Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wymiana zastawki aortalnej metoda Rat - bydgoszcz

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry wszystkim,

Mam pytanie. Miał ktoś kiedyś przeprowadzona operację zastawki serca metoda RAt/AVR i chciałby się tym może podzielić więcej

Mam 38 lat niedługo czeka mnie operacja. Chciałbym się dowiedzieć czy szpital Jurasza w Bydgoszczy cieszy się dobrymi opiniami w tym kierunku?

Po jakim czasie wychodzi się do domu po zabiegu tak uśredniając jak również czy jest dużo czynności którym nie można robić w pierwszy okresie po operacji?

Jak jest z żywotnością zastawki biologicznej na którą się decyduje ze względu na to że podobno nie trzeba brać leków do końca życia .( Czyli. Do etapu kiedy zastawka się zużyje);-) 

Jest jakaś specjalna dieta po takim zabiegu?

I ostatnie dwa pytania po jakim czasie można już wrócić do pracy i czy konieczne są rehabilitację (sanatorium)?

Wiem że w internecie są odpowiedzi na pytania z tego zakresum niestety ale większość dotyczy przy operacji do której trzeba rozcinać mostek... 

Jeśli ktoś ma chwilę, przebywał taką operację bądź słyszał o opiniach szpitalu Jurasza w Bydgoszczy będę wdzieczny za odpowiedź.

Pozdrawiam

W dniu 6.01.2025 o 09:49, Zbysiorek123 napisał(a):

I ostatnie dwa pytania po jakim czasie można już wrócić do pracy i czy konieczne są rehabilitację (sanatorium)?

Rehabilitacja jest konieczna w domu lub sanatorium. Jeżeli w domu ma się kto Toba zając (ugotować) + masz dostęp do dobrego szpitala i kardiologa to możesz zostać w domu tylko, że będziesz musiał sobie wszystkie badania sam ogarnąć - w sanatorium wszystkie badania zrobią Ci na miejscu. Jeśli nie masz dostępu do szpitala / kardiologa to bym się chyba skusił na sanatorium. 

Jeśli nie masz rozcinanej klaty i dobrze się czujesz to do lekkiej pracy pewnie możesz wrócić już po 3-4 tygodniach. 

Ze szpitala wychodzi się po max 7 dniach jeśli nie ma komplikacji.

Wszystko Ci wytłumaczą w szpitalu ale tak na szybko. Po wypisie ze szpitala ktoś Ci musi zrobić ECHO aby upewnić się, że wszystko dobrze się goi i czy nie masz płynów w dziwnych miejscach (osierdzie - opłucna) - to normalny proces gojenia się i po prostu trzeba to monitorować bo jedni to mają, a inni nie mają. Po operacji stany podgorączkowe. Czas regeneracji mięśnia sercowego to może być nawet 6 miesięcy. W tym czasie możesz mieć różne niegroźne zaburzenia rytmu. Dostaniesz długą tymczasową listę leków - np. na zwolnienie akcji serca (betablokery) z czasem je odstawisz ale sam nie możesz tego zrobić - musi to być pod nadzorem kardiologa - lekarz rodzinny się raczej nie podejmie. Po wszczepieniu zastawki prawdopodobnie wymagane jest leczenie przeciwkrzepliwe przez 2-3 miesiące ale to sobie ogarniesz w laboratorium. Jak już kardiolog powie, że jesteś zdrowy to już tylko wizyty kontrolne co 1-2 lata.

Kolega z którym leżałem był trochę starszy i on dostał sanatorium tydzień po wypisie.

• Like 1