Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niedoczynność tarczycy i opuchnięta twarz

Gość Anna.nef

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Niedoczynność tarczycy wykryto u mnie przez przypadek - w wieku 15 lat miesiączkowałam bardzo często (co 2 tygodnie) i bardzo obficie (nawet tydzień). Słabłam z dnia na dzień, miałam anemię, ciągle chciało mi się spać, wypadały mi włosy. Poszłam do ginekologa, kazał mi zrobić badanie TSH, które pokazało niedoczynność tarczycy. Zaczęłam brać Euthyrox, TSH się wyrównało, ale mój główny problem - częsta i obfita miesiączka - nie zniknął! W końcu miałam już dość i w wieku 19 lat zaczęłam brać tabletki antykoncepcyjne Novynette, by wyregulować miesiączkę. Ginekolog przepisał mi je od ręki, bez żadnych badań. Od tego czasu przytyłam (z czego się nawet ucieszyłam, bo zawsze byłam zbyt chuda). Niestety moja twarz zaczęła koszmarnie puchnąć. Wyniki TSH jednak wciąż mam w normie, okres regularny dzięki tabletkom antykoncepcyjnym. Jednak poza tym ciągle, garściami wypadają mi włosy i jestem bardzo senna, zmęczona, mogę spać po 12 godzin, mam problemy z koncentracją. Czy tabletki antykoncepcyjne mogły mi jakoś zaszkodzić? Moi lekarze nie potrafią mi nic powiedzieć, rozkładają tylko ręce i mówią *że tak musi być*. Ale ja już mam dość zmęczenia i swojego wyglądu, a boję się odstawić tabletki antykoncepcyjne, aby problemy z miesiączką nie powróciły.