Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wieczorne arytmie po bisocardzie

Łopatka

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień Dobry/Dobrywieczór

Mam 20 lat od ponad miesiąca przyjmuje bisocard 2.5mg jedną tabletke dziennie. Diagnozuje się na serce jednak do tej pory wyniki dobre (echo serca, ekg) prócz faktu że moje tętno wynosiło ponad 100 w spoczynku. Od kiedy biorę bisocard tętno w ciągu dnia się normuje i waha się między 65-80. Problem pojawia się w godzinach wieczornych kiedy tętno spada do wartości 58-65. Czuje przy tym niebolesne jednak nieprzyjemne nierównomierne bicie serca, tak jakby silnie próbowalo zassać krew. Do tego tętnica w brzuchu zaczyna być mocniej odczuwalna co jeszcze bardziej mnie drażni. Jest to powód by odwiedzić lekarza czy takie mogą być efekty działania bisocardu? Zaczęło mnie dodatkowo martwić, że te arytmie zaczeły pojawiać się rownież w dzień (tętno podczas tych arytmii wynosi zazwyczaj 68). Ciśnienie mam ogólnie w granicach 110/68 (zazwyczaj nawet mniej ale nadal powyżej 100/60).

W dniu 27.02.2024 o 20:33, Łopatka napisał(a):

Mam 20 lat od ponad miesiąca przyjmuje bisocard 2.5mg jedną tabletke dziennie. Diagnozuje się na serce jednak do tej pory wyniki dobre (echo serca, ekg) prócz faktu że moje tętno wynosiło ponad 100 w spoczynku.

Łopatka, proste arytmie (pojedyncze zaburzenia do 200-500 na dobę) są normą i nie ma się czym przejmować ale jak Cię to bardzo nie pokoi to zrób sobie Holtera tak jak pisał Efien. Bierzesz leki spowalniające rytm serca więc każde zaburzenia odczuwasz podwójnie. Jak masz serce przebadane i zdrowe to przyczyn wysokiego tętna w spoczynku trzeba szukać gdzie indziej. W pierwszej kolejności czynniki środowiskowe czyli przewlekły stres, zła dieta, nadwaga, brak ruchu, snu, niski poziom żelaza, wysoki poziom cukru, zaburzenia gospodarki elektrolitowej lub hormonalnej (te ostatnie wychodzą w badaniach krwi). Jeżeli któryś z tych obszarów nie domaga to trzeba to naprawić i wszystko wróci do normy. 

W dniu 8.03.2024 o 08:36, Daniel36 napisał(a):

Łopatka, proste arytmie (pojedyncze zaburzenia do 200-500 na dobę) są normą i nie ma się czym przejmować ale jak Cię to bardzo nie pokoi to zrób sobie Holtera tak jak pisał Efien. Bierzesz leki spowalniające rytm serca więc każde zaburzenia odczuwasz podwójnie. Jak masz serce przebadane i zdrowe to przyczyn wysokiego tętna w spoczynku trzeba szukać gdzie indziej. W pierwszej kolejności czynniki środowiskowe czyli przewlekły stres, zła dieta, nadwaga, brak ruchu, snu, niski poziom żelaza, wysoki poziom cukru, zaburzenia gospodarki elektrolitowej lub hormonalnej (te ostatnie wychodzą w badaniach krwi). Jeżeli któryś z tych obszarów nie domaga to trzeba to naprawić i wszystko wróci do normy. 

Dziękuję za radę, właśnie jestem po holterze i jak się okazało to tętno mam bardzo nierównomierne i waha się w ciągu dnia między 47 a 160, do tego jakieś pojedyńcze skurcze komorowe (nie wiem czy to dobrze czy źle tego się dowiem ale było ich 5) także do kardiologa jestem zapisana. Jeśli chodzi o psychologa to byłam tam pokierowana od początku jednak psychicznie czuje się dobrze i wątpie, że to może być przyczyną chyba, że jakaś mocno ukryta nerwica. Resztę badań będę powtarzać (morfologia itp.) ponieważ do tej pory wychodziły dobrze prócz triglicerydów (miałam ponad 200 jednak po trzech tygodniach stosowania diety unormowały się do 70 diete oczywiście nadal stosuje) ale lekarze niechętnie chcą mnie gdzieś indziej kierować niż do psychiatry przez fakt, że jestem według nich za młoda by na coś chorować.