Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zwężenie zastawki tętnicy głównej z niedomykalnością

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. 

Stwierdzono u mnie zwężenie zastawki z niedomykalnością i czeka mnie operacja...

Mam 31 lat od urodzenia miałem wadę serca (dwupłatkowość) ale nigdy nie było objaw do martwienia się itp dlatego też jakoś o tym zapomniałem i nie badałem tego.

Aż do teraz gdy przez przypadek zostałem skierowany do kardiologa i później na szereg innych badać po czym dostałem tą diagnozę, chciałbym zadać kilka pytać osobą które miały może taką operację lub są obeznane.

Mam 31 lat tak jak wspomniałem nigdy nie miałem żadnych objawów, szybszego męczenia się podczas wysiłku, omdleń czy zawrotów. Co więcej przez praktycznie całe rzycie trenuje sporty walki amatorsko i nigdy nie miałem powodów do zmartwień że coś jest nie tak... Dlatego lekarz dziwił się że przy moim stanie serca nic takiego nie miało miejsca. Dodam że na testach wydolnościowych miałem ponad normę czyli bardzo dobry wynik.

Tak czy inaczej operacji chce się poddać bo takie są zalecenia lekarzy że lepie teraz jak ma być za późno,

Nie mam pojęcia jeszcze w jaki sposób będą mnie operować, operacja będzie prawdopodobnie w Katowicach u dr. Marek Dejak, jedyne jakie informacje dostałem to że przez mostek lub z boku.

Jak wygląda taka operacja zastawki, czy ja będę normalnie funkcjonował tak jak dziś? Rozumiem że będę musiał odstawić jakieś treningi i się oszczędzać ale jak to wygląda w praktyce, serio nie będę mógł np iść na siłownie nawet? 

Czy po takiej operacji mniej więcej długo się dochodzi do pełnej sprawności ?

Jeżeli jest ktoś kto miał taką operacje i mógł by się wypowiedzieć jak u niego to wyglądało i jak teraz wygląda był bym wdzięczny.

Pytam na forum gdyż czeka mnie jeszcze kilka badań i dopiero konsultacja z kardiochirurgiem a niestety głowa jest nie spokojna ;/ i oczywiście jak nic nie wiedziałem to nic mi nie było a od kąt wiem o tym to mam wrażenie że męczę się wchodząc na drugie piętro 😄

;