Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Powiększenie wady zastawki dwudzielnej serca

Gość Ja

Rekomendowane odpowiedzi

Hej u mnie też to wykryto 3 lata temu. Kardiolog stwierdził, że to nawet ciężko wadą nazwać- prędzej dysfunkcą zastawki i kazał brać magnez i tyle. A mnie dość często serce boli.Ale przyzwyczaiłam się... do momentu... W nocy z czwartku na piątek dostałam takich bóli że szkoda gadać. Rano miałam proeblem ze wstaniem z łóżka. Każdy ruch to straszna męka i ból. W sobote postanowiłam iść do lekarza. Zrobiono mi EKG i okazało, się, żże mam jakieś zaburzenia. W sumie nic nie zrozumiałam. Najpoierw stwierdziła, że nie ma co szaleć az takie tragiczne nie jest. Porttem ze szkoda mnie bo mam 23 lata i mówiła coś o zaburzeniach jak przy stanie przedzawalowym. A na końcu zapytała czy wezwać pogotowie czy sama pojade... Wydygałam sie... Do szpitala jednak nie pojechałam. Znalazlam prywatnegfo dobrego kardiologa ktory mi zrobi echo jak nic konkretnego sie nie wyjasni to wtedy ewentualnie pojade do szpitala. Serce boli do dzis choc juz nie tak natarczywie. Nie mam zielonego pojecia czy moga to byc powikladnia dotyczace zastawek czy zupelnie co innego :|
Tak - wada może się pogłębiać. U mnie tą wadę wykryto w 92 roku, 93 miałam palstykę zastawki a w 2006 r. wymianę na sztuczną. Dopiero sztuczna zastawka *zatrzymała* pogarszanie się serca. Między plastyką w wymianą doszło u mnie do: rozpadu przedniego płatka, nadciśnienia płucnego, hemodynamiczną niewydolność serca. Przy każdej wadzie - należy ja monitorować z dobrym kardiologiem. Czasami objawy mogą wskazywać na inne schorzenia.