Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dodatkowe pojedyncze pobudzenia komorowe i nadkomorowe

Mania214

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem co mam robić leżałam kilka razy w szpitalu mam 16 lat robiono mi 5 razy holter w pierwszym który miała 4 grudnia 2008 zarejestrowano pojedyncze pobudzenia dodatkowe komorowe(3) dwa epizody nieprzewiedzionych pobudzeń przedwczesnych w drugim(8grudnia 2008 roku) obserwowano 1 epizod bloku zatokowego-przedsionkowego i 1 epizod nieprzewiedzionego pobudzenia przedsionkowego w trzecim (30 styczeń 2009 roku) zarejestrowano pojedyncze pobudzenia dodatkowe nadkomorowe(5) i w tym 2 pary pobudzeń nadkomorowych w czwartym(17 kwiecień 2009 roku) zarejestrowano pojedyncze pobudzenia dodatkowe nadkomorowe(7) i komorowe(33). okresowo epizody tachykardii zatokowej. bez zaburzeń rytmu przewodzenia w piątym ( 20 kwiecień 2009 roku) zarejestrowano pojedyncze pobudzenia dodatkowe nadkomorowe(18) . zaobserwowano dwa epizody bloku przedsionkowego-komorowego. okresowo epizody tachykardii zatokowej(?)...Po tym zrobiono mi elektrofizjologiczne badanie przezprzełykowe wynik jest następujący: Punk wenckebach 182/min. czas powrotu rytmu zatokowego 900ms. czas refrakcji węzła zatokowego: względnej- 280ms, bezwzględnej 350ms po tym wykluczono mi rozrusznik serca po tych badaniach pojechałam prywatnie do kardiologa i on zaleci tilt test (test pochyleniowy) Który wyszedł ujemny czyli dobrze nie wiem co dalej robić bo do tego choruję na epilepsję biorę depakine...Aha zapomniałam o dolegliwościach więc tak mam częste zawroty głowy omdlenia kłucie i ból w zamostkowy i rzadko ale mam duszności i kołatania często mi serce szybciej bije...Chciała bym iść na studia medyczne a nie chce po prosu kolejnej choroby...Nie wiem może to od tego że grałam parę lat w piłkę nożna i czasem w piłkę siatkową pól roku przed pierwszym pobytem w szpitalu zaczęłam pływać z dobrymi wynikami zdobywając parę medali ale przestawałam mieć siły i sypiałam całymi nocami i dniami wstawałam tylko żeby coś zjeść i się wykąpać No i do szkoły ale czasem nawet często zasypiałam na stole na lekcjach ale nie mam cukrzycy Miałam masę badan robionych od Tk głowy po Mr głowy....ECHO też miałam robione i wynik jest taki: Wielkość jam serca: LK-37 PK-20 LP-45 Ao-47 Grubość ścian: PMK- 8 Tś - 8 mm ZASTAWKI -mitralna: norma -aortalna: norma trójdzielna: IT-I -Płucna:norma Kurczliwość: EF- 70% Funkcja rozkurczowa: Fala E*A, E**A* Nie wiem co mam robić.....Czy dalej coś z tym robić czy za miesiąc znowu założyć holter mam już termin ustalony.... przestać szukać co mi jest było by nieodpowiedzialne ale ja już nie mam siły ale chce walczyć i chce wiedzieć z czym mam do czynienia...? ;/
Gość kardiologiczny
Trochę chaotycznie piszesz. Z innego wątku wiem że masz trochę nadwagi. Ja w Twoim wieku przy podobnym wzroście ważyłem 60-65 kg. Nie piszesz nic o tym w jaki sposób się odżywiasz czy robisz to regularnie, czy przypadkiem się nie głodzisz próbując zbijać na siłę nadwagę. Nic też nie wiadomo o Twojej obecnej kondycji fizycznej, jaki masz puls w spoczynku, jaki podczas wysiłku i jaki wysiłek tolerujesz oraz jak twoje dolegliwości wpływają na twoją bieżącą kondycję. Być może jest i tak że za bardzo się tymi swoimi dolegliwościami przejmujesz i w ten sposób jeszcze bardziej się one potęgują. Być może też przyczyny leżą zupełnie gdzie indziej np. jakaś alergia. pozdrawiam
No odżywiam się dobrze tak myślę żadnych fast fodów czy czegoś w tym rodzaju jem 4 posiłki dzienni ale mniejsze i nie jem słodkiego ogólnie rzecz biorąc jem normalnie ale mniej nie głodzę się.....Obecna kondycja no prawie rok nie uprawiałam żadnego sportu ostatnio trochę zaczęłam biegać i będę biegać 3 razy tygodniowo ....A jak sprawdzić ten puls.....Dolegliwości strasznie wpływają na moją kondycję kiedyś bez problemu przebiegłam 2 km dzisiaj mam z tym problem bo szybko bardzo szybko się męczę i zaraz szybciej serce mi bije....A alergii żadnej nie mam badano mnie także na bolerioze też ujemny..... A ja się dolegliwościami aż tak nie przejmuje bo w chwili kiedy je mam to praktycznie jestem tak zmęczona jak po treningu 3 godzinnym i idę spać...:(
