Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Branie Valzeku na nadciśnienie tętnicze

Gość jerzy45

Rekomendowane odpowiedzi

Brał ktoś z Was ten lek? Ja mam zapisany Valzek 160mg raz na dobę, biorę już 3 tygodnie i na razie ok, mam 150/90 a wcześniej to tak 160 a nawet 170/100. Do tego musiałem zrezygnować z espresso i zamienić kawę na kawę ricore :/ ale chyba na razie działa. Czy ktoś z Was ma doświadczenia z tym lekiem?
Gość malgorzata
owszem,moja mama zazywala ten lek zadna rewelacja,oprocz tego oprocz jego brala jeszcze tritace,tertensif,bisocard,u mojej mamy sie nie sprawdzil bo nie zbijal cisnienia do zadawalajacych wartosci i z tego co piszesz u ciebie tez nie jest idealne. moja mama miala leki zmieniane 3 razy i dopiero za trzecim razem dobrano jej leki idealnie,cisnienie ma w tej chwili wzorcowe 120,130/75,80, a miala straszne skoki cisnienia 190,180/110,120,a dwa razy wzywalam pogotowie bo wartosci siegaly210/120 i nawet nitrogliceryna pod jezyk nie dawala rady,na izbie dostawala zastrzyk ,normowali cisnienie i do domu. dopiero jak trafilysmy na dobrego kardiologa,to sie zmienilo na lepsze,dal skierowanie do szpitala ,tam zrobiono jej wszystkie badania kardio i dobrano leki, na dzien dzisiejszy bierze bisokard(na serce),varsaltan,tritace i jest tfu tfu dobrze. no i kawe pije codziennie rano naturalna ,tyle ze z mleczkiem ,ale nie ma zakazu na jej spozywanie(pytalam lekarza)
Witajcie! Ja również biorę lek Valzek, w dawce 160 mg już ponad pół roku i u mnie działa idealnie. Jestem bardzo zadowolony z działania leku i przede wszytkim z ceny, bo w porównaniu do oryginału (Diovan ok. 100zł) płacę o ponad 80zł mniej, bo za lek Valzek płacę około 17zł, także różnica jest ogromna. Żałuję, że tak pózno poprosiłem lekarza o tanszy zamiennik i przez tak długi czas przepłacałem. Wszytkich zachęcam do leków generycznych, bo działanie jest to samo a różnica w cenie ogromna. Pozdrawiam

Zgadza się ja też używałem Diovan do momentu kiedy w aptece mi powiedzieli po co przepłacać Valzek ma taki sam skład i kosztuje 19,- spytałem mojego kardiologa to mnie przeprosił, że rzeczywiście Valzek jak najbardziej mogę brać bo to jest to samo co Diovan tyle, że robiony przez rodzimą firmę i dodał, że od teraz będzie ludziom przepisywał Valzek bo tańszy.

Ja właśnie biorę valzek 80 mg rano i Agen wieczorem - jak na razie nic to nie pomaga, bo ciśnienie przed chwilką mierzyłem i mam nadal 170/90 tętno 66. Na opakowaniu stoi, że każda tabletka zawiera 80 mg walsartanu. Może to kwestia mocnych treningów? trenuję zazwyczaj ok 1 godzinę dziennie ciężkiego wysiłku.

Witam biorę Valzek 160mg od ponad roku i jestem z niego bardzo zadowolony ciśnienie miałem 150~160/80~90 przy tym ciśnieniu występowały straszne bule głowy i wymioty, odkąd zażywam leku ciśnienie jest w normie 110~130/60~80 . Jeśli chodzi o treningi , trenuję ciężko na siłowni i z ciśnieniem nie ma problemu oczywiście że się podnosi ale szybko wraca do normy Polecam

Gość jarzbas

Ja niestety po 7 latach brania Valzeku musialam sie z nim rozstac.Powodowal u mnie obrzek nog,twarzy i na koniec reakcja skorna ,czewone plamy na rekach.Nawet bole brzucha sie zmniejszyly,co prawda dziwne po tak dlugim czasie ale tak sie stalo.I dzis jeden z moich pacjentow przyssedl z taka sama reakcja skorna tylko ze wieksza ode mnie i tez bierze Valzek wiec cos jet na rzeczy

Halo. Czy tu ktoś jest? Mam problem. Nie zapytałam dokładnie lekarki. Brałam poprzednio inny lek, pół tabletki 80 mg, czyli chyba 40 mg, a teraz mi dała valzek 160 mg. Są przedzielone na pół. I nie wiem czy brać pół. To by było 80 mg, czy 1/4, czyli 40?