Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dodatkowe skurcze komorowe

Gość katarina

Rekomendowane odpowiedzi

Ja to czuję bez przykładania ręki itd. to jest mocne uderzenie, po prostu stoję sobie, idę gdzieś i nagle *BUM*.jakby było to czuć tylko jak przyłożysz rękę itp. to by nikt się na to nie skarżył, bo kto chodzi z ręką przy klatce piersiowej? :)

Arytmia jest jak je odczuwasz...a jak odczuwasz, to przeszkadzają ci w normalnym funkcjonowaniu. wtedy należy znaleźć przyczyny arytmii. może to być jakaś choroba serca, stres, niedobór np. magnezu, potasu, czy jakieś inne choroby. nie jestem tutaj ekspertem, ale mam arytmię od pół roku i już trochę się naczytałam.

Gość misiakkaaa

A co to moze byc jak sie czuje np jednego dnia takie jakies zawirowania kolo serca jakby taki zassysanie i to sie wydarzy np raz na jakis czas taki pojedynczy epizod ze nie co chwile tylko raz i tyle to co to moze byc czy takie cos to serce czy wynikac moze z braku magnezu chociaz watpie ze skoro to by bylo to o czym wy piszecie to ta osoba by musiala czuc tego wiecej np kilka razy w dniu a nie raz i spokoj ?? najczesciej po zdenerwowaniu u niej to wstepuje zrobi i koniec cisza serce bije caly czas miarowo w spoczynku 70

Zasysanie? zawirowanie? nie wiem za bardzo o co chodzi. może coś w rodzaju bulgotania? bo jak bulgotanie no to serce...no i z tym stresem by pasowało, też jak się zdenerwuję to mi bulgocze zaraz. mała ilość nie wyklucza arytmii, ja też czasami mam tylko jedno takie pyknięcie i koniec. aczkolwiek dziwi mnie Twoja niepewność, czy to serce, czy nie serce - raczej ludzie którzy odczuwają te dodatkowe skurcze, nie mają tej wątpliwości. może to coś innego. najlepiej udać się do lekarza, zrobić badania.

Ciężko opisać takie rzeczy. jeśli widząc termin *bulgotanie* nie stwierdzasz *o to tak jak u mnie, tez mi w sercu bulgocze* to znaczy, że tego nie masz. ja jak pierwszy raz dostałam arytmii, to nie umiałam zdefiniować słowem tego co mi się z sercem dzieje, ale jak zobaczyłam termin *przeskakiwanie*, to od razu stwierdziłam * no tak własnie, tak jakby przeskakiwało*

Gość misiakaaa

Powiem szczerze mam nerwice ostatnio padlo mi na serce bylam na echu serce zdrowe mam calkowicie rozmawialam z tym kardiologiem i powiedzisl ze jest ok ale ja sie musialam znowu makrecic na cos i tym razem po watrobie cukrzycu rakach padlo na arytmie i wlasnie tak jak piszesz nie wiem co to jest to co opisujesz ale wlasnie pytam sie o to zeby utwierdzic sie czy to to czy tez nie to przepraszam ze tak Cie mecze ale moze jakos przyblizysz mi to uczucie bulgotania to bede wiedziala czy to to jest

O jejku bez sensu te porównywanie bulgotań, przeskoków, zassywania itp Przecież każdy odczuwa to inaczej, ja potrafię w ciagu dnia odczuwać każdy skurcz inaczej. A Wy ewidentnie próbujecie dopasować do siebie objawy innych. Nie róbcie tego, doprowadzicie się do nerwicy. Ktoś tu też pisał że arytmia to to jest dopiero jak się zacznie odczuwać. Bzdura. Arytmią to można nazwać już przy jednym skurczu. Pytanie tylko kiedy to się leczy a kiedy nie. Leczy się to jak ktoś ma po kilka lub nawet kilkadziesiąt tysięcy lub kiedy to odczuwa i mu przeszkadza. Lub kiedy objawy są niepokojące dla lekarza. Jak ktoś ma kilka skurczy dziennie i mu to przeszkadza to można iść do lekarza i leczyć, pytanie tylko czy warto? betablokery przeważnie wyciszają te skurcze na jakiś okres czasu, później arytmia często wraca i betablokery nie działają. Wystarczy zapytać kardiologa *leczymy czy nie?* on powinien Wam wszystko wyjaśnić.

Witam ,mam 32 lata w niedawno odebralam wyniki holtera wyszlo 3900 skurczy komorowych i 3 bigeminie,100 trigemini ,par i trojek 0,czestoskurczy 0, odczuwam te skurcze jako lekki ucisk w gardle ,ale jestem taka przerazona tym wynikiem ze nie potrafie sie na niczym skupic,blagam napiszcie czy ta arytmia jest grozna:-) lekarz zapisal betaloc zok 50 a i jeszcze doczytalam ze na godzine mam ok 200 tych skurczy ale nie odczuwam i w takiej ilosci .

Witam, Podana arytmia komorowa nie należy do najgroźniejszych. Całe szczęście, że nie ma par, trójek i częstoskurczów komorowych. Nie wiadomo, czy tylko lekarz zapisał Betaloc ZOK 50, czy również zaczęła Pani brać ten lek? Warto wrócić do swojego lekarza, pokazać mu wynik holtera i zastanowić się wspólnie, co dalej robić?