Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Duża wiotkość płatka zastawki dwudzielnej u dziecka

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem mama 4,5 letniej dziewczynki.Jestem w szoku bo wczoraj stwierdzono u małej dużą wiotkość płatka przedniego zastawki dwu dzielnej.Szukam czegoś na ten temat,jestem laikiem.Nie wiem co to znaczy i jak to wpłynie na moją małą. Badania krwi ASO 6,OB 7,LIMFOCYTY 60,MCV ŚR OBJ,ERYTROCYTU75,HEMOGLOBINA130,MCH 25,LIMFOCYTY 4,7,LYM% 68,GRA%26 PROSZĘ O JAKĄŚ PODPOWIEDŹ CO TO ZNACZY?CZY TO DA SIĘ WYLECZYĆ.PROSZĘ O JAKIEŚ WSKAZÓWKI.
Witaj, jestem laikiem ale też mama dziecka z wada serca. Duza wiotkośc płatków zastawki mitralnej jest charaketrystyczna jak usłyszalam dla osob młodych i szcupłych. jesli nie towarzyszy temu niedomykalnośc zastawki czy tez zespól wypadania płatka to może byc to taka uroda. Nie piszesz z jakiego pwoodu robiono dziecku echo oraz w jakim ośrodku. czy na opisie jest tylko okreslenie wiotkości płatków czy coś wiecej nt budowy serduszka ? Serdecznei zaparszam na nasze forum poprzez www.sercedziecka.org.pl Pozdrawiam i głowa do góry. Służe pomoca jesli chcesz wiedziec coś więcej Ola
Serdecznie dziękuje,że ktoś się odezwał.Szukam ludzi którzy mają pobobny problem.Na opisie jest jeszcze:Powiązania struktur serca prawidłow,wielkość ść jam serca i gł.pni tętniczych prawidłowa.Zachowana ciągłość przegrody m komorowej i m-przedsionkwej.duża wiotkość płatka przedniego zastawki dwudzielnej.Ślad IM.Zastawki a-v,MPA,Ao,łuk aorty prawidłowy.Jeżeli coś więcej Ci się nasunie to proszę napisz.Dziękuje.
Niejedna mama takiego opisu badania ci zazdrości. serduszko twojego dziecka ma prawidlowa budowe poza wiotkościa płatka i stąd śladowa niedomykalność na zastawce mitralnej. Duża częśc populacji w wieku dorosłym ma problemy z ta własnie zastawką. Maluszek nie ma żadnych ubytków w budowie serduszka :) Powiem tak, masz szczęście, ze trafiłas na dociekliwego pediatrę. Wiem, ze sie denerwujesz ale dokładniejsze badania was uspokoja. U takiego maluszka poza dokładniejszym badaniem ukg serduszka nie mam pojęcia jak wygląda badanie bo moje dziecko jest starsze. Ale na naszym forum zapewne dowieszsie od innych rodziców. Pozdrawiam i powodzenia Ola