Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Bóle i skurcze w klatce piersiowej i plecach

Gość Michaelka

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Michaelka
Witam. Mam 36 lat. Od 2 miesięcy choruję. Zaczeło się od bólu w klatce piersiowej po lewej stronie jakby serce. Następnie bolało w łopatce, po lewej i prwawej stronie mostka, całe plecy i teraz również po prawej stronie łopatki i klatki piersiowej nad piersiami, pod pachą. Ogólnie mam obolałą całą klatkę piersiową i plecy, boki. Odczuwam też skurcze mięśni łopatek i klatki piersiowej, karku, szyji dochodzące do szczęki.To jest dziwny ból coś jakby ktoś mocno ścisnął mnie ręką i tak trzymał.Takie skurcze mocne. Oczywiście byłam u lekarzy ; kardiolog, neurolog, badania, prześwietlenia, usg piersi. Wyniki są dobre. Biorę leki przeciwzapalne smaruję maściami. Jest niewielka poprawa.Po masarzu boli jeszcze bardziej. Ale tak naprawdę nie wiadomo co to za choroba. Kręgosłup mam zdrowy, nie dzwigałam. Co mogło doprowadzić do takiego stanu i jak się wyleczyć? Proszę Was, kto przechodził przez coś podobnego i ma to już wyleczone, niech napiszę jak się leczył i co mu pomogło. Bardzo będę wdzięczna za rady. Ja tracę nadzieję i zaczynam się bać, że to coś poważnego. jestem załamana.....
Witaj. Miałam coś podobnego przez okres prawie 4 m-cy. Lekarz stwierdził zapalenie nerwu międzyżebrowego, brałam lek o nazwie Sirdalud, ale nie za długo, ponieważ byłam po nim strasznie senna. Pomaga doraźnie przeciwbólowo, ale chyba trzeba to przetrwać. Zapisane miałam też leki uspokające i ewentualnie nospa jako lek rozkurczający.
Gość Michaelka
Dziękuję Gosiu za odpowiedź . Czyli trzeba przeczekać...... ciekawa jestem po jakim czasie zaczeło Ci się poprawiać i jak to wyglądało. A może potrzebna jest jakaś rechabilitacja tych mięśni, żeby się poprawiło i nie wracało. Mi lekarz poradził nagrzewać plecy i rozciągać się na drążku. Ale po tym ćwiczeniu boloło więcej więc nie robię tego. Ja biorę Nabuton i Baclofen- 2 tygodnie. Wcześniej Majamil- 1 miesiąc. Pozdrawiam. Dziś mam 2 wizytę u neurologa, na wcześniejszej powiedział, że po 2 tyg. brania leków powinno być już Ok. Nie jest, więc ciekawa jestem co zaleci dziś.
Gość Michaelka
Ludzie ! Pomocy. Nikt nie przechodził przez tą chorobę ? Jak coś Wam pomogło to dajcie znać. Proszę. Ja nadal cierpię. Neurolog przepisał kolejną porcję leków przeciwzapalnych. Nie mogę już ich brać, boli mnie brzuch. Powiedział, że to kręgi w kręgosłupie są niestabilne i już tak będzie boleć a objawy można łagodzić lekami.Które to leki po braniu 2 miesiące mi nie pomagają. Jestem w szoku.Odkryłam plastry żelowe rozgrzewające i to jedyne lekarstwo co mi zmniejsz ból. Ale jak zdejmę ten plaster to boli. Zaczełam je przyklejać wczoraj wieczorem. Czy komuś pomogły takie plastry czy one tylko są przeciwbólowe?
Mam bardzo podobne objawy, zaczynam nawet już sobie wymyślać różne wizje o raku płuc itp. 30 lipca ide do mojej lekarki więc już nie moge się doczekać. Dam znać jak już będe po wizycie. A u ciebie coś się zmieniło od tamtej pory?

