Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ablacja przy częstoskurczu AVNRT

Andrej51

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Trochę poczytałem na forum o czestoskurczach, ale na podobny przypadek jakos nie natrafiłem. Mam częstoskurcz od ponad 20 lat, napady rzadko 2-3 w roku. W zeszłym roku przeszedłem zawał- koronarografia nie wykazała żadnych nieprawidłowości, już wtedy lekarze zalecali mi ablację. Niedawno znowu odezwał się czestoskurcz (prawie półtora roku po zawale miałem spokój) jak zwykle był wysoki ponad 200 uderzeń na minute, badanie EKG i USG mam dobre oczywiście nie podczas trwania napadu. U mnie zawsze częstoskurcz kończy się szpitalem i wystepuje jak się schyle albo wysilę. Czy w zwiazku z takim moim przypadkiem zalecilibyscie mi ablację, czy sami byscie się jej poddali? Bardzo proszę o każdę wypowiedź, z góry dziękuje.
Witaj Andrzeju. Ja jestem po ablacji AVNRT - jak narazie skutecznej. I mam nadzieję, że tak już zostanie. Nie wiem co poradzić w Twoim przypadku, ponieważ ja miałam zdrowe serce (oprócz arytmii). Radzę udać się do kilku specjalistów i popytać co sądzą o ablacji po zawale. Jesli chodzi o skuteczność ablacji AVNRT - jest bardzo wysoka. Problem moze leżec jedynie w stanie Twojego serca. Na Twoje pytanie czy sama bym się poddała ablacji trudno odpowiedzieć. To pytanie powinienieś skierować do specjalistów. Wiem na pewno, że jeśli byś miał zdrowe serce to na pewno bym Ciebie namawiała. Pozdrawiam