Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ucisk w okolicy klatki piersiowej, ciężki oddech i osłabienie

Gość Kuba

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Od 3 tygodni mam duży problem.... otóż mam straszne dziwne uczucie ucisku gdzieś tak w okolicach klatki piersiowej - oddycham dosyć ciężko, mam uczucie jakby mi coś tam blokowało.... Dodatkowo to samo uczucie mam gdzieś tak w okolicach układu oddechowego (pod szyją). Serce bije mi dość nieregularnie, raz szybko, raz wolno. Byłem u lekarza - serce mam w porządku, rytm zatokowy. Badanie płuc też wykazało, że wszystko jest w normie. Gdy byłem u pulmonologa to zbadał mi objętość płuc i miałem poniżej średniej, ale też w normie. Teraz z kolei czekam na wynik badań krwi, aby nie sprawdzić, czy to nie idzie od wątroby. Naprawdę, nie wiem co mi jest, to jest takie niekomfortowe uczucie - nie wiem, może ma to coś wspólnego z niskim ciśnieniem?? Kolejny dzień z rzędu budzę się ciepły i mam 36 stopni, awięc osłabienie. Bardzo często chce mi się ziewać - z niczego, mimo iż nie jestem śpiący i spałem dużo, może nawet za dużo. Nie wiem, czy to nie idzie też od kręgosłupa - mam skoliozę i być może to jakiś ucisk na nerwy? Naprawdę nie wiem co robić, badania nic nie wykazują.... za jakiś czas idę jeszcze do kardiologa ale nie wiem czy coś wykryje. Zastanawiam się nad tym, czy to może nie nerwica, albo anemia - nerwica mogłaby być zważywszy na to, że nie tak dawno miałem matury, więc stres itd. Poza tym od dłuższego czasu, kiedy mam te uczucie, ciężko mi o czym innym myśleć i skupić się nad czymś innym - oddycham bardziej kontrolowanie, boje się, że w każdej chwili mogę przestać. Ciśnienie mam 120 na 80. Trzy dni temu miałem mocny zawrót głowy ale myślę, że to nie jest z tym związane - po prostu miałem uczucie jakby głowa mi pulsowała, a obraz wirował - położyłem się, poleżałem i było w porządku.
Badania krwi okazały się wszystko w normie tylko RTW mam lekko poniżej średniej, ale to kwestia kilku dziesiątych. Dziwne mam też uczucie jak skręcam głową, może to też może iść od kręgosłupa, np. uciskanie na jakiś nerw??? Dzisiaj idę na urodziny koleżanki i mam jeden cel - przetrwać.... w takim stanie nie mam siły na jakąkolwiek zabawę.
Właśnie te uczucie jest takie cholernie trudne do opisania.... po prostu jak kręce głową na boki to mi się kreci w głowie.... Trochę to dziwnie i nielogicznie brzmi ale zazwyczaj jak skręcałem głową to czułem się normalnie, to chyba oczywiste. Za granicą to w życiu byłem tylko raz i to jakieś 2 lata temu. U alergologa jeszcze nie byłem (choć zapewne zwiedzę dużo lekarzy w te wakacje :(), ale astma - przynajmniej oskrzelowa - została wykluczona wskutek dobrych wyników płuc oraz wizyty u pnumunologa (nie wiem już jak to się pisze, głupia nazwa), który powiedział, że jedynie BYĆ MOŻE jestem uczulony na kurz i zalecił mi jakieś krople do wdmuchiwania nosem i tabletki chyba uspokajające. Mimo wszystko bardziej niepokoi mnie właśnie ten ucisk pod klatką, bo jeśli chodzi o głowę to może to być zwykłe zawianie.... mam nadzieję.
Raczej to pierwsze.... Dzisiejszy dzień okazał się koszmarem. Wczoraj rano jeszcze się w miarę czułem, dzisiaj odwrotnie.... Obudziłem się i zaczęło mi się od razu kręcić w głowie.... potem podłożyłem sobie wałek, trochę lepiej mi się zrobiło, ale jak poleżałem na jednym boku i potem wróciłem do normalnej pozycji, to mi się kręciło. Musiałem na chwilę usiąść, by mi przeszło. Jak patrzę w skos do góry to jakoś mam takie dziwne uczucie, takie jakby mroczki, jakby mi obraz pulsował, ciężko określić..... Jestem piekielnie zaniepokojony objawami moi rodzice podnoszą mnie na duchu i już wybieramy wspólnie jakich lekarzy warto odwiedzić.... Modlę się zeby to nie był tylko rak mózgu. Z kręgosłupem możliwe bo mam bardzo krzywy, miałem skoliozę i na pewno mogłyby sie pojawić jakieś zwyrodnienia.
