Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Częstoskurcze nadkomorowe a zawroty głowy i ból w klatce piersiowej

Gość polak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Moje problemy zaczeły sie w kwietniu gdy nagle serce zabiło jakos nie tak z ogromna siła, po jakims czasie dostałem czestoskurczu w szpitalu podali potas miałem go 3,3 powiedzieli ze to za mało. zrobiłem echo serca ktore wyszło ok. nastepny czestoskurcz jak sie dowiedziałem od lekarza nadkomorowy dostałem po 4 miesiacach poziom potasu wynosił 3,4 - porada za mało potasu. w miedzy czasie dostawałem małe czestoskurcze ktore szybko ustepowały, zapisano mi isoptin. podczas 2 czestoskurczu puls wynosił 120 cisnienie 170/100. Normalnie gdy sobie mierze mam puls 60 cisnienie 120-130/60. Dużo biegam od panad roku+siłownia. Zanim dostałem tych dolegliwosci często miałem bole w klatce ale nie zwracałem na to zbytnio uwagi. Teraz również mam jakies dziwnie zawroty gdy np. ukucne na kilka sekund i wstane lecz nie zawsze ale wystepuja. aha tarczyca tez ok
Cze! Nie wiem ile masz lat, przypuszczam że jesteś młody chłopak? Uprawiasz sport, czyli lekarze nie zarzucają Ci braku ruchu. A czy aby nie przetrenowujesz się? Czy na siłowni wspomagasz się metabolikami? Piszesz o niskim poziomie potasu, możliwe że mimo przyjmowania go w postaci preparatów w twojej diecie brakuje tego pierwiastka, bo twój organizm go nie przyswaja. Warto też wiedzieć co z czym się łączy, niektóre substancje osłabiają wchłanianie innych. Przyczyn niedomagań serducha może być naprawdę wiele, niektóre są dziedziczne (ktoś w rodzinie choruje?) a na inne zapracowujemy sobie sami, prowadząc niewłaściwy tryb życia. Winowajcami są m.in.: używki, niewłaściwa dieta, długotrwałe przemęczenie i stres, przewlekłe infekcje w naszym ciele (zwłaszcza nie wykryte) a nawet nieostrożnie stosowane leki(!) Lekarze z reguły nie koncentrują się na bezpośredniej przyczynie dolegliwości, a na leczeniu objawów. Trzeba ich molestować o jak najwięcej badań: EKG, USG, Holter, testy wysiłkowe i częste badania ogólne krwi z uwzględnieniem potasu i sodu. Osobiście - niesamowicie wkurza mnie w naszej służbie zdrowia to, że młodych ludzi uskarżających się na dolegliwości krążeniowe odsyła się do psychiatrów na leczenie nerwic i posądza o hipochondrię! A różnica pomiędzy nerwicą serca, a rzeczywistą jego niewydolnością jest często na tyle subtelna, że łatwo o nietrafną diagnozę. Lekarze wciąż nie chcą przyjąć do wiadomości faktu, że postęp cywilizacyjny odbija się na słabszych, a nie tylko na starszych. Jeśli w twoim przypadku lekarze ustalili że to częstoskurcz, należałoby teraz skoncentrować się na przyczynie i poszukać jej. Życzę ci wytrwałości i dużo zdrowia!
Dzieki za odpowiedz. Myśle ze to nie przetrenowanie, trenuje ale na maxa i oczywiscie nie codziennie. Mam 22 lata, leków zadnych nie biore i w ostanim czasie nie brałem, jedynie co zauwazyłem to biały osad na jezyku który schodzi po zastosowani kropli o nazwie *aphtin* za 1,50 w aptece. nie wiem czy nie zrobic sobie wymazu z gardła? Poza tym staram sie odzywiac zdrowo juz od dawna. W rodzinie nikt nie chorował. Jedyne co zauwazyłem to ze nie potrafie sie skupic na jednej rzeczy, ciagle musze cos robic, nie potrafie siedziec bezczynnie, musze cos robic. Nawet w pracy mnie sie pytali czy mam nerwice?