Witam. również mam podobne objawy jak wy, borykam się z takim problemem już 3 lata, a mam dopiero 30 lat. Wszystkie wyniki mam w normie, prześwietlenia, ostatnio byłem na rezonansie magnetycznym (kręgosłup - część piersiowa) i co się okazało wszystko ok.?! Wizyty u gastrologa zakończone badaniem gastroskopowym i co?wszystko ok? Boli mnie wzdłuż żebra z prawej strony jak i również mostek. Ból według mnie *przemieszcza się* i w zależności od wypoczęcia organizmu zaczyna boleć albo jak tylko wstanę rano z łóżka lub parę godzin później. Wyczytałem kiedyś że pewnemu kolesiowi pomógł basen. Ja osobiście uważam to za pomoc doraźną gdyż sam korzystam z takich dobrodziejstw i mam za sobą nie jedną rehabilitacje (masaże, prądy itp.) Myślę że tak już zostanie. Nauczyłem się z tym żyć, ale i tak jestem załamany. Pozdrawiam wszystkich-bądźcie twardzi :).

Co jakis czas mam podobne problemy, podejrzenia byly ze serce, kregoslup a nic z tego.Skurcze takie ze w nocy lozko chcialem pogrysc. Powiem szczerze ze farmakologia wykonczycie inne organy, pozatym czlowiek spi i nie funkcjonujemu. Bylem u rehabilitanta to miesnie posciagane byly jak kamien. Mi osobiscie pomaga basen ale oczywiscie nie raz na miesiac tylko co drugi dzien regularnie 40x 25m + sauna sucha. Pozdrawiam.VIP.

Witam ja także posiadam takie bóle oraz kłucia w klatce piersiowej , nad piersiami, pleców oraz z boku gdzieś w żebrach. jest to nie do wytrzymania, a trwa to u mnie dopiero 3 tydzien. jestem przestraszona bo myśle że to serduszko nawala lub płuca. ja niestety jestem za granica i pomocy zabardzo nie mam byłam u lekarza ale lekarz stwierdził żę mam *naciągniete* mięśnie i przepisał mi tabletki przeciwbólowe. niestety pracuje ciężko fizycznie, może to prawda co stwierdził???

Ja mam podobny problem .Męcze sie z bólem łopatki 1,5 roku . Wszystkie badania dobre .Krew mocz gastroskopia USg. Kardiolog. U mnie to kregosup piersiowy mi doskwiera. Ból odczuwam po lewej stronie lopartki i czasami sie przemieszcza do prawej strony.Przeszedłem kilka rehabilitacji a ból nadal sie utrzymuje.Na dzień dzisiejszy chodze na masaże . Ale one też nie pomagaja. Leki mi nie pomagaja. Ja nie raz odzuwam takie kłucie i czasami pieczene.

Witam Was.Ja od tygodnia mecze sie.Najpierw myslalam ze to watroba bo strasznie bolalo dostalam antybiotyk na infekcie.Troche przestalo ale zaczela bolec mnie klatka piersiowa kilka dni i bole plecow cos strasznego.Pojechalam na pogotowie bo jestem zagranica i nie wiedzialam co robic.Zrobili mi badania serce caly brzuch,pobranie krwi itd.stwierdzili ze to miesnie i od kregslupa.Czeka mnie rehabilitacja.Od kregoslupa tak promienieje ze boli mnie klatka i watroba.Jutro zaczynam rehabilitacje bo bol jest okropny.

Do apni Michalki . Nadal pani odczuwa bole miedzy lopatakami .Jak pani te bole leczy. Jakie pani leki bierze. Moze ktos moze mi doradzic jak to leczyc . . U mnie jest tak ze bol utrzymuje sie po lewej stronie pod lopatka i czasami mi przechodzi na prawa. Nie raz mi serce kłuje . Ale byłem z tym wynikiem u kardiologa i powiedził ze to wina kregosupa piersiowego .Jak ogolnie leczycie taki przypadek Ten bol utrzymuje sie 1,5 roku.Czy ktos ma podobny problem i mógłby mi doradzić.

Witam,wyglada na to że jestem weteranką tego bólu,z przerwa kilkuletnią posiadam go od ok 16 lat,a mam teraz 31, lekarz rodzinny leczył mnie farmakologicznie w dzieciństwie na wrzody żołądka,potem na lamblie,po jakims czasie byl woreczek żólciowy,wkońcu kilka miesięcy temu pewien gastrolog uświadomił mnie,że to ból nerwu międzyżebrowego,kazał brać leki przeciwzapalne i przeciwbólowe i tak trwam z tym bólem,raz jest,a raz go nie ma..nie wiem co brać żeby najskuteczniej uśmierzało ból..

