Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niedomykalność zastawki mitralnej i fala zwrotna przez zastawkę trójdzielną

Gość marcin

Rekomendowane odpowiedzi

Gość marcin@hawrylo.pl
Witam, Kilkanascie lat temu podczas badan w WKU wykryto u mnie niedomykalnosc zastawki mitralnej i fale zwrotna przez zastawke trojdzielna. Dostalem przez to kat. E. Przez lata nie odczuwalem zbytnio dyskomfortu zwiazanego z tym schorzeniem ale jako ze powoli zblizam sie do 40tki zaczyna mnie to bardzo niepokoic. W ubuiegly piatek wzialem udzial w poborze krwi (po raz kolejny) ale to, co sie stalo zmusilo mnie do refleksji. Podczas poboru cisnienie spadlo z pocztakowego 130/80 do 80/50, trudnosci z oddychaniem, przykurcze dloni, sparalizowane konczyny i twarz. Lekarz mimo wszystko nie zalecil odlaczenia i pobor kontynuowano. Po odlaczeniu powoli doszedlem do w miare normalnego stanu. Wystraszylem sie porzadnie. To wszystko powoduje, ze szukam informacji co dalej robic, jak postepowac i co przede wszystkim grozi mi przez ta wykryta niegdys wade. Pozdrawiam
Witaj Wojtku.parę dni temu rozpoczęłam wątek nt.niedomykalnośći zastawki aortalnej i fali zwrotnej.Mój mąż również przez lata nie odczuwał żadnych dolegliwości dopiero niepokojące kłucia od czasu do czasu zmusiły go do wizyty o lekarza. Okazało się że ma zerwaną nitkę zastawki aortalnej stąd ta nieszczelność.W tej chwili przygotowuje się do zabiegu operacyjnego czyli do plastyki zastawki, w Poznaniu.Byliśmy już na konsultacji. Lekarz podziałal na nas bardzo budująco i pomimo obaw podjęliśmy chyba słuszną decyzję.Im wcześniej ,tym serce jest mniej zmęczone. Proszę trzymajcie kciuki za mojego męża.Operacja na początku lipca.
wojtek83: Nie wprowadzaj ludzi w błąd! 28 lat zyję z ciężką wada serca i nikt mi nigdy nie powiedział, że nie wolno pobierac krwi! MIałam ją pobieraną tyle razy, ze nie pamiętam. Tylko badając krew mozesz wykryc wiele groźnych dal serca ( zwłaszcza chorego) bakterii i wirusów. Na pewno natomiast nie można honorowo oddawac krwi. A to wielka różnica...