Ja tez mam uciski w klatce piersiowej tylko ze od paru lat...Szczegolnie towarzyszy mi przy wysilku fizycznym. Do tego strasznie sie poce, czasem prawie mdleje...Szybko sie mecze.Nie wiem czy tez tak masz? Bardzo chcialabym Ci cos podpowiedziec...Niepokojace sa te zawroty Twoje...Znam osobe ktora miala podobnie tylko ze towarzyszyly jej bardzo silne bole glowy wrecz nie do wytzrymania.Miala zapalenie opon mozgowych. Idz KONIECZNIE na badania EEG *glowy*. Bezbolesne badanie...Rowniez do kardiologa...Moze to czasem byc choroba wieńcowa albo mozesz miec czasem tez tarczyce, a podkreslam iz NIE zawsze towarzyszą tarczycy tzw.wole...czyli pogrubienie szyi. Raczej to nie bedzie astma....Mozesz to miec na tle nerwowym, jak najbardziej Przypuszczam ze to moze byc nawet nerwica serca..Leki uspokajajace nalezy brac. ALe z ta glowa to najpier badanie EEG...wszystko wykaze raczej. Albo anemie jeszce mozesz miec...Sporo tych chorob jest o podobnych objawah wiec...pozdrawiam.
Dzięki Bogu wczoraj trochę ustąpiło bo położyłem się na specjalnej poduszce profilowanej - leczniczej i tak na niej spałem, obudziłem się w dobrym samopoczuciu.... Mimo to momentami boli mnie głowa szczególnie tak jakby po bokach - jest to taki rodzaj kłucia.... Może jestem zbytnim hipohondrykiem ale cóż... Zdrowie to podstawa. Ucisków nigdy wcześniej nigdy nie miałem, przynajmniej nie przypominam sobie takich poważniejszych. Ostatnimi czasy rzeczywiście trochę się pocę jak wstaję.... Ale po wysiłku fizycznym to jakoś specjalnie się nie męczę - tzn. zawsze było tak że się szybko męczę ale mimo to biegałem i biegałem... W wolnych chwilach kocham (właściwie kochałem bo od miesiąca nie gram) grać w piłkę nożną i zawsze staram się jak najwięcej biegać, walczyć o piłkę itd. ALE - kilkakrotnie, chyba 5 czy 4 razy w ciągu 2 czy 3 lat, wcześniej tego sobie nie przypominam - miałem coś strasznie dziwnego i działo się to ZAWSZE w dniu, kiedy miałem WF-y. Pisałem już o tym tutaj gdzieś, ale coś nie mogę znaleźć. Otóż wszystko zaczynało się, że tak jakbym tracił czucie (pamiętam doskonale moment, kiedy trzymałem na lekcji długopis i nagle czułem, jakbym go nie trzymał), a następnie zaczęło się przedziwne migotanie przed oczami. W końcu dochodziło do tego, że po którejś stron miałem kompletnie zamazany ekran od tego migotania. Po poceniu się, wszystko przerodziło się w fatalny, silny ból głowy. Zawsze *leczyłem* go snem i wtedy przechodziło, raz wytrzymałem bo musiałem iść do fryzjera i przeszło :P Mam nadzieję ze u mnie tak źle z tym nie jest... gdyby to było zapalenie to bym przy tym mdlał, wymiotował itd.... A tak strasznie aż nie było... niemniej te uczucie było fatalne, rodzice bagatelizowali że to tylko migrena, że mało jem, itd. Do kardiologa już jestem umówiony.... na EKG też bym bardzo chciał.... Z tarczyca może faktycznie coś być bo moja mama ją ma a to przecież przechodzi genetycznie. Astma masz rację - raczej nie, nigdy nie było na tyle źle żebym się dusił, poza tym takie rzeczy dawno by się wykryło :) Pozdrawiam również
