tobie to zdarza tylko podczas miesiączki to spróbuj sobie zmierzyć ciśnienie i temperaturę. zaobserwuj przy kolejnej. jak ustąpi po miesiączce to nie musisz się bardzo niepokoić ale zawsze mozesz dopytać swojego lekarza :), ale jezeli to tętno będzie sie nadal utrzymywać to koniecznie się skontaktuj z lekarzem by wyjaśnic co może być przyczyną. a przypadkiem nie zażywasz leków p/bólowych które zawierają kofeinę lub inne skłądniki mogące podnieść tętno? pozdrawiam abi
Gość Aleksandra
nie zażywam żadnych leków, nie pije kawy, nie jestem zdenerwowana i nigdy nie odczuwalam napięcia przedmiesiaczkowego. Jednak miesiączki mam bardzo obfite ..... Jesli chodzi o ciśnienie to takie jak zawsze rano 130/80, po południu 120/70, a wieczorem 110/60 i puls wieczorem tez niższy -80-85.
A jak z miesiączką podczas okresu? W zeszłym miesiącu okres spóżnił mi się o ponad 2 tygodnie, byłam z tym u lekarza, i wszystko okay. W tym miesiacu znów mam opóznienia, narazie tydzien, ale czuje sie fatalnie. W ciąży nie jestem, dla pewności z resztą zrobiłam testy, 3 negatywne, więc to chyba tez o czymś świadczy. Czy miała jakaś dziewczyna z forum podobny problem? Podobno leki moga tez opoznic okres, ale ja biore Lorafen, z tego co wiem, on nie ma złego wpływu. Pozdrawiam!