Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Propranolol na drżenie rąk

Gość Ewa

Rekomendowane odpowiedzi

mam pytanie.Lekarz przepisał mi propranolol na drżenie rąk (bez dokładniejszych badań stwierdził, że to drżenie samoistne).Dostałam opakowanie 50 tabletek, 10 mg. Niestety lekrz nie powiedział, jak mam to dawkować, a w ulotce są różne mozliwości. Na dodatek wszyscy mowią, że nie można tego leku odstawić tak sobie. Z tego wynika, że dawkowanie powinno być różne na początku, w trakcie i na konieć zażywania tego leku. Tylko jak-czy ktoś mi może to powiedzieć? Lekarza niestety nie mogę zapytać, bo aktualnie jest na urlopie. Wraca 2 dni przed moją wizytą kontrolną.
Zmień lekarza, to przestarzały lek posiadający wiele oddziaływań ubocznych oddziaływuje również na mózg. Co to za pomysł by brac coś takiego na drżenie rąk ? Chyba chodzi o coś więcej. Rozumiem stosowac coś takiego w szpitalu psychiatrucznym, ale żeby na drżenie rąk ? Ręce przestaną drgac, ale wiesz mi, że to nie najlepszy sposób. Są lepsze leki i też tanie
Gość Elżbieta
Brałam propranolol na tzw. dodatkowe skurcze serca spowodowane niby cechą wypadającego płatka zastawki. Niestety po leku tym skurcze się wzbudzały częściej i po 2 opakowaniach 10mg. poszłam do innego kardiologa. ten mi dał Biosotal i jest trochę lepiej, ale skurcze i tak czasem się pojawiają. Na temat Propranololu słyszę wiele sprzecznych opinii. Nie wiem w co wierzyć? Nie wiem też, czy moja przypadłośc nie jest spowodowana nerwicą? Mam wszelkie jej objawy, teraz serce a dawniej zawroty głowy i lęki. Może i Twoja przypadłość wynika z nerwicy? Jak się czujesz poz tym drżeniem rąk? Pozdrawiam
Gość aaandzia85
Ja biorę PROPRANOLOL jeśli przy zmianie pogody mam wysokie ciśnienie i szybkie tętno. Mam wrodzoną wadę serca wpostaci zwężenia łuku aorty. Leżałam juz w Krakowie (klinik Jana Pawła II) ale nie umieli mi pomóc. Lek bardzo mi pomaga. Jest to b. delikatny lek. Obniża ciśnienie bardzo szybko. Biorę zawsze dwie tabletki. Pozdrawiam
Mc, ja ostatnio kupowałem propranolol bo przepisał mi go kardiolog, szczerze nie wiem czy byla jakaś zniżka przez to ze dał mi receptę ale za tabletki 10mg płaciłem jakieś niecałe 5 zł wiec to jest kwestia groszy. Ale ja bym na własną rękę nie kupował tego, jak dla mnie ten lek nie jest dobry i skutki uboczne też nie są przyjemne.
U mnie to samo. Neurolog bez badania (jedynie dla pewności dała skierowanie na badanie krwii) stawia diagnozę - drżenie samoistne. Zastanawiło mnie to bo glukoza wyszła troszkę poniżej normy, ale pani doktor pozostała niewzruszona. U mnie drżenie jest b. wyraźnie powiązane ze stresem. Dostałem recepte na propranolol - dzisiaj kupiłem (tylko 3zł), ale ulotka wygląda dosyć groźnie. Czy ma ktoś jakieś dłuższe doświadczenie w leczeniu tym lekiem?
biore tez ten lek z takiego samego powodu jak opisujesz...ale chcialabym go odstawic,bo nie widze zbytniej poprawy....czytalam na ulotce ze nie mozna go tak poprostu przestac zazywac...czy to prawda,czy moze mi sie cos stac?? ide na impreze czy moze mi sie cos stac jesli wypije alkohol?? czy odstawic ten lek na czas imprezy??
Ja biorę propranolol od ponad roku w dawce 10 mg 2 razy dziennie, czasem dorażnie jescze tabletkę, u mnie nie występuja zadne skutki uboczne. Ciśnienie mi się reguluję, zmniejszyły mi sie kołatania serca. Jest to lek przeciwlękowy, przy ktorym rzadko są skutki uboczne i mało prawdopodobne uzależnienie. Mam nadzieję, że mnie całkowicie uleczy. Testowałam już wiele leków Moklar, Lerivan, Cital, Xanax, Alvente, po tym ostatnim to dopiero miałam jazdę... Nigdy nie łączyłam żadnych lekow z alkoholem, wiec nie wiem jaka może być reakcja organizmu, osobiście odradzam. A co do odsatawieniu leku to najlepiej skonsultowac z lekarzem.

Również korzystam z propranololu. 2 tabletki dziennie 10mg. Jeśli nie wychodze z domu, to ograniczam do jednej tabletki:) Lek zażywam około 6ciu miesięcy. Jest poprawa, choć miałem nadzieje na lepsze wyniki. Jak dotąd nie zauważyłem żadnych efektów ubocznych opisanych w ulotce. Pytałem się lekarza co do mieszania tego leku z alkoholem, powiedział, że nie ma z tym problemu. Pozdrawiam wszystkich, którzy męczą się z tym denerwującym choróbskiem:)

Gość co teraz

A ja zjadłem 3x po połówce propranolu na weselu, popijałem alkoholem i.......następnego dnia drżenie całkowicie minęło i nie musiałem brać już leku dopóki znowu mnie ktoś nie wku... i znowu zaczęło się drżenie. Ciekawe czy jak znowu zjem lek z alkoholem to pomoże, czy mnie wykończy?!?

Gość zosia1212

Witam, wiem ze propanolol biorą muzycy aby opanować stres, lęk i drżenie rąk, chciałam się zapytać do jakiego lekarza zgłosić się aby dostać propanolol na te *dolegliwości*? psycholog, psychiatra..? czekam na odpowiedź!

Gość roszczka

Bralam propranonol 10mg doraźnie (kołatanie serca, uczucie arytmii i lęku z tego powodu), tez slyszalam, ze przestarzaly lek itp, przepisano mi Concor Cor 1,25 ale jakos biore od 2 dni i gorzej mi.. Propranonol zawsze mnie ukoił.... Przepisala mi rodzinna..

Alkohol obniża działanie tego leku. Biorę go doraźnie na lęk sytuacyjny, nie miałam żadnych działań niepożądanych. Mój stan się poprawia. Dzięki niemu można wykorzystać neuroplastyczność mózgu i stworzyć nowe połączenia. Stary lek na nadciśnienie okazał się bardzo skuteczny przy leczeniu wielu chorób, które wcześniej wydawały się nieuleczalnie. Pozdrawiam