Muszę powiedzieć tak po tygodniu że czuję się już całkiem nieźle.... ale jest jedno ale.... Dość często (np. dziś) boli mnie głowa i to prawie zawsze z lewej strony.... Czy to przypadek? Od tygodnia śpię na poduszce leczniczej i nie narzekam choć raz tam miałem taki drobny zawrót. Dzisiaj w końcu wyszedłem na dwór pograć w ukochaną piłkę, ogólnie cały dzień byłem poza dworem (co ostatnio zdarzało mi się rzadko). Mam nadzieję że problem ustąpił ale cały czas się martwię, co to mogło być.... Może rzeczywiście to był stres związany z oczekiwaniami na wyniki matur (zdane :))? W każdym razie - cały czas myślę, że coś jest u mnie nie tak, tylko nie wiem z czym - kręgosłup, mózg, cholera go wie? Nerwica? Ucisk tak troszkę odszedł, ale czasem daje się we znaki. No, bo gdybym był całkowicie zdrowy, nie spałbym specjalnie na leczniczej poduszce w celu uniknięcia zawrotów przy spaniu na normalnej. No i nie miałbym takich *dziwnych ataków* które przybliżyłem wyżej (choć ostatni miałem jakoś w grudniu zeszłego roku).... Dziwne.
Fajnie... Jak jedno nie ustąpi to drugie przychodzi. Ale spoko, jutro idę do kardiologa. Bóle i zawroty głowy się uspokoiły raczej na dobre, ale uczucie kłucia (ni to w gardle ni to pod klatką) jest i myślę że może to byc zespół zatoki szyjnej. Ale nadeszło coś nowego, niepokojącego i trwa to od 2 dni. Otóż wieczorem 2 dni temu po długim siedzeniu przed komputerem (czynię to często) postanowiłem sobie pocwiczyc sztangielkami. Zrobiłem kilka cwiczen na przedramiona i jak szedłem do łazienki to czułem dziwną wiotkośc rąk, taką slabosc. Polozylem sie myslalem ze mi przejdzie ale nic.... to nie jest bol ale takie dziwne uczucie jak np. dotykam reka glowy to mam takie uczucie jakby to nie byla moja reka..... Mam nadzieje ze to jest wynik tego ze sobie cos uszkodzilem podczas cwiczen bo juz mam dosyc tych chorob i dziwnych zjawisk
Ehh... byłem u lekarza miesiąc temu i nic mi to nie dało. Jechałem cały kawał miasta aby usłyszec (po tym jak mnie zaledwie zbadał), że to wszystko wynika z tego że mało jem, a za mało cwicze i jestem chudy. Dla mnie to uzasadnienie bzdurne, bo jak moge cwiczyc, skoro sie slabo czuje - tak pomyslalem. No ale juz wowczas bylo lepiej, poprzednie objawy mnie ominely. No ale teraz z czasem przyszly kolejne.... najpierw mialem taki okres ze przez tydzien prawie codziennie bolala mnie glowa, ale tak przejsciowo, raz czuc bylo bol, a raz nie.... zawsze po tej samej stronie, z lewej strony, czasem przemieszczalo sie na srodek (gore). Teraz glowa juz mniej boli ale jest inaczej - gdy odwracam glowe to nie wiem, jakies takie dziwne odczucie mam, jakby problemy ze wzrokiem. Kiedy natychmiast odwracam glowe i chce gdzies spojrzec, to poczatkowo widze nieostry obraz, wprawdze bardzo szybko mi sie *dostraja*, ale jest to dosc dyskomfortowe. Jak obracam glowe to mam poczucie jakby mi latala. Teraz chyba wychodzi na to, ze te wszystkie objawy sa jednak zwiazane z kregoslupem szyjnym? Na domiar zlego od 20 minut uaktywnil mi sie ... szum w uszach. Ja to mam dziwnie....
Gość mozepomoge
Duzo piszesz ale mało odpowiedzi. Jak z twoim wzrokiem? Nosisz okulary? Idz do okulisty lub zbadaj sobie wzrok. Bóle głowy mogą być od wzroku, tym bardziej ze pisales ze duzo siedzisz przed kompem. Moze przyda sie badanie cisnienia dna oka. Mozesz miec równiez bóle głowy samoistne, napieciowe, bo widze ze wszystkim sie przejmujesz bardzo. Jesli oczy bedą ok to idz do neurologa, powiedz o bólach ciągłych głowy i staraj sie o skierwanie na tomografie głowy.
Tak tylko tomografia troche kosztuje a i jak sie takie cos zarejestruje to przyjmie dopiero nie wiem w pazdzierniku czy listopadzie, tak slyszalem.... wiec wlasnie nie wiem czy sie na to zdecydowac.... Zauwazylem ze jak otwieram mocno buzie to czuje ten jakby bol (takie zaleganie) z lewej strony.... bol troszke sie nasila podczas wysilku, np. dzisiaj po grze w pilke, ale da sie zyc.
Gość pawel lachowski

