Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Jakość życia po operacji stenozy zastawki aortalnej

viktoria

Rekomendowane odpowiedzi

Hej! Jako osoba po 3 operacjach serca z powodu złożonej wrodzonej wady serca, mogę Cię zapewnić, że życie po operacji toczy się dalej. Pracujesz, imprezujesz, chodzisz na zakupy itp. Poza tym bierzesz leki, robisz niezbędne badania, chodzisz na kontrole, ćwiczysz na miarę sił i konieczności. Po prostu żyjesz. Też mam tętnika aorty wstępującej(5, 5 cm), ale lekarze zwlekają z czwartą operacją, bo mówią, że jest ona bardzo ryzykowna i skomplikowana. Lęk przed operacją jest normlany. ja przed ostatnim, najpoważniejszym zabiegiem, spisałam testament. Nie miał on żadnej mocy, bo brakowało mi kilku miesięcy do pełnoletności. Ale ja czułam, że musze się przygotowac na wypadek, gdybym operacja się nie udała. Ale było inaczej. Owszem, zaraz po zabiegu człowiek czuje się koszmarnie, ale to po kilku dniach mija. teraz sa nowe metody operacji, nie ma już takich szwów, jak kiedyś. Wstaje się dzień lub dwa dni po operacji. Zapraszam Cię na forum Fundacji Serce Dziecka, w ktorej są też dorośli z wadmi serca. Wspieramy się, wymieniamy doświadczenia, bawimy się. www.forum.sercedziecka.org.pl Na głównej stronie fundacji są informacje o tym, co robimy, opisy wad serca, ośrodków, w których są leczone itp. Pozdrawiam: Ewa
viktorio też mam tętniaka aorty a przy tym niedomykalnośc zastawek Tętniak ma 5,4 ale mnie podobnie nikt nie proponuje operacji zbyt duże ryzyko a ja czuje sie całkiem dobrze i może dlatego nie ma propozycji wręcz odwrotnie .Byłam w Aninie i w łodzii nie poganiano mnie do operacji ,Zyje normalnie chodze wszędzie pieszo nawet do 7km dziennie i nie wiem co mi przyniesie każdy dzień .Mam świadomośc że może pęknąć tętniak w każdej chwili ale nie wpadam w panike ,może jak sie będe żle czuła to podejme decyzje ale narazie mam w nosie operacje pozdrawiam