Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Koronarografia u starszej osoby

Gość anka

Rekomendowane odpowiedzi

OTELLA witaj. Są różne miejsca w które wkłada się stenty. Tzw *pień* obarczony jest trochę większym ryzykiem. Po zabiegu natychmiast poprawia się samopoczucie. Z drugiej strony zatkane żyły to uczucie ciągłego zmęczenia i ucisk w klatce piersiowej. Przynajmniej u mnie to tak wyglądało. Fajnie, że masz propozycję zrobienia koronarografi.

Nie wiem czy to kogoś uspokoi. Pierwsze stenty miałem założone w wieku 63 lat żadnych większych problemów z tym faktem nie było. Ponowny zabieg w wieku 68 lat. Musiało mnie przytkać skoro wstawiono następne stenty, wszystko wróciło do normy tzn. umiarkowany wysiłek, jedzenia jak zwykle żadnych ograniczeń ,papierosów nie pale, alkohol umiarkowanie , życie jest piękne.W tym roku przybyły dwa nowe stenty bez zawału, po prostu wiedziałem że coś się zbliża. Jakoś specjalnie się nie bałem ,no cóż 72 lata niby nie dużo i nie mało Pewnie mam takie nastawienie , nie ma się czego bać to przecież pomaga przeżyć, a ile zobaczymy. Nie będę się umartwiał żeby pożyć parę lat dłużej, trzeba brać z życia ile się da, póki mamy węch , smak słuch i wzrok Czego i wam życzę.

Moja mama miała 1 zawał w2010 roku,zrobiono koronografię,potem dużo stentów i teraz lipiec 2022 w wieku 72 lat miała iść sprawdzić bo coś się przytkało i zaczęła się męczyć ....po podaniu kontrastu dostała rozległego zawału serca.Dzis lekarz oświadczył że w każdej chwili może zatrzymać się krążenie i raczej nie odratuja mamy....serce osłabło bardzo,próbują je wzmocnić...mama w stanie słabym...więc uważam że wiek też ma duże znaczenie jeśli chodzi o koronografię i współistniejące choroby.Poprzednie koronografię były bez ekscesów i mama czuła się dobrze....Teraz zostało mi tylko mieć nadzieję ....

Moja mama miała 1 zawał w2010 roku,zrobiono koronografię,potem dużo stentów i teraz lipiec 2022 w wieku 72 lat miała iść sprawdzić bo coś się przytkało i zaczęła się męczyć ....po podaniu kontrastu dostała rozległego zawału serca.Dzis lekarz oświadczył że w każdej chwili może zatrzymać się krążenie i raczej nie odratuja mamy....serce osłabło bardzo,próbują je wzmocnić...mama w stanie słabym...więc uważam że wiek też ma duże znaczenie jeśli chodzi o koronografię i współistniejące choroby.Poprzednie koronografię były bez ekscesów i mama czuła się dobrze....Teraz zostało mi tylko mieć nadzieję ....