mam tez jakies skrzywienie klatki piersiowej trudno mi to sklasyfikowac czy jest to zwyrodnienie czy naprzyklad jakies tam skrzywienie jest to dlamnie irytujace poniewaz chcialbym wziasc sie do jakiejs pracy ale przez to skrzywienie ciezko mi sie czasem skoncentrowac nad tym co robie i podczas wysilku sprawia mi to bol . boli mnie to czasem podczas wykonywania najprostrzych czynnosci probowalem samoleczenia roznymi srodkami przeciw bolowymi z nadziejom ze kiedys mi to przejdzie ale niestety nieudalo sie w ten sposob . kilku krotnie mialem tez do czynienia z lekazami ale oni mimo swoich kwalifikacij nawet tego niezalwazali proboje stwozyc sobie program cwiczen rechabilitacyjnych ale mimi to narazie mi to nieprzechodzi moze malymi krokami zalwazam moze jakoms poprawe . polega to natym ze bardziej jest to zalwazalne ale mimio to choc staram sie jakos temu zaradzic to efekty poki co sa niesatysfakcionujace mnie niewieze w jakies tam cudowne lekarstwa i niewiadomo co grunt to dobre odzywianie i takie tam rzeczy . zucilem palenie z nadziejom ze mi to cos pomoze ale niewiem jakie to sie okaze w skutkach . mysle jednak ze mi to jakos pomoze poniewaz palenie to jednak nic dobrego . staram sie zapobiegac przemeczeniom i tym podobnym tymbardziej ze mamy akurat zimowom pore roku czytalem rozne twierdzenia naukowe wybitnych postaci z dziedzin roznych kierunkow nauki i stwierdzam niepodwazalnie i z calom stanowczosciom ze dobre samopoczucie zalezy przedefszystkim od tego jakom diete stosujemy . teorie einsteina newtona niedotyczyly coprawda diet i trybu zdrowia ale mimio to ja jestem przekonany co do tego ze mimo wszelkim nakazom i zakazom dieta dieta i jeszcze raz dieta oraz stosowny tryb zycia jest w stanie nam zapewnic dobre samopoczucie i co z tym zwiazane zdrowko ktorego czasem nam brakuje . jestem wrecz przekonany otym ze takiego typu schozenia majom tez wplyw na nasze samopoczucie nietylko fizyczne ale tez i psychiczne . slyszalem czasem komentaze jesli sie nato skarzylem ze mnie to boli lub cos innego to odpowiadano mi ze a co ja tam moge wiedziec jestem czynnym obserwatorem tego co sie dzieje dlatego stwierdzam ze jest to dosc takie nietypowe bo mam wrazenie ze raz mam wieksze ataki tego a raz mniejsze trudno by znalezc jakis zloty srodek nato ale wydaje mi sie ze jak po obserwuje to troche i zaczne cwiczyc opracowanom metodom to moze mi to przejdzie zebym mogl normal funkcionowac znalezc prace oraz mieszkanie oraz moze i jakoms kobiete ktorej by to nieprzeszkadzalo a byla by dosc namiejetna i majetna no to na tyle niebede wiecej pisal bo mi sie literki na klawierce zetrom. hahahahahihihihehehechochochocho

