Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ablacja typu RF

jura53

Rekomendowane odpowiedzi

Witam...56 lat, chłop, 117 kg ( o wiele za dużo!), przewodnik tatrzański Objawy przed ablacją.... Migotanie, potem migotanie - trzepotanie, 4 kardiowersje za każdym razem krótszy czas normalnej pracy serca....trzepot/migot (104-116) na min. Ostatnio przed ablacją ok. 1/2 roku nie migotałem tylko w czasie snu i wyjątkowo w czasie dnia (tak to czułem i miałem w miarę normalny puls)...pomimo to mogłem w słabym tempie i bardzo jednolitym wyjść np. na Kasprowy....Ciagłe cisnienie w głowie po opuszczeniu na dół np. sznurowanie butów, dyszenie, blokowanie wiekszej wydolnosci, omdlewanie nóg...uznawani za dobrych kardiolodzy na prowincji są nie ufni do ablacji.... Po 4 miesiącach czekania (częściowo z mojej winy) ablacja w Krakowie na ul. Kopernika 17 u dr. Jastrzębskiego...młody gość...pobyt w szpitalu 3 dni...bardzo dokładny wywiad o przyjmowanych lekach...pielęgniarki lataja w powietrzu (jest ich o wiele za mało!!! gdyby nie stażystki to by padły....Sam zabieg wprowadzenie sondy w pachwinie i na szyji nie jest bolesne ale potem jak idzie do serca to można sie zsikac ale jak piszczysz to cofaja sie i znieczulaja ...zabieg jest na żywca bo musza sie z tobą komunikować....potem jak dojda do serca to juz friko.. Wyszedłem na następny dzień na moje miejsce juz czekał gośc z walizką.... Dzis jestem 8 dni po zabiegu jest coraz lepiej ale do normy daleko...Wczoraj wiał Halny zawsze przed nim czułem kołatanie od wielu lat tym razem cos sie działo ale to nie to co przedtem...pozdrawiam...
jura 53 : życzę powrotu do zdrowia!!! U mnie nie wiadomo co dokładnie jest- raz lekarze mówią , że to częstoskurcz AVNRT , raz , ze migotanie przedsionków lub ukryty zespoł WPW... nie wiem co mi jest i to mnie jeszce bardziej stresuje. Arytmie wykryto 3 miesiace temu ( jestem po 30-tce) i od tego czasu wiecznie chodzę po lekarzach, ale dalej nic nie wiem... Ablacji strasznie się boję ( czytałam o powikłaniach) . Tobie zycze swobodnego chodzenia po górach!! Trzymam kciuki! pozdrawiam