Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kłucie w klatce piersiowej

Guess

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zanim pójdę do lekarza chciałbym dowiedzieć się czy ktoś miał lub wie co może mi dolegać. 

Mam 22 lat 75kg

Otóż nie uprawiam sportu i nie zwracałem uwagi na dietę. Półtora tygodnia temu przenosiłem 2 wiadra jakieś 30-40kg przez kilkanaście metrów, następnie pochylałem się i zakręciło mi się w głowie i przed oczami mroczki. Po powrocie do domu zaczęło mnie kłuć w klatce piersiowej (po lewej stronie pod żebrami) przy głębszym oddychaniu i trwało to jakoś 1.5-2h. Następnego dnia też kuło wieczorem przez 1.5h, następnego dnia bez kłucia i kolejnego znowu kuło, czyli 3 dni kuło i do tej pory (tydzień) nie kłuję, ale są momenty że poczuje jakieś delikatne ukłucie. Zauważyłem że puls potrafi wzrosnąć do 150bpm (na kursie na prawo jazdy siedząc w ciężarówce miałem 150bpm) i ostatnie kilka dni jak obserwuję to są momenty po 140bpm (zazwyczaj jeden/dwa razy w ciągu dnia). Wejście po schodach to podskoczy do ponad 100. Wczoraj w sklepie byłem i miałem około 100bpm i słabo mi się zrobiło, jakby zawroty głowy miałem. 

Czy to przesilenie, stres, a może tachykardia? 

Obawiam się że jak pójdę do lekarza to średnio mi da skierowanie na badania do kardiologa bo przecież młody jestem ;c