Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ból brzucha przy braku wypróżnienia a refluks i przepuklina rozworu przełykowego

Rekomendowane odpowiedzi

Mój problem jest dość złożony. Mam 20 lat. Cierpię na 2 schorzenia układu pokarmowego tj.: refluks i przepuklinę rozworu przełykowego przepony. Często miewam dotkliwe bóle brzucha ale jeden jest szcególnie dotkliwy : mianowicie jest spowodowany brakiem porannego wypróżnienia ( z tego powodu staram się być w toalecie regularnie). Problem pojawia sie kiedy muszę wcześniej byc na zajęciach albo w pracy , bo kiedy wstaję po 5.00 nie moge się wypróżnić - wtedy bardzo silny ból brzucha i towarzyszace mu wzdęcie utrzymuje sie nawet przez kilka godz. Jeśli wstaję o 6.00 problemu nie ma. Nie wiem co robić , bo muszę sobie tak ustawiać zajęcia żeby zaczynały sie później a rozpoczecie pracy zarobkowej stanowi tu duzy problem. Musze dodać że z powodu dolegliwości unikam zaparć i zawsze jem śniadanie. Czy ktoś mógłby mi coś doradzić?
Jeśli chodzi o refluks i przepuklinę staraj się unikać kawy i ostrych przypraw a po za tym pij dużo wody.Szklankę wody na czczo zalecał ojciec Klimuszko,twierdząc,że dzięki temu znikną problemy z jelitami Do szklanki wody ja dorzucam plaster cytryny.Twoje toaletowe problemy prawdopodobnie znikną po wprowadzeniu czasu zimowego.Wg medycyny chińskiej max, energii w jelicie grubym trwa od godziny 5 dd godziny 7 i wtedy człek goni do toalety,jeśli się nie mylę w czasie letnim cofa się zegar o godzinę i wtedy godzina 5 jest godziną 4,a 6 jest 5.Jeśli to co napisałem jest prawdą masz bardzo punktualny zegar biologiczny.Minimum energetyczne jelita grubego----17-19.