Gość kardiologiczny
Puls bardzo łatwo sprawdzić na tętnicach szyjnych choćnie polecałbym Ci dokonywać dłuższych niż przez 10 sek pomiarów. Oczywiście najbezpieczniej mierzyć w okolicach nadgarstków. Tu mozszesz mierzyć dowolnie długo pod warunkiem ze jest dobrze wyczuwalny i masz trochę cierpliwości. Potrzebny jest też zegarek i odrobinę matematyki ;-) jeśi mierzysz puls przez 10 sek to trzeba to co zliczysz w tym czasie pomonozyc przez 6. Ciśnieniomierze też podaja puls, ale one go mierza w waskim przedziale czasu więc nie jest to pomiar miarodajny. Po za tym gdy zmieniasz pozycję ze stojącej do siedzącej to puls też lubi się zmieniać i mierząc go dłużej masz możliwość sama śledzić te zmiany. Przykładowo zliczajac przez 40 sek zapamietujesz to co zliczylas przez pierwsze 10 sek potem to co po 30 sek i wynik po 40 sek, gdy odejmiesz ten drugi od ostatniego i porownasz z pierwszym to mozesz zauwazyc czy puls byl staly podczas calego pomiaru czy tez na przyklad poczatkowo byl szybszy i w trakcie pomiaru sie uspokajal np. po zmianie pozycji na siedzącą. Gdy się trochę tym mierzeniem pobawisz to będziesz wiedziała po kilku dniach duzo wiecej o swoim pulsie jak zmienia sie w ciagu dnia i w zaleznosci od wysilku. Oraz byc moze jak zmienia sie w ciagu dluzszych okresow czasu. Ja gdy mialem 13-17 lat mialem czas okolo 3m20sek na km, ale 2 km to nie biegalem. Nie piszesz tez nic od kiedy masz swoja nadwage. Ja swoje kg zacząlem zbierać po 30-tce i wtedy też moje zdolnoiści do biegania się zmniejszyly. Więc nie licz na to że będzie ci łatwo biegać tak jak kiedyś mając na sobie duzo wiecej kilogramow. Co do pulsu to jego pomiar przyda Ci się by kontrolować wysiłek tak by określonego poziomu tętna nie przekraczać. A w dłuższej perspektywie czasu pozwoli Ci ocenić o ile wzrosła Twoja tolerancja wysiłku po serii treningów.
W sumie nagle przytyłam od października 32 kilogramy prawie nie jedząc bo więcej spałam ale w tym czasie zaczęłam brać leki na padaczkę czy to jest powód przytycia? Dziękuje bardzo za porady.....w tej chwili puls mam 72 więc w tej chwili jest dobry ....Aha i nie palę już od 3 miesięcy nie miałam styczności z narkotykami i nie piję alkocholu....
Gość kardiologiczny
Takie szybkie przytycie to duza zmiana dla serca pod wzgledem jego obciazenia. Co do lekow na padaczke to sie nie wypowiadam bo nie jestem lekarzem. A co do pulsu 72 to choc wartosc sama w sobie jest calkiem przyzwoita to wazne jest rowniez w jakich warunkach zostala zmierzona. Jesli przykladowo o tej porze kladziesz sie spac i juz robisz sie senna, a pomiar nie byl wykonywany w pozycji stojacej lub zaraz po zmianie pozycji ze stojacej na siedzącą tylko w pozycji siedzacej w spoczynku lub nawet lezacej to wtedy te 72 juz nie sa powodem do zachwytu 62 mysle byloby wtedy dla serca duzo bardziej bezpieczne/mniej obciazajace. Ale biorąc pod uwagę Twoją obecną wagę i młody wiek to może te 72 i tak są całkiem przyzwoite i niżej bez leków trudno byłobo ci zejść. A najlepszym lekiem na obnizenie cisnienia w twoim wieku bedzie chyba zrzucenie jeszcze pare kilogramow i powrot do aktywnosci fizycznej. Przy pomiarach pulsu wazne jest tez to by wyeliminowac czynnik emocjonalny. Dlatego gdy mierzysz puls po raz pierwszy jego wartosc moze nie byc tez miarodajna z tego wzgledu ze sie mozesz niepokoic o to czy wartosc ta bedzie prawidlowa zadowalajaca czy tez nie. Dlatego dopiero po kilku dniach wykonywania pomiarow po kilka razy dziennie w roznych sytuacjach przy roznych obciaeniach bedziesz moga zaczac wyciagac wnioski ktore pomiary sa miarodajne w danych sytuacjach np. przed snem, rano czy podczas spaceru w dzien. Byc moze tez nie stresujesz sie czesto i wtedy wiekszosc wynikow (zmierzonych w podobnych okolicznosciach)powinna sie ze soba pokrywac i byc miarodajna, ale o tym dopiero mozesz sie przekonac gdy sie tym mierzeniem juz troche pobawisz. pozdrawiam