Gość artur10000000

Witam a ja od ponad miesiaca odczuwam silny bol wysoko nad piersia po lewej stronie kladki piersiowej i na tej samej wysokosci na plecach lecz tylko gdy oposzczam glowe na dol, lub ja skrecam na boki (gdy np. probuje dotknac broda klatki piersiowej.) mam nadzieje ze nie ma to nic wspolnego z plucami, gdyz od 15 lat jestem palaczem tytoniu.troche sie martwie....jutro mam miec robione zdjecie rentgenowskie i mam nadzieje ze nic ono nie wykaze.najgorsze jest to ze od ponad 2 tyg.lecze sie przez internet i juz chyba lekko zwariowalem...pozdrawiam.

Temat o bólach widzę że funkcjonuje już tu dość długo , bardzo solidnie przeczytałem wszystkie Wasze historie niestety mam to samo od długich długich lat i niestety nic się nie poprawia i dalej do konca nie wiem co mi jest, ból w ledzwiach , bóla w klatce ból przy nabieraniu powietrza *pełną piersią* zaczeło się od bólu w biodrze który promieniował na kolano, potem ból dosłownie wedruje po całym ciele, nie pamietam kiedy dobrze spałem to ciągnie się latami, był kardiolog rehabilitant masowanie prądy itp .. nic nie pomaga no i niestety, chciałem przede wszystki zasugerować facetom ( generalnie ta choroba dotyka nas cześciej niż kobiety ) zbadajcie sie u reumatologa pod kątem ZSSK - zesztywniające zapalenie stawów kregosłupa .... pozdrawiam Michał

Witam wlasnie czytam to co napisaliscie .Właśnie ja mam coś podobnego u mnie jest coś takiego czasami nic nie boli a czasami to zapiecze jakby serce przesto nie mogę spać ogarnia mnie gorace przeczucie często mnie boli lopatka ostatnio jeżdzilam na dyżur nocny zeby sprawdzić co jest czy to serce czasami to się boje ale przy robieniu ekg twierdzą ze nic nie jest lekarz dyżurny powiedział zebym zrobiła prześwietlenie klatki piersiowej czy to moze być to co wy tu opisujecie pozdrawiam ewella

Gość NIKO1980

Witam, Mam coś podobnego, tyle że u mnie dodatkowo występuje ból oczu/powiek, ciężkie powieki (trudno to określić) oraz podwyższone dolne ciśnienie tętnicze (w porywach do 100). Zaczęło się od bardzo ostrej infekcji oskrzeli na początku roku. Kaszel (z pogłosem takim z głębi), 5 antybiotyków na koniec Miflonide i kaszel przeszedł. Ale został właśnie ten ból w plecach, który czasem pojawia się pod pachą, na mostku (mostek od czasu do czasu tak strzela przy oddychaniu) i czasem z przodu klatki pod żebrami. Czasem to nie ból tylko pieczenie, drętwienie. Miałem robione badania, krwi, moczu, RTG klatki, rezonans kręgosłupa i wszystko w normie. Teraz byłem u reumatologa mam zrobić USG mostka. Tyle że teraz w międzyczasie mostek przestał boleć, a zaczęły plecy no i kolejne zapalenie oskrzeli się przytrafiło które oczywiście leczę antybiotykiem. Chciałem zapytać czy miał ktoś coś podobnego? Widzę że takie bóle pojawiają się u niektórych, ale czy ktoś miał takie problemy z oczami + to ciśnienie? Pomóżcie, bo już nie wiem, do jakiego lekarza mam się udać a te dolegliwości znacznie wpływają na komfort życia. Oczywiście każdy lekarz na koniec jak już nie ma pomysłu diagnozuje tzw. neuralgię międzyżebrową i przepisuje leki przeciwzapalne, które nie działają a tylko otumaniają.

Witam Od przedwczoraj mam straszne klucie w zebrach z lewej strony bol promieniuje na cała dolna cześć pleców jestem osłabiona bolą mnie wszystkie mięśnie Pracuje fizycznie często muszę dźwigać Z lekarzem zwlekam bo nie mieszkam w Polsce tylko w szwecji a tu dopóki człowiek chodzi to dla nich nie ma problemu Pomóżcie bo myśle ze to rak płuc choć niedawno miałam rtg klatki piersiowej i wszystko ok Co mam robić ?