Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zespół Marfana i wypadanie płatka zastawki mitralnej

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie syn jest chory na Zespół Marfana ma 11 lat,leczony jest u 3 specjalistów -kardiolog ponieważ wypadają mu płytki z zastawki mitralnej,okulista minimalnie widzi na prawe oko ,lewe także jest mocno osłabione,wady postawy skrzywienie kręgosłupa 11stopni,krutsza prawa noga ponadto ma problemy w pisaniu prawdopodobnie jest dysgrafikiem i dyslektykiem występuje także bardzo duża wady wymowy ,czy należy mi się na niego świadczenie pielęgnacyjne dodam że na rehabilitację jeżdzę razem z nim
Gość skomplikowany
wypadanie płatków zastawki to puki co nic groźnego , problemy Pani syna przypominają moje własne w jego wieku .W/G mnie zasiłek jak najbardziej się należy , i trzeba walczyć , dokładnie niestety nie pomogę w tym temacie . Obecnie mam 40 lat . Proszę postawić na edukację synka , ,,schody * rozpoczynają się ok 25 -- 30 lat , zwykle dochodzi do operacji aorty wstępującej w trybie planowym , takie operacje wykonywane są masowo w bardzo wielu ośrodkach medycznych u nas , czyli puki co , nie macie się państwo czym martwić , proszę postawić na jak najlepszą edukację syna , co pozwoli mu podjąć lekką pracę umysłową . jeśli ma Pani jakieś pytania , pozostawiam swój nr . gg 20716437. Uszy do góry .
Wada serca i duża wada wzroku powinny uzasadniać przyznanie orzeczenia o niepełnosprawności. Wtedy bedzie Pani mogła odliczyc wydatki na rehabilitacje syna od podatku. Proszę poszukać w internecie strony oświęconej osobom chorym na Zespół Marfana.
Gość skomplikowany
oczywiście ,że dostanie rente , tylko ,że ile tej renty będzie ? Osoby z ZM są niejednokrotnie wybitnie inteligentne i uzdolnione , taki podejście ,że po szkole na rente nie ma sensu , bo to będzie osoba niezaradna życiowo , może w przyszłości nie sprostać wyzwaniom jakie stawia walka z tą śmiertelną genetyczną chorobą .