Gość kardiologiczny
Może za dużo czasu spędzasz przed komputerem i za mało się wysypiasz lub masz zaburzony sen i nie wysypiasz się efektywnie ? Te wartości otrzymane wieczorem są rzeczywiście wysokie szczególnie na tą porę dnia, ale po jednym pomiarze o tej porze za wcześnie na dokonywanie jakichkolwiek sensownych ocen. Całkiem możliwe że ze zwykłej ciekawości podskoczył Ci dodatkowo puls podczas pomiarów wieczorem. Dlatego trzeba je wykonywać przez kilka dni w podobnych porach dnia i tych samych pozycjach czy obciazeniach zeby mozna bylo dokonac porownan i móc wyciągać wnioski. Myślę że wynikami pulsu jakie by one nie były nie masz się co specjalnie przejmować, raczej starać się je mierzyć tak jaby były mierzone u nieznanej Ci osoby, notować to sobie ale o tym nie rozmyślać. Według mnie zamiast skupiać swoją uwagę na sercu lepiej spróbuj dojść do tego jak to się stało że w tak krótkim okresie czasu przybrałaś tak znacząco na wadze i oczywiście zrzucić jeszcze kilka kilogramów, więcej niż 5. Wagi nie powinnaś zbijać w zbyt szybkim tempie, w ciągu kilku miesięcy z sercem Ci się raczej nic nie stanie od takiej nadwagi w tak młodym wieku. Osobiście ciekaw jestem czy informowałaś lekarzy że nadwaga powstała w tak krótkim czasie i jakie od nich uzyskałaś wyjaśnienia co do przyczyn tego i postępowania w przyszłości, diety itd. Zwykle lekarze czy dietetyczka w szpiltalu nie pytają kiedy nadwaga powstała tylko zakładają że jest to już jakiś stan utrwalony. Mnie przynajmniej nikt o to nie pytał tylko poinformowany zostałem że powinienem kilku kilogramow ze wzgledu na swoje serce, sie pozbyć. Są choroby związane z sercem w których organizm zatrzymuje wodę i ciało puchnie, ale nie przypuszczam by to było w Twoim przypadku, bo na pewno byś już o tym coś napisała. Na diecie szpitalnej w ciagu tygodnia zrzuciłem 1.5 kg, ale po powrocie do domu tylko 0.5 kg przez 1 miesiac i obecnie waga utrzymuje się dokładnie na tym samym poziomie. Tylko że ja czuję się dosyć dobrze po zawale, w spoczynku nawet lepiej niz przed zawalem dzięki lekom które teraz przyjmuję i dlatego nie mam teraz takiego ciśnienia na to by zrzucać kolejne kilogramy których tak na sobie praktycznie nie odczuwam. Ale Twoja sytuacja jest tutaj duzo gorsza niż moja. Ja przez zimę przybrałem na wadze tylko około 6kg z czego juz 2 zrzuciłem. I nie spodziewam się zyskać kolejnych, bo obecnie jakoś szczególnie nie ograniczam ilosci spozywanych posiłkow i nic mi nie przybywa. A moje serce jest przyzwyczajone do mojej wagi od okolo 10-ciu lat. U ciebie jest zupełnie inaczej, dlatego ja bym na twoim miejscu starał sie na tych kwestiach skupic swoją uwagę. Szczególnie że w Twoim wieku gdy rośniesz ruch i wysiłek jest dużo bardziej potrzebny właśnie do prawidłowego rozwoju. pozdrawiam
Gość kardiologiczny
Na nerwicach się nie znam, więc nie chcę niczego pod tym kątem podpowiadać. Ze swojego niedawnego doświadczenia przed zawałem wiem że gdy mój spoczynkowy puls na siedząco był powyżej 80/min to również odczuwałem niepokój, choć mierząc sobie puls dosyć regularnie znałem źródło tego niepokoju. U mnie niepokój pojawiał się jako skutek podwyższonego pulsu np. po gorzej przespanej nocy, albo po kilku dniach spędzonych przed monitorem przy znikomej ilości ruchu. Gdybyś miała typowe objawy nerwicowe to chyba lekarze by to dosyć szybko rozpoznali bo nerwice są dosyć rozpowszechnione. Ja bym raczej obstawiał że źródło problemów jest związane z Twoją nadwagą uzyskaną w krótkim okresie czasu i być może z gorszą jakością snu która lubi towarzyszyć nadwadze i o której możesz nawet nie mieć pojęcia. Sprawdziłbym na Twoim miejscu czy przypadkiem nie masz problemów z chrapaniem lub bezdechem w czasie snu. Być może też przyczyny są jeszcze bardziej złożone. Ale oczywiście to tylko moje przypuszczenia na podstawie dosyć wąskich informacji i powierzchownej wiedzy bo nie jestem lekarzem tylko zwyklym pacjentem. Pozdrawiam