Mialem tez takie zawroty gdy skrecalem glowe w lewa strone. To bylo uczucie spadania rollercoaster. Mialem to wwieku ok 19 lat i zaden lekarz nie znalazl przyczyny. Ustapilo po miesiacu. Stopniowo. Ogolnie jestem nerwicowcem. Byc może przyczyną był stres. Podejrzenie bylo xe z blednikiem cos nie tak. Dzis moj glowny problem to tarczyca i bezsenność i nadciśnienie. Mam 23 lata. Biorę euthyrox 75. Mam czesto ciezkie serce staram sie spac na wznak. Sorry xa telegraficzny post ale pisze z komorki i nie mam przecinka.

Dodam jeszcze ze nadcisnienie z powodu zlego TSH oraz stresuspowodowały u mnie różne dziwne objawy wzroku. Widzę męty i inne falbanki i cienie. Przyzwyczailem sie. Wczesniej mialem problem z krwawieniem z nosa ale nos mi pradem zalutowali i nie ma ujscia. Potem zaczął sie problem z mętami.

Gość Cypriano

Witam :) Od jakiegoś tygodnia mam nieustanne uczucie jak by ucisku czy sam już nie wiem jak bym coś miał w środku. Do tego dochodzi duszność , jak o tym nie myślę to jest okk ale jak chcę poleżeć czy coś pooglądać to jest masakrycznie . Najgorzej jest kiedy się nasila bo to tak jakby ustawało na jakiś czas i potem wzrastało. Dosyć często ziewam , śpię myślę że w miarę wygodnie , z sercem problemów nie miałem raczej nigdy , może to być spowodowane zaduchem w domu i wilgocią ? brakiem wietrzenia pokojów ? Nie jestem pewien ale chyba w pokojach robi się grzyb -.- Alergia ? hmm sam nie wiem ;/ Warto sprawdzić u lekarza ? pisałem na telefonie to chaotycznie troche. Pozdrawiam

Gość AgnieszkaAga

Widzę, że nie jestem sama w tych problemach zdrowotnych. Byłam juz na badaniu krwi i mozczu, ale to nic nie wyjaśniło. Wszystko z moimi wynikami niby jest ok. Na EKG tez byłam i tam powiedzieli mi to samo - nic Pani nie dolega. Jednakże zostałam skierowana do kardiologa, ale na ta wizytę muszę jeszcze poczekać. Mam nadzieje, ze te problemy, to nic groźnego ew. jakaś lekka niewydolność. Jestem młoda, mam 18lat i nigdy nie chorowałam przewlekłe. Kuba, jeżeli wiesz juz co Ci dolega, to proszę abyś o tym napisał. Pozdrawiam.