Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niedomykalność zastawki trójdzielnej a kajakarstwo górskie

Gość Daro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam 17 lat, trenuje kajakarstwo górskie od 3 lat. Niby wszystko w porządku ale czasem podczas ciężkiego treningu wytrzymałościowego jest mi słabo, jednak nie zdażyło mi się omdleć czy coś podobnego. Dziś miałem zrobione badanie ECHO serca które wykazało że mam typowe serce sportowca i niedomykalność zastawki trójdzielnej I-go stopnia, zostałem skierowany na to badanie ze względu na skoki ciśnienia, za 2 tygodnie mam holtera ciśnieniowego. Mój kardiolog powiedział że z tym wynikiem ECH*a mogę trenować... jednak boję się o tą zastawkę, moja mama i babcia także mają tą wadę ale dodatkowo z zastawka dwudzielną. Czytałem także podobny wątek i boję się że wada mi się pogłębi. Czy ktoś miał coś podobnego? Na badaniu EKG wyszło że jestem *nadpobudliwy* i mam arytmię oddechową co jak powiedział kardiolog jest normalne. Zamieszczam tutaj mój cały opis badania: Jamy serca nieposzerzone. Prawidłowy, pulsacyjny przepływ w aorcie zstępującej ok. 1m/s. Bez wady anatomicznej serca. Przegroda m/przedsionkowa szczelna. Niedomykalność zastawki trójdzielnej I stopnia. Zastawka mitralna domykalna. Zastawka aortalna trzypłatkowa, domykalna. Odejście naczyń wieńcowych prawidłowe. Wypływ z lewej komory bez zaburzeń. LAA cieśń bez zmian. Prawidłowa funkcja serca. LV = 5,2/2,8cm. FS=46%. EF=77%. Ao=2,9cm. LA=3,5cm. HR=64/min. Fala E=103cm/s. Fala A=74cm/s. DT=133ms. IRT=84ms. IVS=1,1/1,4cm. LVPW=0,7/1cm. LVmass=180g/m2 E/A=1,4 Wnioski: Obraz odpowiada sercu sportowca, ale ze względu na skoki ciśnienia w wyaidzie wskazane badania ABPM. Jeśli spotkał się ktoś z czyms podobnym to prosze o odpowiedź bo niechciałbym zaprzestać treningów ale jednak boję się że pogłębi mi się ta wada zastawki, a serce mam na całe życie ;) Prosze o odpowiedź.. Dzięki