Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Przygotowanie przed operacją wymiany zastawki aortalnej na mechaniczną

dawid1979

Rekomendowane odpowiedzi

W marcu br. miałem w Ochojcu wymianę zastawki aortalnej na mechaniczną. Dopiero PO operacji usłyszałem, że trzeba wyleczyć zęby i usunąc martwe. Przed operacją wizyta u dentysty to żaden problem, ale teraz to dużo zachodu - trzeba przejść z doustnych leków przeciwzakrzepowych (np. Acenocumarol) na zastrzyki w brzuch (np. Clexane), kluczowa jest profilaktyka antybiotykowa. Do teraz nie potrafię pojąć, czemu nie powiedziano mi tego PRZED operacją... Mam nadzieję, że inni pacjenci podzielą się tutaj swoją wiedzą na temat zabiegów/czynności, które warto wykonać przed operacją. Może dzięki temu kilka osób uniknie niepotrzebnego stresu.

Witam , leczenie zebow jest wazne ale clexane i ak warto brac , kazda operacja a ta nie jest drobna niesie za soba ryzyko powstania zakrzepow , a zakrzep ktory zatka naczynia krwionosne grozi udarem tak wiec jest to stadardowa procedura prewencyjna szkoda ze lekarze mlodsi niz 70 lat zapominaja o informowaniu pacjenow

Dawid cos sciemiasz albo nie uwazales przed operacja bo tez rok temu w sierpniu bylem operowany na ochojcu i za kazdym razem nawet przy rozmowie telefonicznej kazano mi zrobic zeby i przywiesc w dniu przyjecia zdjecie rendgenowskie szczeki. Teraz zabki mam jak krysztalki i nie panikuj nie jest az tak zle robic cos przy zebach z mechaniczna zastawka jak cos powaznego to antybiotyk z 2 dni wczesniej zaczynasz brac i zastrzyki a po leczeniu znowu warfin lub cos innego.