Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nadmierna potliwość a hormony nadnerczy

Rekomendowane odpowiedzi

Nadpotliwość,która mnie męczyła przez wiele lat - była z powodu braku hormonu nadnerczy tzn. DHEA SO4. Gdy pojawił się Polsce BIOSTERON - zaczęłam go zażywać - początkowo 5 mlg, a później i obecnie 10 mlg 1 raz dziennie rano. Dolegliwość ta ustąpiła .Latem funkcjonuję normalnie, mogę odkurzyć mieszkanie bez rozbierania sie *do rosołu*.Badanie poziomu hormonów nadnerczy tzn. DHEASO4 oraz DHEA - można wykonać bez skierowania i kosztuje po ok. 22,- zł każdy tzn. ok. 45,- zł. O Biosteronie dowiedziałam się z literatury angielskiej ponad 10 lat temu, gdy w Polsce jeszcze nie było Biosteronu, a lekarz którego zapytałam o ten preparat ze zdziwieniem *ścisnął ramionami*.
Gość Reniffer

Rozumiem, że masz dobre intencje, ale nie reklamuj tak pochopnie Biosteronu, który może działać rakotwórczo. Zobacz, co o nim piszą fachowcy: Ostatnio bardzo intensywnie reklamowany jest Biosteron - jako hormon zdrowia i urody - jest to androgen pochodzenia nadnerczowego, który powinien być dla kobiet zakazany (...). Biosteron (DHEA- dehydroepiandrosteron) - nie dość, że z racji swojej natury, jak wszystkie hormony męskie nasila u kobiet niepożądane objawy androgenne - nadmierne owłosienie typu męskiego i trądzik, to dodatkowo ma działanie pobudzające wzrost raka piersi, bowiem u kobiet ulega przekształceniu w tkance tłuszczowej w estron - estrogen karcinogenny (pobudzający komórki estrogenozależne do wzrostu nowotworowego). treść pochodzi ze strony: http://www.fpe.pl/nadmierne_owlosienie.php